Van de adembenemende Rocky Mountains tot de fjorden aan de westkust, en van de maanlandschappen van de Badlands tot het glinsterende blauwe water van Lake Louise, superlatieven schieten tekort om West-Canada te beschrijven. Er is landschappelijk ook haast geen gevarieerder bestemming denkbaar.

Vanuit het oosten wisselen boomloze, met graan bedekte prairies zich af met de bizarre maanlandschappen van de badlands en de besneeuwde bergen en gletsjers van de nationale parken. Naar het westen toe verandert het landschap met de overgang naar een zeeklimaat via canyons naar wijnbouwgebieden en fruittuinen van Okanagan Valley en ten slotte regenwouden aan de kust. Dit is West-Canada.

De duizelingwekkende Rocky Mountains in West-Canada

De weg vanuit Calgary richting Banff en Jasper is met recht een van de mooiste bergroutes van de wereld te noemen. De bergen strekken zich met duizelingwekkende hoogten aan weerszijden uit. De majestueuze bergen van Banff en Jasper National Parks op de grens tussen Alberta en British Columbia vormen het leefgebied van beren, lynxen en herten. In de veel gefotografeerde meren Lake Louise en Moraine Lake spiegelen de besneeuwde bergtoppen in het rimpelloze water. De meren nodigen uit tot een wandeling langs de oever, waar talloze uitzichtpunten de fotograaf verleiden tot het maken van nog meer plaatjes. ’s Zomers kan men er wandelen, ’s winters transformeren de bergen rondom Banff en Lake Louise tot een hip skigebied. In de hot springs van het gezellige stadje Banff kunnen wellnessliefhebbers na alle sportieve activiteiten weer tot zichzelf komen.

Hoodoos, cowboys en dinosaurusfossielen

Oostelijk van de stad Calgary in Alberta staan op verschillende plekken in het spectaculaire erosielandschap hoodoos, plakken hard zandsteen op een zuil van geërodeerd zachter gesteente. In het nabijgelegen Dinosaur Provincial Park zijn in de leemachtige bodem talloze fossielen van dinosaurussen bewaard gebleven. Op verschillende plekken zijn skeletten te bewonderen in musea. Verder zuidoostelijk hoeden op eenzame ranches in de heuvels van zuidwest Alberta cowboys de runderen en lijkt de tijd stil te hebben gestaan. 

West-Canada: goudzoekers, indianendorpen en wijngaarden

Richting het westen liggen nog de nationale parken van Yoho, Glacier en Kootenay, ware paradijzen voor bergwandelaars. Verder zuidwestelijk bevinden zich de wijngaarden en fruitbomen van de Okanagan vallei, de warmste en droogste plek van Canada. Bezoek een van de wijnhuizen en neem deel aan een wijnproeverij. Of volg de noordelijker gelegen historische Cariboo Waggon Road, waar de goudzoekers tijdens de gold rush in de Cariboo mountains op zoek gingen naar geluk. Verder westelijk tonen gereconstrueerde indianendorpen op de noordelijke vlaktes van British Columbia de bezoeker hoe het leven van de indianen er voor de kolonisatie uit heeft gezien.

Vancouver en Vancouver island

Het stadshart van het kosmopolitische Vancouver is toegankelijk en overzichtelijk en alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Deze aantrekkelijke stad staat bekend om zijn skyline van moderne skyscrapers, en Vancouver heeft het op 2 na grootste Chinatown van Noord-Amerika. Het aquarium van de stad is spectaculair. Vanuit de haven van Vancouver kunt u met een van de whalewatch bootjes de Strait of Georgia op om orca’s en bultruggen te observeren.

Regenwouden, bergen en stranden kenmerken het 460 kilometer lange Vancouver Island. Liefhebbers van outdooractiviteiten kunnen hier hun hart ophalen. Het eiland leent zich prima voor wandeltochten, wildkamperen, surfen, mountainbiken en wildlife watching. Of bezoek de Butchart gardens in het gezellige hoofdstadje Victoria.

Culinair Canada

Hoewel net als in de VS overal in West-Canada fastfood te vinden is, heeft de Aziatische keuken gelukkig stevig voet aan wal gekregen in de grotere plaatsen. De provincie Alberta staat verder bekend om zijn rundvlees en in de wijngebieden in het zuiden biedt de Franse keuken een welkome afwisseling.

Klimaat en reistijd

De provincie British Columbia heeft een mild zeeklimaat met natte winters. In het zuiden is het zo zacht dat daar wijnbouw mogelijk is. Alberta daarentegen heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. De beste manier om West-Canada te leren kennen is door er met een camper doorheen te trekken. Klimatologisch de beste reistijd is in de zomer, maar het kan dan op de campings erg druk zijn. In de maanden september en oktober is er meer dan genoeg ruimte en geven de indrukwekkende herfstkleuren de dalen een wel heel bijzonder aanzien.

Een erg goede reisgids is de gids ‘West-Canada’ van Lannoo. Deze gids beschrijft verschillende routes die met elkaar kunnen worden verknoopt.

Feiten over Canada

In Canada worden twee talen gesproken, namelijk Engels en Frans. De hoofdstad is Ottawa, dit is niet bij veel mensen bekend. Vancouver, Toronto en Montreal zijn de grootste steden van Canada.

De naam Canda is afgeleid van het indiaanse woord Kanata, dit betekent nederzetting. De Franse en de Engelse hebben het land gekoloniseerd en daarmee.

Het grootste gedeelte van de bevolking is christelijk. Het aantal inwoners is 35.623.680. En het oppervlakte is 9.984.670 km². Betalen kun je hier met de Canadese dollar.

Voor Canada hoef je geen verplichte of aanbevolen vaccinaties te halen.