Iedereen die er geweest is zal het beamen: Nieuw-Zeeland is één van de allermooiste landen op aarde. Hoewel het een eindje reizen is (je bent ongeveer 24 uur onderweg), is een bezoekje aan het land van de Maori’s een kans die je zou moeten grijpen wanneer je kunt. In Nieuw-Zeeland wisselen de rust en ruimte van de vele nationale parken zich af met het bruisende stadsleven van Auckland, Wellington en Christchurch. Het land is voor Westerse begrippen goedkoop en de Kiwi’s zijn zo vriendelijk als je de mens maar krijgen kunt. Nieuw-Zeeland leent zich bij uitstek voor een road trip in een camper, die je in de buurt van ieder vliegveld kunt huren. De campings zijn ruim, en netter en schoner dan menig hotel in een willekeurige wereldstad.

Milford-Sound-Nieuw-zeeland

Lake Waipitu

Nieuw-Zeeland wordt  ook wel The Adventure Capital of the Worldgenoemd, en het klopt: Nieuw-Zeeland laat je gillen! Skydiven, black- of white water raften, caving, abseilen, bungyjumpen, van duizelingwekkende pistes skiën: het kan er allemaal en bijna overal. Toch is Queenstown op het Zuidereiland dé adrenalinehoofdstad. 

In een schilderachtig landschap tussen besneeuwde bergtoppen en het prachtige Lake Waipitu ligt dit Disneyland voordaredevils, waar niets te gek is. Altijd al eens willen bungeejumpen? In Queenstown huist de uitvinder van de bungeejump, AJ Hackett. Zijn Nevis Bungee stort je van 134 meter hoogte richting een rivier. Een betere adrenalinekick vind je niet!

Onbedorven wildernis

Ook voor wie minder op zoek is naar spanning en sensatie biedt Nieuw-Zeelandplenty vermaak. Het land is immers misschien nog wel beroemder om haar wonderschone natuur, dan om al het adrenalinegeweld. De zes Nationale Parken (4 op het Noordereiland en 2 in het Zuiden) beslaan meer dan 30.000 vierkante kilometer, maar ook daarbuiten is het één en al pure, onbedorven wildernis wat de klok slaat. Nieuw-Zeeland is in oppervlakte meer dan zeven keer zo groot als Nederland, maar er wonen slechts iets meer dan vier miljoen mensen – die zich ook nog eens voornamelijk in de grote steden ophouden. Je kunt er dus letterlijk uren rijden zonder een dorp of stad tegen te komen.

Wat je wel ziet is een steeds wisselend landschap van uitgestrekte groene heuvels vol Milka-koeien, tot ruige rotsen, majestueuze fjorden en kolkende rivieren. En van besneeuwde bergtoppen, adembenemende gletsjers, vulkanen, prachtige meren en grotten vol gloeiwormen tot tropische planten, bermen vol wilde bloemen, eeuwenoude dennenbossen, watervallen en tropische stranden met een azuurblauwe zee.

Animal planet live in Nieuw-Zeeland

Dierenliefhebber? In Nieuw-Zeeland spot je jouw favoriete viervoeter, vogel of vis gewoon in het wild, in plaats van achter een hek of glas in de dierentuin. Kaikoura, aan de oostkust op het Zuidereiland, staat bekend om haar zeeleven. Sowieso is dit plaatsje een plaatje om te zien: er zijn maar weinig plekken op de wereld waar je een turquoise zee en witbesneeuwde bergtoppen samen op één foto krijgt , maar in Kaikoura kan het. Wie een kleine wandeling langs de kust maakt staat al snel oog in oog met zeehonden

en allerlei indrukwekkende zeevogels, maar de echte toeristentrekkers zijn de dolfijnen- en walvistochten. In de oceaan bij Kaikoura zitten zoveel kleine visjes en plankton, dat het er voor walvissen en dolfijnen een soort zwemmend buffet is. Walvissen tot wel 30 meter groot kun je vaak vanaf de kust al uit het water zien springen, maar voor een veel beter zicht kun je met een boot een paar kilometer de zee op varen. Een echt onvergetelijke ervaring is zwemmen tussen honderden wilde dolfijnen, die het vaak maar wat leuk vinden om met je te komen spelen.

Tongariro Alpine Crossing Nieuw Zeeland

Tip: niet alle dieren zijn een pretje

Nieuw-Zeeland staat ook bekend om haar immense populatie sandflies. Deze ieniemienie bijtertjes bezorgen je zóveel jeuk, dat een flinke muggenbeet opeens als een zachte streling voelt. Ze zitten overal, niet alleen aan het strand. Dus smeer je – vooral ’s avonds en ’s nachts – goed in met een anti-insectenspray met DEET.

Pareltje

Nieuw-Zeeland is zo divers dat een vakantie in dat land bijna niet kán tegenvallen. Of je nu op zoek bent naar rust en ruimte of spanning en sensatie, naar goed eten of een boeiende historie, naar een dagje strand of een verfrissende boswandeling: in Nieuw-Zeeland vind je het allemaal – en nog op overzichtelijke afstand van elkaar ook. Dit land wordt met recht een pareltje genoemd. Nieuw-Zeeland moet je gezien hebben!

Feiten over Nieuw-Zeeland

Dit land ligt in het zuidwesten van de Grote Oceaan en bestaat uit twee landen. Ook wel het Noordereiland en het Zuidereiland genoemd. Het is lid van de Gemenebest Naties. En maakt hoort onder het continent Oceanië.

De naam van het land is afkomstig van de Nederlandse provincie Zeeland. Het was namelijk Hendrik Brouwer die in 1643 ontdekte dat het land niet vast zat aan Amerika. En daarmee dus een nieuw continent had ontdekt. Hij noemde het Nieuw-Zeeland.

De hoofdstad is Wellington. Nieuw-Zeeland is een eenheidsstaat en Elizabeth II staat aan het hoofd.

Je betaalt hier met de Nieuw-Zeelandse doller. Het aantal inwoners bedraagt 4.510.327. En het oppervlakte van het land is 275.042 km.