Argentinië: het land van passie, tango, gaucho’s en Latijns-Amerikaans temperament. In dit immense land wordt warmbloedig geleefd! Argentinië is zo groot, dat je er bijna alle mogelijke landschappen vindt. Van groene weiden waar het vee gulzig graast, tot gigantische zoutvlaktes en van gletsjers en tropisch regenwoud tot woestijn. Als je (bijna) alles wat de aarde te bieden heeft in een paar weken wilt zien, moet je in Argentinië zijn!

Adembenemende watervallen en een reisje naar de maan

Misschien wel het mooiste stukje natuur van Argentinië vind je in het noordelijkste puntje van het land, op de grens met Brazilië en Paraguay: de watervallen van Iguazu. Dit adembenemende watergeweld is veel hoger en ruim twee keer zo breed als de Niagarawatervallen en wordt daarom ook wel ‘Niagara on Viagra’ genoemd. Je kunt de watervallen van zowel de Argentijnse als Braziliaanse kant bezoeken, maar de Argentijnse is een stuk mooier. Kijk vooral ook goed om je heen, en je spot overal apen, toekans en andere dieren die in de tropische jungle rond de watervallen wonen.
In het Westen van het land, tussen Mendoza en Salta ligt de nog redelijk ontdekte Vallei van de Maan (Valle de la Luna). Dit dramatische woestijnlandschap voert helemaal terug naar het Trias-tijdperk (250 tot 200 miljoen jaar geleden). Het lijkt het of je op de maan zit!

Land van vuur

Een speciale vermelding verdient Patagonië, het prachtige, wilde zuiden van Argentinië. Deels bestaand uit schijnbaar eindeloze vlaktes die door stoere gaucho’s op paarden bereden worden, en deels uit uit bergketens vol witte sneeuwtoppen en massieve gletsjers. Vanuit het kleine stadje El Calafate kun je de mooiste gletsjerhikes maken. Tussen juni en december is het walvis-kijk-tijd in Patagonië. De walvissen komen dan dicht in de buurt van de kust om te paren en de kans dat je ze spot tijdens een boottripje nadert dan zo ongeveer de honderd procent.

Het zuidelijkste puntje van Patagonië wordt ook wel Tierra del Fuego (Het Land van Vuur) genoemd, en huist de stad Ushuaia. Dit is de meest zuidelijke stad ter wereld en een plaatje om te zien. Als je echt geld over hebt, kun je vanuit Ushuaia een tripje boeken naar Antartica!

Mooie steden: Buenos Aires, Mendoza, Salta

Maar er is meer dan natuur alleen. In Argentinië vind je ook een paar van de mooiste en gezelligste steden van Zuid-Amerika. Het kosmopolitische Mendoza bijvoorbeeld, dat midden in het wijngebied ligt. Huur hier een fiets om van de ene naar de andere wijnboerderij te fietsen en de beste wijnen vers uit het vat te proeven. Of Salta, dat in het Noorden richting de Boliviaanse grens ligt. Ben je een outdoorfan, dan moet je voor deze stad zeker een paar dagen uittrekken. Je kunt hier geweldig hiken, mountainbiken en paardrijden.


De beroemdste stad van het land is natuurlijk de hoofdstad Buenos Aires. Een echte metropool, met een voor Zuid-Amerikaanse begrippen behoorlijk Europese vibe. In Buenos Aires kun je fantastisch shoppen, je vind er tal van bijzondere bezienswaardigheden (het graf van Evita bijvoorbeeld) en je kunt er op iedere hoek van de straat heerlijk eten. Vooral de empanadas (kleine deeghapjes uit de oven) die je in alle soorten, maten en smaken kunt kopen zijn nergens beter dan in Buenos Aires. Beroemd en berucht is ook het nachtleven van de stad. Zelfs als je niet zo’n kroegtijger bent zul je zien dat het je in deze waanzinnige stad moeite kost om voor zonsopgang je bed in te kruipen!

Tip: er is geen betere plek om de tango te leren dan in Buenos Aires. Vooral in de kleurrijke wijk El Caminito is het alles tango wat de klok slaat. Een ware belevenis!

Feiten over Argentinië

Onze eigen koningin Maxima komt natuurlijk uit Argentinië. Maar er is nog meer te vertellen over dit Zuid-Amerikaanse land. Zo is de hoofdstad Buenos Aires en de officiële taal Spaans. Het grootste gedeelte van de bevolking is Rooms-katholiek.

Het oppervlakte is maar liefst 2.780.400 km². En het aantal inwoners 44.293.293.

Betalen kun je hier met de Argentijnse peso.