Indonesië wordt ook wel de gordel van smaragd genoemd, aangezien het land vergelijkbaar is met een parelsnoer van ontelbare kleine eilandjes. Van de bijna 20.000 eilandjes zijn er slechts 6.000 bewoond. Samen vormen ze een schitterend geheel van oude cultuur en overweldigend natuurschoon.

Wonderschoon Indonesië

Tropische regenwouden die geen einde lijken te hebben, torenhoge bergen, actieve vulkanen en paradijselijke stranden. Waar je vakantie in Indonesië je ook brengt, het is er wonderschoon. Veel toeristen kiezen voor de mooie stranden en relaxte sfeer van Bali, maar ook op Java valt genoeg te zien. Je vindt hier bijvoorbeeld de Borobudur, het grootste Boeddhistische tempelcomplex ter wereld. Op Sumatra vind je diverse vulkanen en kratermeren, op Lombok kun je fantastisch duiken, Papoea heeft talloze traditionele volksstammen en Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo) staat bekend om haar ongerepte natuur en wildlife.

Tip: De vulkaan Bromo op Java beklimmen bij zonsopkomst is een onvergetelijke gebeurtenis. Wil je zo veel mogelijk van het moment kunnen genieten? Minstens zo indrukwekkend is de zonsondergang, maar hier komen minder toeristen op af.

Orang-oetangs en tijgers

Op Brazilië na heeft Indonesië de grootste biodiversiteit ter wereld. Van reusachtige bomen tot unieke bloemen- en plantensoorten en bijzondere dieren die met uitsterven bedreigd worden. Kalimantan en Sumatra zijn enkele van de weinige plaatsen ter wereld waar je de orang-oetan en de tijger in het wild kunt spotten, en op het eiland Komodo vind je het grootste reptiel ter wereld: de komodovaraan. Maar ook onder water kijk je je ogen uit. In het hele land kun je fantastisch duiken en snorkelen, het meest populair zijn Bali, Sulawesi en Lombok. Met een beetje geluk zwem je met schildpadden, roggen en haaien. Wie liever rustig op een handdoekje blijft liggen, heeft keuze tussen ontelbare bountystranden, die gezamenlijk strijden voor de titel de mooiste strand ter wereld. Maar let op: met name Bali raakt te vol met toeristen en kent een zogenaamd ‘plastic seizoen’, 6 maanden per jaar vanaf ongeveer december waarin de stranden letterlijk vol liggen met aangespoeld plastic. Trieste getuigen van hoe wij mensen de aarde te zwaar belasten.

Indonesische rijsttafel

De Indonesische keuken is over de hele wereld beroemd. Ieder eiland heeft zijn eigen specialiteiten. De padangkeuken van Sumatra is vrij pittig, Balinese gerechten zijn wat zachter van smaak en op Java houden ze juist meer van zoet eten. Een traditionele Indonesische rijsttafel zul je niet snel vergeten, met zijn vele kleine gerechtjes. Als toetje kun je vaak kiezen uit vele soorten tropisch fruit, of de beroemde rijstpudding. Alcohol wordt in Indonesië weinig gedronken, aangezien een groot deel van de bevolking islamitisch is. Op plekken waar veel toeristen is bier, wijn en sterke drank prima verkrijgbaar, al is het wat aan de prijzige kant.

Tip: De beste tijd om Indonesië te bezoeken is tussen mei en september. Van december tot april is het regenseizoen.

Feiten over Indonesië

De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. Het is een republiek en het grootste gedeelte van de bevolking is Islamitisch. Het oppervlakte bedraagt 1.910.931 km² en het aantal inwoners 260.580.739.

Betalen kun je in Indonesië met de roepia.

Wil je een keer een feestdag meemaken in Indonesië? Zorg er dan voor dat je op 17 augustus aanwezig bent. Dan vieren ze hier namelijk Onafhankelijkheidsdag.