België is dé bestemming voor een heerlijke vakantie. Het land van onze zuiderburen heeft zoveel te bieden: de ruige natuur van de Ardennen, lange zandstranden aan de Vlaamse kust en charmante oude steden zoals Antwerpen, Brugge en Gent. België heeft bovendien een prettige Bourgondische sfeer, heerlijk eten en vriendelijke mensen. België is dé bestemming voor een aangename vakantie!

Bruisend en romantisch

Wie een stedentrip naar België overweegt, heeft nog een moeilijke keuze voor de boeg. Het hippe Antwerpen, bruisende Gent, romantische Brugge of toch Brussel met al haar beroemde highlights? België staat bekend om haar gezellige, authentieke steden en charmante oude dorpjes. Je kunt er dagenlang struinen door drukke straten en verborgen steegjes, langs prachtige pleinen en middeleeuwse gildehuizen en over traditionele marktjes.

En na zo’n dag shoppen of cultuur snuiven neem je uiteraard plaats op één van de sfeervolle terrassen voor een welverdiend hapje en drankje. Ook de Belgische kustlijn is zeer de moeite waard met haar mooie zandstranden en gezellige badplaatsen als Oostende en Knokke – met mooie haventjes en goede visrestaurants. 

Groene heuvels, uitgestrekte bossen

Ook voor liefhebbers van rust en natuur heeft België volop mogelijkheden: van glooiende, groene heuvels, tot uitgestrekte bossen, kastelen en prehistorische grotten die soms wel vijftig meter diep zijn. In de Ardennen kun je eindeloos wandelen langs prachtige vergezichten en woeste rivieren. Wie meer avontuur zoekt, kan zich vermaken met het enorme aanbod van outdooractiviteiten als abseilen, mountainbiken, kanoën, raften, klimmen en diverse wintersporten.

Vergelijk de beste reisorganisaties

Tip: Wil je een specifieke activiteit doen in de Ardennen? Lees dan van tevoren goed welke tijd van het jaar hiervoor het meest geschikt is. Wie in de zomermaanden wil raften kan bijvoorbeeld teleurgesteld zijn als blijkt dat de waterstand te laag is. Houd er rekening mee dat het gebied een wisselvallig klimaat heeft.

De Belgische keuken: nationale trots

Belgen zijn rasechte Bourgondiërs: ze houden van lekker eten en drinken en trekken daar ook ruim de tijd voor uit. Uiteraard staat België bekend om de Vlaamse frieten, bonbons en haar diversiteit aan ambachtelijke biersoorten, maar er is ook een hele serie typisch Belgische gerechten waarop de Belgen met recht trots kunnen zijn. Beroemd zijn streekgerechten als Gentse waterzooi (een maaltijdsoep), gekookte mosselen of stoofvlees, voorzien van royale sauzen gemaakt uit bier of wijn.

Tip: Bezoek eens een chocolatier om te zien (en proeven!) hoe de beroemde Belgische pralines worden gemaakt. Vaak maken de chocolatiers ware kunstwerkjes van chocola, ook leuk als cadeautje voor het thuisfront.

Boek je accommodatie

België: Vriendelijk versus luidruchtig

Belgen zijn over het algemeen vriendelijk, beleefd en bescheiden. Nederlanders daarentegen kunnen in hun ogen soms wat luidruchtig overkomen. Hoewel veel Belgen tweetalig zijn, zul je niet in het hele land met Nederlands terecht kunnen. Gezien de voortdurende strijd tussen het Vlaamse en Waalse gewest, doen sommige inwoners van Wallonië weinig moeite om Nederlands te spreken of verstaan. Met een vriendelijke lach en een klein woordje Frans bereik je het meest.

Feiten over België

België is maar een klein land. Namelijk 30.528 km². Het wordt omringd door Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland. En er worden drie officiële talen gesproken: Nederlands, Frans en Duits. Dat laatste vooral in de Oostkantons. In totaal wonen hier 11.491.346 mensen.

Brussel is de hoofdstad van dit land. Deze stad wordt ook gezien als de hoofdstad van Europa omdat hier het Europees Parlement vergadert. Er wordt in dat land dan ook met de euro betaald.

Je hoeft geen vaccinaties te laten zetten als je afreist naar België.