Brazilië is immens en het is dan ook bijna niet te doen alle hoeken en gaten van dit land te ontdekken. Maar dat geeft het land ook een bepaalde charme: wijk iets af van de gebaande paden en je komt geen toerist meer tegen. De Brazilianen zelf zijn warm, hartelijk en echte feestgangers. Ze leven met passie en dat zie je misschien nog wel het beste in het voetbalstadion. Voetbal is bijna een religie in Brazilië en een wedstrijd bezoeken is dan ook één van de leukste dingen die je er kunt doen. Doordat het land het WK in 2014 organiseerde is de voetbalkoorts nog hoger opgelopen.

Rio de Janeiro, Brazilië

Het grootste voetbalstadion van het land is de Maracana in Rio de Janeiro. Hier komen meer dan 100.000 supporters wekelijks naar hun favoriete club kijken. Maar Rio biedt meer! Het is dan misschien niet de hoofdstad, maar wel verreweg de meest beroemde stad van Brazilië en een bestemming die zeker niet op je programma mag ontbreken. Rio bruist, zindert, wervelt. De witte stranden van Copacabana, de nachtclubs waarin je tot in de kleine uurtjes de samba kunt dansen, het adembenemende uitzicht vanaf het Christusbeeld bovenop de Corcovado, de heerlijke geuren van de Braziliaanse keuken die door de straten slingert, meer musea dan je je kunt wensen: in deze fantastische stad hoef je je geen seconde te vervelen.

Tip: leer voor vertrek een paar woordjes Portugees, en neem je taalgids overal mee naartoe. Wie denkt zich in Brazilië wel te kunnen redden met Engels of Spaans, komt namelijk bedrogen uit…

Het prachtige regenwoud van Brazilië

Eén van de meest bijzondere gebieden van Brazilie is de Amazone. Dit enorme regenwoud – het grootste ter wereld – beslaat 40% van de oppervlakte van het land en is de thuishaven van 50% van alle bekende planten en dieren, zoals alligators, slangen, apen, papagaaien, tarantula’s, poema’s en jaguars! Als je van vogelspotten, kamperen, kajakken of hiken houdt moet je hier zeker naartoe. Je kunt je reis door de Amazone op verschillende plekken beginnen, bijvoorbeeld in Manaus of Santarém. Vanuit die laatste plaats kun je een jungletocht maken richting het kleine dorpje Alter do Chao, waar je de echte sfeer van het regenwoud proeft.

Wuivende palmen en verkoelende caipirinha’s

Even compleet tot rust komen doe je aan de Braziliaanse kust. De hagelwitte stranden, mooie baaien en koloniale steden zijn ongeëvenaard. Een echte aanrader is Ilha Grande, een eilandje dat op een paar uur reizen ten zuidwesten van Rio de Janeiro ligt. Het is hier zo verschrikkelijk mooi, dat je je in een waar sprookjesparadijs waant.

Azuurblauw water kabbelt tegen het glinsterende witte zand, weelderig groen regenwoud klimt tegen steile kliffen op en er zijn geen geasfalteerde wegen en bijna geen auto’s, wat Ilha Grande een unieke exotische sfeer geeft. Blijf hier zeker een paar dagen plakken, nestel je in een hangmat onder de wuivende palmen met een goed boek in je ene en een overheerlijke caipirinha in je andere hand. Je zult je al snel als herboren voelen!

Tip: boek je reis naar Brazilië als het even kan in de carnavalsperiode, voor een zinderend sambafeestje zoals je nog nooit hebt meegemaakt!

Iguazu watervallen

Misschien wel het allermooiste stukje natuur van Brazilië vind je in het zuiden van het land, op de grens met Argentinië en Paraguay: de watervallen van Iguazu. Dit adembenemende watergeweld is veel hoger en ruim twee keer zo breed als de Niagarawatervallen en wordt daarom ook wel ‘Niagara on Viagra’ genoemd. Je kunt de watervallen van zowel de Argentijnse als Braziliaanse kant bezoeken. Laat je betoveren door het bulderende water, de duizenden vlinders, vogels, regenbogen en de prachtige jungle rond de watervallen. Kijk vooral ook goed om je heen, en je spot overal apen, toekans en andere bijzondere dieren!   

De Brazilianen zelf zeggen wel eens gekscherend ‘Deus e Brasilero’ (God is Braziliaans), en daar zouden ze nog best eens gelijk in kunnen hebben. Hoe anders verklaar je de enorme natuurlijke en culturele pracht en praal die over het hele land verspreid ligt? Komt dat zien!

Feiten over Brazilië

In dit land wordt Portugees gesproken. Dat komt omdat het lang bij Portugal heeft gehoord. Het heeft ook enige tijd onder Nederlands koloniaal bestuur gehoord.

Het grootste gedeelte van de Portugese bevolking is Katholiek. Namelijk 74%. Daarnaast is de hoofdstad Brasilia. Dit is soms nog weleens verwarrend.

Het land is het vijfde grootste land van de wereld. Rusland, Canada, VS en China zijn groter. Het oppervlakte bedraagt 8.514.877 km² en het aantal inwoners 207.353.391.

Wil je hier jouw drankje betalen? Dan kan dat met de Braziliaanse Real.