Oceanië is de verzamelnaam voor een aantal (ei)landen in de Stille Oceaan: Nieuw-Zeeland, Nieuw-Guinea en de eilandgroepen Melanesië, Micronesië en Polynesië. Officieel is Oceanië dus geen continent, maar een regio. Het continent Australië is onderdeel van Oceanië en ligt ten zuiden van Azië, tussen de Indische en Grote Oceaan in. Hiertoe behoort niet alleen het vasteland van Australië, maar ook de vrijwel onbewoonde Ashmore- , Cartier- en Koraalzee-eilanden. Op Antarctica na is Australië met ongeveer 22 miljoen inwoners het minst dunbevolkte en kleinste werelddeel. Toch is het een continent met een rijke cultuur en levendige bevolking.
Onbedorven wildernis
De bekendste en populairste vakantiebestemming in Oceanië is Nieuw-Zeeland. Dit land is zo divers dat een vakantie hier bijna niet tegen kán vallen. En dat blijkt ook wel als je verhalen van reizigers die Nieuw-Zeeland bezochten hoort. Zonder uitzondering vinden ze het één van de mooiste landen ter wereld. Het natuurschoon is er werkelijk overweldigend. Omdat het land hartstikke dunbevolkt is (en het grootste deel van de inwoners in een paar grote steden is geconcentreerd) bestaat het grootste deel van Nieuw-Zeeland uit pure, onbedorven wildernis. Dit levert een steeds wisselend landschap van uitgestrekte groene heuvels, kleurrijke bloemenvelden, ruige rotsen, prachtige fjorden, kolkende rivieren, besneeuwde bergtoppen, ijzige gletsjers, woeste vulkanen, stille stranden en prachtige meren op. Naast haar overweldigende natuur staat Nieuw-Zeeland ook bekend om haar license to thrill: adrenalinejunkies kunnen hier hun hart ophalen aan onder andere skydiven, black- en white water raften, caving, abseilen en bungeejumpen.
Ultiem relaxen
Wie het liever wat rustiger aan doet en de hele dag wil chillen op zijn billen, kan neerstrijken op één van de ontelbare tropische stranden van de talloze eilanden in het gebied, zoals het kleine, maar charmante Tuvalu, het wereldberoemde Fiji of het chique Frans-Polynesië. Vlij je in een hangmat, gooi je horloge weg, drink een cocktailtje en het enige waar je je nog druk over hoeft te maken, is of er niet toevallig een kokosnoot op je hoofd valt. ’s Avonds geniet je van de spectaculairste zonsondergangen. Wanneer de oranjerode zon langzaam in zee zakt zal zelfs de grootste stresskip volledig tot rust komen.Het eten op deze paradijselijke eilanden is om je vingers bij op te eten. Verse vis die zo vanuit de zee (via de keuken natuurlijk) op je bord beland, meer soorten tropisch fruit dan waar je het bestaan van afwist, overheerlijke geurige lokale specialiteiten: het water loopt je gegarandeerd in de mond!
Finding Nemo en zijn vriendjes
De naam Oceanië zegt het eigenlijk al: er is hier meer zee dan land. En dat maakt deze regio dé perfecte plek om te duiken en snorkelen. Zet je duikbril op, neem een kijkje onder de zeespiegel en laat je betoveren door de prachtige kleuren van het koraal en de magische onderwaterwereld vol tropische vissen, zeesterren en schildpadden. Op verschillende plaatsen kun je verschillende ervaringen op doen. Zo kun je bij de eilandengroep Tonga tussen juni en november zwemmen met walvissen, vind je rond Fiji meer dan driehonderd verschillende soorten koraal en stuit je bij Vanuatu op allerlei mysterieuze scheepswrakken. Oceanië: letterlijk een bestemming om in te duiken!
Geschiedenis van Oceanië
Australië werd door de Nederlanders ontdekt in 1606 en Nieuw-Holland genoemd. De toenmalige inwoners, de Aboriginals, konden echter niet genoeg handelswaren produceren, waardoor de Nederlanders hun interesse verloren. Pas in de achttiende eeuw werd het land door de Britten in gebruik genomen voor landbouw, veeteelt en de behuizing van gevangenen. Toen niet lang daarna goud werd ontdekt, stroomden de immigranten massaal toe. De Aboriginals werden met bruut geweld verdreven.
Inmiddels zijn de afzonderlijke koloniën samengevoegd tot een federatie die bestaat uit de deelstaten Victoria, New South Wales, Western Australia, South Australia, Queensland en TasmaniÎ. Hoewel Sydney de grootste en meest populaire stad is, is Canberra de hoofdstad. De meeste mensen wonen in de kuststeden, het binnenland is door het gebrek aan vruchtbare grond grotendeels onbewoond. Toch is deze Outback, met haar dorre woestijn en grillige rotsen als Ayers Rock, erg populair onder toeristen. Ook de bruisende steden, ruige natuur, diversiteit aan bijzondere diersoorten, het Great Barrier Reef, de originele Aboriginalcultuur en de vriendelijkheid van de bevolking maken Australië tot een geliefde bestemming onder reizigers.
Beste reistijd voor Oceanië
Australië is bijna 250 keer zo groot als Nederland en kent daardoor veel verschillende klimaten. Over het algemeen zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan die van ons: is het in Nederland zomer, dan is het in AustraliÎ winter. In het zuiden kan het dan sneeuwen en vriezen, maar in de noordelijke gebieden is het meestal het hele jaar door warm. Simpel gezegd is het dus op elk tijdstip van het jaar wel ergens mooi weer. Veel mensen die Australië bezoeken, blijven daarom niet lang op dezelfde plek. Een rondreis of backpackavontuur is een van de beste manieren om zo veel mogelijk van dit bijzondere continent te zien.
Feiten Oceanië
Oceanië wordt zo genoemd omdat het een collectieve naam is voor een aantal grote eilanden in de Grote oceaan. Nieuw-Zeeland, Australië en Nieuw-Guinea horen hier onder andere bij. In totaal horen er 16 landen bij dit content. Het oppervlakte staat uit 9.306.337 km². En is goed voor ruim 59 miljoen inwoners.
Ook minder bekende eilanden, zoals Samoa, Tonga, Tuvalu en Vanuatu horen bij dit content.
Advies nodig over vaccinaties in Oceanië? Houd rekening met de volgende vaccinaties:
- Japanse Encefalitis
- Gele koorts