Griekenland bestaat uit het vasteland en ongeveer 1.500 eilanden, waarvan het overgrote deel onbewoond is. Het land telt dus letterlijk duizenden kilometers kust, wat de meest spectaculaire uitzichten en zonsondergangen biedt.

Het Griekse klimaat is ideaal om heerlijk te genieten van het buitenleven en bruin het land weer te verlaten. Bijkomend voordeel is dat Griekenland voor Europese begrippen niet duur is, en de bevolking is vriendelijk en gastvrij. Voor een prikkie genieten van zon, zee, strand en de Griekse oudheid, wat wil je nog meer?

Klassieke oudheid

Griekenland staat bekend om haar klassieke oudheid en gelukkig zijn hier nog veel restanten van te bekijken. Alleen al in de hoofdstad Athene barst het land van de waanzinnige musea en historische architectuur. Je kunt natuurlijk niet zeggen dat je in Griekenland bent geweest als je de tempel Parthenon op de Acropolis, het beroemdste monument van de stad, niet hebt bezocht. Deze weergaloze tempel werd gebouwd ter ere van de godin Pallas Athene en brengt je nu nog duizenden jaren terug in de tijd. Het fabuleuze uitzicht over de stad krijg je er op de koop toe. Een andere must see is de ruïne van Olympia, waar de geschiedenis van de Olympische spelen begon. Ook staar hier de adembenemende tempel van Zeus. Houd je van een stevige wandeling? Bezoek dan de berg Olympus, vanwaar de goden volgens de mythologie beslisten over de levens van de Griekse bevolking. Het beklimmen van deze berg is een flinke klus, maar wat een voldoening achteraf en wat een uitzicht!

Talloze musea

Wie ook maar een beetje interesse heeft in de oude geschiedenis kan in Griekenland zijn hart ophalen aan de talloze musea. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Museum voor Griekse Volkskunst of het Nationaal Historisch Museum. De Grieken hebben hier ontelbaar veel oude voorwerpen bewaard en vertellen je graag enthousiast over hun wereldberoemde geschiedenis met al haar mythen en legenden.

Tip: huur een elektrische scooter. Vooral de eilanden ontdek je op deze manier het beste!

Vergelijk de beste reisorganisaties

Eilandhoppen

De honderden eilandjes van Griekenland lenen zich bij uitstek voor een paar weken eilandhoppen. Ga met de boot van het ene naar het andere eiland en ontdek overal een andere, unieke sfeer en cultuur. Grote toeristentrekkers zijn onder meer Kos, Rhodos en Kreta. Ook het vaste land van Turkije kun je bereiken met een boot. Ga bijvoorbeeld een shoppen in het Turkse Bodrum vanaf Rhodos. Op Kreta vind je de zestien kilometer lange Samariakloof. De wanden van deze kloof zijn soms tot wel 500 meter hoog: zeer indrukwekkend en een absolute must see als je op Kreta bent! Maar ook de wat kleinere eilanden als Lesbos, Samos en Zakynthos mag je eigenlijk niet missen. Het eilandje Santorini wordt gezien als het meest Griekse eiland met haar karakteristieke blauw met witte huizen. 

Tip: huur een bootje om zelf rond de eilanden te varen. Meer vrijheid kun je je niet wensen. 

Feiten over Griekenland

De hoofdstad van Griekenland is Athene. Het aantal inwoners bedraagt meer dan 10.800.000. De oppervlakte bestaat uit het vasteland van Griekenland en de vele eilanden. Het oppervlakte is net iets kleiner dan 131.957 km².

Het grootste gedeelte van de bevolking is Grieks-orthodox. En de staatsvorm is republiek. De taal die er wordt gesproken is Grieks.

Je kunt in Griekenland betalen met de euro.

Wil je hoeft tijdens je vakantie naar Griekenland geen rekening te houden met vaccinaties.