Uitgestrekte woestijnen, tropische regenwouden, verlaten stranden en het mooiste koraalrif ter wereld. Alleen al om de natuur is Australië een ongekende reisbestemming. Tel daarbij op de fantastische steden en de relaxte bevolking en je snapt waarom zoveel reizigers naar the land down under afreizen. No worries, mate!

Oost of West Australië?

Er zijn verschillende manieren om Australië te bereizen. Uiteraard kun je kiezen voor een georganiseerde rondreis, maar door te backpacken en het land op eigen houtje te ontdekken krijg je de beste ervaring. Met de bus reizen is goedkoop, maar je kunt ook kiezen voor een huurauto, busje of camper. Omdat de afstanden in dit continent ontzagwekkend groot zijn, kiezen de meeste reizigers voor een route langs de oost- Ûf westkust. In het oosten vind je het prachtige Queensland , met haar gouden stranden, regenwouden, Aboriginalcultuur en natuurlijk het Great Barrier Reef.  Maar natuurlijk reis je ook door Blue Mountains van New South Wales en langs wereldsteden als Sydney, Brisbane en Canberra. Aan de noord- en westkust vind je meer ruige natuur, de schitterende stad Perth en vele natuurparken.

Voor de locals is dit het echte Australië. Natuurlijk moet je ook de woestijngebieden in het midden van het land hebben gezien, oftewel de uitgestrekte, dorre leegtes van de Outback. Breng een bezoek aan het afgelegen Alice Springs en beklim Ayers Rock, de enorme rode rots die als boegbeeld voor Australië geldt.

Tip voor Australië

Reis je met eigen vervoer? Zorg dan altijd voor voldoende benzine en water. De afstanden in Australië zijn groot, en in sommige delen kom je urenlang geen mens tegen.

Beachparty’s en barbecue

Surfen is een van de grootste hobbyís van Australiërs. Nog nooit gedaan? Neem dan ter plaatse een cursus om het te leren. Ook het halen van je duikbrevet is een aanrader, aangezien je tijdens je reis op de mooiste duikplekken zult komen. Niets kan echter tippen aan het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld en een waar onderwaterkunstwerk.
Maar niet alleen onder water zie je bijzonder leven in Australië, ook op het land kun je diersoorten tegenkomen die je nergens anders treft. Denk aan kangoeroes, koalaís, dingoís en het vogelbekdier. Sommige van deze unieke bewoners kun je het beste in reservaten bekijken, anderen spot je gewoon langs de kant van de weg.

 Australiërs zijn over het algemeen vriendelijk, gastvrij en relaxed. Ze leven veel buiten en houden wel van een feestje, dus in de zomer zie je overal aan de kust beachpartyís. Australiërs eten zelf vaak buiten de deur, dat is namelijk goed betaalbaar. Je vindt er restaurants in alle internationale varianten en prijsklassen. Maar wil je de echte Aussie-sfeer proeven? Koop dan zelf je vlees en rooster het op één van de vele openbare barbecues. Grote kans dat er andere mensen aanschuiven en je spontaan nieuwe vrienden maakt. 

Tip: Staat er bij een restaurant BYO, oftewel Bring Your Own op de deur? Dan mag je je eigen fles wijn of bier meenemen. Maakt je avondje uit extra goedkoop!

Feiten over Australie

De officiële taal van Australië is Engels. De hoofdstad is niet Sydney, maar Canberra. Het is een federatie en dat betekent dat Elizabeth II hier het staatshoofd is. Wil je meezingen met het volkslied? Dan moet je Advance Australië Fair uit je hoofd leren.

Betalen doen ze hier met de Australische dollar. Het aantal inwoners bedraagt 23.232.413. Samen delen zijn een oppervlakte van 7.692.024 km².