Het eilandenrijk Japan is één van de vriendelijkste landen ter wereld. Het is er schoon, veilig, ontzettend hygiënisch en de beleefde bevolking heet je er warm welkom. Men denkt nog wel eens dat Japan een heel duur land is, maar als toerist ben je er niet meer kwijt dan in West-Europa of Amerika. Laat je dus niet tegenhouden en dompel je onder in de bijzondere Japanse cultuur. Je zult er geen spijt van krijgen!

Japan is een land van uitersten

Ultramodern en tegelijkertijd ontzettend traditioneel. Omdat het eilandenrijk nooit gekoloniseerd is geweest en een flink stuk van het Aziatische vasteland af ligt, heeft de Japanse cultuur weinig te maken gehad met invloeden van buitenaf. Zodoende is Japan zonder meer uniek te noemen. Tel daar de overheerlijke (en gezonde!) keukens vol sushi en noodles, het prachtige landschap en de vriendelijke mensen bij op, en je hebt een vakantie om niet snel te vergeten.

Tip: verblijf niet alleen in grote hostels of hotels, maar boek ook eens een kamer in een Ryokan. Slapen in zo’n traditioneel Japans pension is een belevenis op zich.

Adembenemend uitzichten van Japan

De lijst van dingen die je in Japan gezien en gedaan moet hebben is bijna oneindig. Wat je in ieder geval niet kunt missen is Mount Fuji, icoon van Japan. Deze enige nog actieve vulkaan van het land is met zijn 3776 meter vanuit de verre omtrek te zien. Boek een kamer in een van de kleine stadjes aan de voet van de berg en klim ís morgens vroeg naar boven. Overdag hangen er vaak wolken rond de berg, waardoor je uitzicht verpest wordt. Het adembenemende uitzicht en de spectaculaire zonsopgang zullen het voor dag en dauw opstaan meer dan waard maken! Bij terugkomst dompel je je onder in de onsen (heetwaterbronnen) om bij te komen van je klim.
Ook niet te missen: Miyajima Island. Dit tempeleiland is zo mooi, het lijkt er wel een ansichtkaart. Je kunt er komen met de ferry vanaf Hatsukaichi en kunt je er zo een hele dag vermaken. En eigenlijk kun je er in Japan ook niet omheen een bezoekje te brengen aan Hiroshima of Nagasaki, de steden die aan het einde van de tweede wereldoorlog door de Amerikanen bestookt werden met atoombommen. In Hiroshima is een indrukwekkende herinneringsplek aan deze periode uit de geschiedenis gewijd.

Nachtje tussen de monniken

Wie wil proeven van de rijke Japanse religieuze tradities moet op Mount Koya zijn, een paar uur ten zuiden van Osaka. Koyasan is het centrum van het Shingon boeddhisme, er staan hier dan ook meer dan honderd prachtige tempels. Je kunt er ook tussen de monniken overnachten. Een bijzondere, rustgevende en inspirerende ervaring!

Meer Japanse cultuur vind je in het Gion District in Kyoto, dat ook wel bekend staat als het Geisha District. De fascinerende architectuur en de vele bijzondere winkeltjes trekken veel bezoekers. Als je geluk hebt, spot je een aantal echte geisha’s.

Hypermoderne hyperbool

Kyoto is één van Japans voormalige hoofdsteden, de ander is Nara. In deze steden overheerst de traditie. Je vind er heel veel cultureel erfgoed, prachtige Japanse tuinen en bijzondere tempels. De mensen leven er rustig en volgens oude gebruiken. Hoe anders is het in Tokyo en Osaka. In deze hightech miljoenensteden overheersen efficiency, technologie en mensenmassas. Een fascinerend contrast dus!

Tip: Japan bereis je het beste met de trein. Het systeem is veilig en duidelijk, met aankondigingen en omroepen in het Engels. Met de JapanRail Pass kun je 7, 14 of 21 dagen onbeperkt gebruik maken van het Japanse treinnetwerk. Deze pas is alleen buiten Japan te koop, dus zorg dat je hem voor vertrek in je bezit hebt.

Feiten over Japan

De hoofdstad van Japan is Tokio. Het oppervlakte bedraagt 377.930 km². En het aantal inwoners 126.451.398. Betalen kun je met de yen.

Japan is een eilandstaat. De letterlijke betekenis van het land is: oorsprong van de zon. Japan is onderdeel van het continent Azië.