Cuba ligt middenin het Caribisch gebied, op een steenworp afstand van Florida en Jamaica. De kleurige oldtimers, de suikerrietvelden, cowboys en tabaksplantages geven de indruk alsof de tijd er heeft stilgestaan. Cubaanse salsa, rumba en chan chan schallen uit de deuren en ramen van de huizen.

Het eiland heeft met zijn regenwoud, bergen en moerassen een indrukwekkende natuur. Honderden witte stranden met palmen en een azuurblauwe zee nodigen uit tot een duik. Snorkel- en duikliefhebbers kunnen op verschillende plekken van de onderwaterwereld en de koraalriffen genieten.

Cuba is een langgerekt eiland van ongeveer 1250 kilometer lang en op het breedste punt 191 kilometer breed. Het klimaat is tropisch met het hele jaar door een temperatuur van 25 tot 30 graden Celcius. Het eiland is een smeltkroes van nationaliteiten: de meeste mensen zijn van gemengd bloed. Een deel van de bevolking stamt af van de slaven die tijdens de Spaanse bezetting verscheept werden vanuit Afrika om op de suikerrietplantages te werken. De officiële taal is Spaans. Hoewel Cuba arm is, is het onderwijs er gratis en zijn de meeste Cubanen goed geschoold en spreken Engels.

Cuba: bruisend Havana en de witte stranden bij Varadero

De belangrijkste toeristische kernen in Cuba zijn Havana en Varadero. Varadero heeft meer dan 20 kilometer aan witte stranden en is daarmee vooral een trekpleister voor liefhebbers van zee, strand en luxe resorts. Het trekt meer dan een miljoen buitenlandse bezoekers per jaar die komen genieten van de zon en het kristalheldere water. Veel van hen maken wel een uitstapje naar Havana, de iets meer dan 2 miljoen inwoners tellende, bruisende hoofdstad van Cuba. Het mooie oude centrum van Havana, Havana Vieja, staat in zijn geheel op de UNESCO-lijst van werelderfgoed!

Landelijk Cuba

Het westelijke deel van Cuba heeft een betoverend landelijk karakter. Hier wordt de tabak voor de beroemde Cubaanse sigaren geteeld en zijn bananenplantages te vinden. Een bezoekje aan een tabaksfabriek in het stadje Pinar del Rio kunt u hier natuurlijk niet overslaan. De meest toeristische plaats van de streek, Vinales, ligt in een prachtig groen dal waarin kalksteenheuvels oprijzen uit de roestbruine aarde en de groene velden. De Sierra del Rosario met zijn watervallen staat als biosfeerreservaat op de UNESCO-lijst en kunt u te voet of te paard verkennen.

Schildpadden en krokodillen aan de zuidkust van Cuba

De zuidkust heeft een heel ander karakter. Het moerasachtige schiereiland Zapata kent een grote rijkdom aan soorten. U vindt er krokodillen, flamingo’s en veel andere vogelsoorten. Tussen het vasteland van Cuba en het eiland ‘Isla de la Juventud’ ligt een keten van eilanden waarvan Cayo Largo met zijn all-inclusive hotels het meest toeristische is. Niet te missen is de zeeschildpaddenfarm, waar hard wordt gewerkt aan de bescherming van deze bedreigde diersoort.

In het Museo de la Intervencion in Playa Giron aan de Varkensbaai krijgt u een beeld van de gebeurtenissen tijdens de inval van Cubaanse ballingen ondersteund door de CIA in 1961. Wat verder oostelijk ligt Trinidad, de in opdracht van de Spaanse kroon gestichte koloniale stad die rijk is geworden tijdens de slavernij. Ook deze prachtige, bontgeschilderde stad behoort tot de UNESCO lijst van werelderfgoederen. ’s Avonds wordt hier in verschillende gelegenheden live-muziek gespeeld en de hele avond gedanst.

