Net als de andere Antillen is Aruba een heerlijke strandbestemming met brede publiek toegankelijke stranden en een aantrekkelijk klimaat. De winderige Arubaanse kust is een topbestemming als je wilt gaan zeilen, surfen of kiten. Ook snorkelen kan hier goed, bijvoorbeeld bij het rotsachtige Malmok Beach. Verder is Aruba weliswaar minder bekend als duiklocatie dan de andere Antillen, maar de verschillende met koraal begroeide wrakken in de wateren rondom het eiland maken Aruba tot een toplocatie voor wrakduiken.

Toplocatie voor wrakduiken

Vooral het wrak van de Antilla, een Duits vrachtschip dat in de tweede wereldoorlog is gezonken, is interessant voor scubaduikers. Verder is het wrak van Jane Sea of J/C een aanrader. Dit vrachtschip vervoerde oorspronkelijk cement, maar werd op een gegeven moment gebruikt als drugsschip. Nadat het schip door de Arubaanse autoriteiten werd overmeesterd, is het tot zinken gebracht. Inmiddels is het schip rondom begroeid met koralen en zwemmen er talloze kleurrijke vissen. Verschillende duikscholen op het eiland bieden duiktrips naar beide wrakken aan.

Oranjestad Aruba

Het grootste verschil met Curaçao en Bonaire is dat Aruba meer op de Amerikaanse toerist is georiënteerd. Dat merk je vooral in het hoofdstadje Oranjestad, waar de grote cruiseschepen ladingen passagiers uit The States afleveren. De liefhebber van winkelen, sieraden, horloges, kleding en casino’s zal zich hier uitstekend vermaken. Wie liever de authentieke plekken opzoekt kan beter nog even verder kijken. Verder dan het wat noordelijker gelegen Palm Beach komen de cruise-toeristen doorgaans niet, dus rustzoekers zoeken hun heil beter wat noordelijker, weg van de zogenaamde high rise hotels, bijvoorbeeld bij het mooie Eagle Beach. Ook bij het in het zuiden gelegen, kindvriendelijke Baby Beach zit je goed.

Drie mooie dagtochten op Aruba

Dagtocht 1: Grillige steenformaties en aandoenlijke ezeltjes

Op Aruba kun je een aantal mooie dagtochten maken, bijvoorbeeld naar het noordoosten van het eiland. Vanuit Oranjestad rijd je in de richting van Paradera naar de grillige steenformaties van Ayo’s Rock en Casibari Rock Formation, die beide te beklimmen zijn. Hier niet ver vandaan kun je bij de Donkey Farm de aandoenlijke ezeltjes voeren die hier opgevangen worden. Oorspronkelijk waren de ezels als werkezels op het eiland beland in de tijd van de kolonisatie. Toen ze niet meer nodig waren, verwilderden ze en verspreidden ze zich over het eiland. Inmiddels zijn de meeste ezels van het eiland hier opgevangen en worden liefdevol verzorgd. De entree is gratis, maar steun vooral de opvang met een gift en door een zakje ‘snoep’voer te kopen en de ezels te verwennen.

Niet ver van de ezelopvang is een struisvogelfarm waar je een tour kunt maken over het terrein en de reusachtige vogels kunt bekijken. Er was een restaurant bij waar onder andere struisvogelei omeletten werden geserveerd maar deze is enkele jaren geleden afgebrand en was in Januari 2016 nog in opbouw. In de omgeving zijn geen voorzieningen voor de lunch, dus neem vooral een broodje en drankje mee. Richting de kust is de Natural bridge een mooie plek die een bezoekje waard is. De oorspronkelijke natuurlijke brug is in 2006 ingestort, maar er direct naast is alweer een nieuwe brug ontstaan met een bar-restaurant in aanbouw ernaast. Vlakbij vind je bovendien de ruïnes van een goudsmelterij.

Dagtocht 2: Arikok Nationaal Park

Een andere leuke dagtocht gaat naar Arikok Nationaal Park. In dit park kun je wandelingen en autotochten maken door het woestijnachtige landschap en langs de ruige kust met mooie strandjes die namen dragen als Boca Prins en Dos Playas. Er zijn ook grotten met vleermuizen, en als je geluk hebt leidt de gids je naar een beekje dat hij de toepasselijke naam ‘fish spa’ meegeeft. En inderdaad beginnen de vissen in het beekje aan je blote voeten te knabbelen.

Dagtocht 3: Iconische waaibomen op Eagle Beach en het uiterste noorden van Aruba

Een laatste mooie dagtocht gaat naar het uiterste noorden. Via het prachtige Eagle Beach met de twee iconische waaibomen rijd je door naar de vlindertuin bij Palm Beach. De vlinders zijn ’s ochtends het meest actief en dan heb ook de grootste kans om vlinders uit een pop te zien kruipen. Drink daarna een drankje of lunch bij Palm Pier, te bereiken via de smalle doorgang links naast het Hilton hotel. Daarna rijd je door naar de California Lighthouse in het uiterste noorden of steek je over naar de noordoostkant van Aruba en bezoekt daar de kleine dierentuin en de mooie Alto Vista kapel. Als je na een bezoekje aan de kapel nog tijd over hebt, kun je nog doorrijden naar het strand van Boca Grandi dat vlakbij ligt. 

Culinair Aruba

Op Aruba is vrijwel elke mogelijke keuken vertegenwoordigd, en daardoor dreigt de oorspronkelijke Creoolse keuken een beetje ondergesneeuwd te raken. Het is natuurlijk toch het leukst om in de Cariben ook Caribisch te gaan eten. Een aanrader is West-Deck aan de zuidzijde van Oranjestad. In deze strandtent geniet je van Arubaanse gerechtjes met een moderne twist in een plezierige ambiance. Een bezoekje waard is verder ook de legendarische ‘Charlie’s bar’ in San Nicolas.

Feiten over Aruba

Op dit zonnige eiland wordt Nederlands en Papiaments gesproken en veel Engels. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Dit land is ongeveer even groot als Texel, namelijk 180 km².

Aruba heeft een tropische vegetatie die vrij gebruikelijk is in het warme Caribisch gebied. Betalen kun je hier met de Arubaanse Florin.

Het aantal inwoners bedraagt 115.120.