Denemarken bestaat uit meer dan vijfhonderd grote en kleine eilandjes en heeft een rijke traditie. Het land is omringd door zee, wat overweldigend mooie uitzichten geeft. De Denen zelf staan bekend om hun vriendelijkheid. De kans dat je op elke hoek van de straat een Deen met een glimlach van oor tot oor tegen komt is dan ook groot.

En tot die vrolijkheid hebben ze alle reden, want het is goed toeven in het zuidelijkste van de Scandinavische landen. De Denen hebben een grote voorliefde voor hun eigen land en haar karakteristieke historie. De bevolking is heel down to earth. Kom met niet al te veel bombarie aanzetten en je maakt er al snel vrienden. Handig, want dan kunnen de locals je meteen vertellen waar ze zelf graag uithangen.

Denemarken: Ongerepte natuur

Denemarken qua oppervlakte groter dan Nederland, maar telt slechts vijfenhalf miljoen inwoners. De Denen beschikken daardoor over genoeg ruimte en daar zijn ze trots op. Stijle klippen, prachtige zonsondergangen, uitgestrekte groene vlaktes, brede zandstranden: voor een relaxte vakantie middenin de wonderschone en ongerepte natuur is Denemarken een ideale plek!

Tip: Denemarken staat bekend om haar strenge winters, zeker als de wind uit het oosten komt. Als je niet van de kou houdt, wacht dan tot de lente voor een bezoekje.

Vergelijk de beste reisorganisaties

Dorpse steden van Denemarken

 Natuurlijk kennen we Denemarken allemaal van Legoland. Maar er is meer dat toeristen naar dit Scandinavische land trekt. Fans van city trips bijvoorbeeld, zijn hier ook helemaal op hun plek. Hoofdstad Kopenhagen is een bruisende stad die je het beste kunt ontdekken door eindeloos te dwalen door kleine straatjes en brede lanen. Op deze manier komt de historie van het Deens land het beste op je over. Een tweede grote stad is Aarhus. Hier is de sfeer al net zo knus en gemoedelijk als in grote zus Kopenhagen. Eigenlijk doen beide steden een beetje aan als uit de kluiten gewassen dorpen. Aarhus is minder bekend onder de meeste toeristen, maar is zeker een bezoekje waard. Mooie bezienswaardigheden als de historische binnenstad met invloeden uit de tijd van de Vikingen en het indrukwekkende ARoS Kunstmuseum maken van Aarhus een must see als je toch in Denemarken bent. En omdat het land vrij klein is, ligt alles in Denemarken niet meer dan een paar uur met de auto rijden uit elkaar. Zo valt er makkelijk veel te zien en te doen!

Tijd voor een beetje historie

Gek op alles wat oud is? Aan de rand van Kopenhagen ligt Bakken, het oudste attractiepark ter wereld. Deze historische plek werd al in 1583 geopend en is nog steeds in gebruik. Sinds de opening is er veel veranderd, maar toch proef je de sfeer en oudheid van dit prachtige pretpark nog overduidelijk. Verder ligt Denemarken ook bezaaid met oude kastelen, burchten, landgoederen en Vikingschepen, dus de geschiedenisliefhebber kan zich in hier gerust een tijdje prima vermaken.

Tips voor Denemarken

Huur een fiets. Daarmee kun je zowel de steden als de prachtige natuur ontdekken. En zeg nou zelf: op de fiets zie je toch veel meer dan vanuit een auto?

Boek je accommodatie

Feiten over Denemarken

De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen. Er wonen in dit land meer dan 5.500.000, dat is niet per se heel veel voor het oppervlakte dat er is. Namelijk: 43.094 km.

De grootste groep van de inwoners heeft als religie het lutheranisme. Daarbij is dit land een constitutionele monarchie. En er wordt hier Deens gesproken. Betalen? Dat kan met de Deense Kroon.