Vergelijk de beste reisorganisaties

Insider tip: neem vanaf Cayo Largo of vanaf de haven van Ancon (enkele kilometers van Trinidad) een boot naar Cayo Iguana en voer enkele van de honderden leguanen die daar in de zon liggen te bakken.

Cowboys en koraalriffen: centraal Cuba

Het centrum van Cuba is wijds en vlak. Hier bevinden zich op de savanne de grote ranches waar cowboys de runderen hoeden. De provinciehoofdstad Camaguey heeft schilderachtige koloniale pleinen die worden omringd door kerken en huizen in pasteltinten. Aan de noordkant strekt zich de eilandketen van de Sabana-Camaguey archipel uit.

Deze kust wordt ook wel de ‘Tuinen van de Koning’ genoemd: ze vormen samen het op twee na grootste koraalrif ter wereld! Een must voor duik- en snorkelliefhebbers. Bij verschillende hotels kunt u een catamarantocht boeken naar de riffen en kunt u het rif en haar rijkdom aan vissen bekijken en de vissen brood voeren tijdens het snorkelen.

De regenwouden van Oost-Cuba en swingend Santiago

De provincie Holguin in het noordoosten betovert, met regenwouden en nationale park Alejandro de Humboldt. Ook weer onder bescherming van UNESCO. Hier is het heerlijk wandelen en baden in de bergbeken. Aan de zuidelijke kust ligt de niet te missen stad Santiago de Cuba. De geboortestad van het Cubaanse son-ritme en in juli de carnavalsstad van het land. Al weken van tevoren is de bevolking bezig met de voorbereidingen. En wordt er al in de straten gedanst.

Culinair Cuba

De Creoolse keuken van Cuba is door gebrek aan variatie in levensmiddelen en creativiteit wat eenzijdig en bestaat vooral uit vlees of vis met bonen en rijst. Soms worden er schijfjes gefrituurde bakbanaan bij geserveerd, of in het seizoen zoete bataat, cassave of tarowortel. De Cubaanse ‘camarones enchilados’ (garnalen in een pittig sausje met tomaat) zijn een aanrader! 

Vergelijk vliegtickets van alle aanbieders

Overnachten in Cuba

Hotels in Cuba zijn meestal staatshotels, overal door Cuba te vinden en relatief goed. De grote toeristencentra aan zee bieden vrijwel uitsluitend luxe all-inclusive resorts. De gemiddelde Cubaan heeft hier weinig aan. Zeker buiten het hoofdseizoen kunt u in Cuba over het algemeen echter prima uit de voeten zonder vooraf onderdak te boeken: overal in Cuba verhuren Cubanen kamers in de zogenaamde ‘casas particulares’, waar u meestal ook uitstekend kunt eten.

Vaccinaties voor Cuba

Vaccinaties zijn niet verplicht maar een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A is aan te raden. 

Tot slot

Cuba is een arm land en veel mensen komen tekort. Mensen zien bezoekers die door hun land reizen als ‘rijke’ westerse tourist. En zullen hen dan ook om geld, kleding en zeep (‘sabon’) te vragen. U kunt de bevolking helpen door van huis kleding en zeep mee te nemen om weg te geven.

Feiten over Cuba

In dit land wordt Spaans gesproken. De hoofdstad is Havana. Het grootste gedeelte van de bevolking is Rooms-katholiek.

Er wordt in dit land betaald met de Cubaanse peso.

Het land is niet per direct het grootste land van de wereld, maar is toch opgedeeld in maar liefst 15 provincies. Het heeft een tijd bij Amerika gehoord. Maar werd uiteindelijk onafhankelijk. Daarnaast bestaat het land ook op ruim 4195 eilanden en heeft het een gezamenlijk oppervlakte van 110.992 km². Het is ongeveer twee keer zo groot als Nederland.

Cuba is een eiland en ligt in de Caribische zee.

Het land is bekend van Fidel Castro, een communist die in opstand kwam tegen dictator van dat moment.