Vrouwen met kleurrijke sari’s, lemen huisjes met koeien voor de deur, ruige natuur en de hoogste bergen op aarde: niet voor niets noemen ze dit land ook wel het dak van de wereld. Een reis naar Nepal zal je de rest van je leven bijblijven.

Mount Everest

Acht van de tien hoogste bergen ter wereld staan in Nepal. Niet voor niets komen de meeste toeristen voor een trekking. De Mount Everest is zelfs voor beroepsklimmers nauwelijks te beklimmen, maar als geoefende wandelaar kun je wel in een aantal dagen het Everest Base Camp bereiken. Het uitzicht is er niet bijster spectaculair, maar je staat wel aan de voet van de hoogste berg ter wereld. Veel reizigers kiezen ook voor andere bergen, zoals Annapurna. Aan de westkant loop je langs een aangelegde weg met om de haverklap toeristische stalletjes. De oostkant is wat rustiger, maar ook moeilijker begaanbaar. Een van de mooiste plekken van Nepal is met stip de Gokyo-Ri, een top met een prachtig panorama over een turquoisekleurig meer.

Tip: Bereid je goed voor op een trekking. Denk van tevoren na of je een gids wilt of niet, of je je tas zelf tilt of een sherpa huurt, loop je wandelschoenen vooraf in en neem medicijnen mee tegen hoogteziekte. Word vooral niet overmoedig. Als je in Nederland niets aan sport doet, is de zwaarste tocht misschien niet zo ’n goed idee.

Neushoorns spotten

Ook buiten de bergen om heeft Nepal veel verborgen schatten. De Kathmanduvallei herbergt schilderachtige dorpjes en drie historische koningssteden: Kathmandu, Bhakatpur en Katan. Je vindt hier schitterende oude tempels, paleizen en traditionele bazaars. Hoogtepunt is de Boudhanath, een met gebedsvlaggen versierde Boeddhistische stoepa waar veel Tibetaanse pelgrims naartoe reizen.

Tegen de zuidelijke grens met India liggen de savannes van de Terai, met als hoogtepunt het Chitwan National Park. Hier kun je met een beetje geluk neushoorns, luipaarden, tijgers en krokodillen spotten. Je kunt de safari door de jungle per jeep. Een safari op de rug van olifanten raden wij af. Dit in verband met het welzijn van de dieren. De beste safari doe je per voet!

Tip: Nepal is ook een uitstekende bestemming voor liefhebbers van extreme sporten. Je kunt er onder andere spectaculair raften, kayakken en parachutespringen.

Elke dag linzensoep

De Nepalezen staan niet bekend om hun gevarieerde keuken, de lokale bevolking eet iedere dag tweemaal het nationale gerecht Dahl Baht, oftewel linzensoep met rijst. Door de komst van de toeristen zijn er tegenwoordig restaurants in overvloed, van Indisch en Chinees tot Westerse keuken. Als je wilt kun je dus ook pizza of patat bestellen. Let wel op: eten doe je in Nepal niet met bestek, maar met de rechterhand.

Vlieg je naar Nepal dan is de kans groot dat je op Kathmandu landt. Dit is de hoofdstad. De bevolking spreekt hier Nepalees. Het grootste gedeelte is Hindoeïstisch.

Het oppervlakte van dit land is meer dan 147.181 km² en het aantal inwoners 29.384.297. Betalen doe je hier met de Nepalese roepie.

Het land ligt in het Himalaya-gebergte tussen India en China in. Het zuidelijke gedeelte van Nepal ligt op het Indische subcontinent maar is onderdeel van Azië.