Duitsland is al jaren een van de meest populaire vakantiebestemmingen voor Nederlanders. En terecht: elke stad en streek in Duitsland heeft z’n charme. Bezoek bijvoorbeeld de boeiende en dynamische hoofdstad Berlijn. Maak wandeltochten door de Duitse middelgebergten of in de Duitse Alpen. Verken enkele van de vele nationale parken en geniet van de werelderfgoederen die Duitsland rijk is. Boek een heerlijke strandvakantie aan de Duitse Noordzee- of Oostzeekust of laat je verwennen in een Gasthof of een kuurhotel. Duitsland heeft talloze mogelijkheden voor een vakantie in elk seizoen! Bovendien telt Duitsland veel mooie en duurzame accommodaties waar je je helemaal thuis zult voelen.

Vakantie in Duitsland: een bestemming van wereldformaat, heel dichtbij

Omdat we met zijn allen de hele wereld maar rondvliegen en nauwelijks aandacht hebben voor het al moois dichtbij, heeft de Deutsche Bahn een promofilmpje gemaakt om ons te laten zien dat Duitsland zich met gemak kan meten aan verre vliegbestemmingen. Met drie grote voordelen:

1) het is dichtbij en je bent er (vanuit Nederland) dus snel

2) het is veel goedkoper dan vliegen, en

3) je stoot veel minder CO2 uit met je reis. Check het filmpje hier:

https://youtu.be/_35uEjs2W7I

Noord-Duitsland: witte stranden en mondaine badplaatsen

Noord-Duitsland heeft alles in huis voor een heerlijke vakantie. De hagelwitte stranden aan de Oostzeekust en haar mondaine badplaatsen kunnen zich met gemak meten met de Zuid-Europese stranden in Frankrijk en Italie. Het grootste eiland van Duitsland, Rügen, telt veel zonuren en heeft ergens nog het nostalgische sfeertje van vervlogen tijden. De Noord-Duitse steden Wismar en Stralsund met hun prachtige stadscentra staan op de Unesco-lijst van werelderfgoederen. Ook de Duitse Waddeneilanden zijn meer dan de moeite van het bezoeken waard. Ten slotte is het Noord-Duitse Hamburg een heerlijke citytripbestemming en telt Noord-Duitsland enkele bijzonder fraaie nationale parken. Bezoek dus zeker Noord-Duitsland!

Vergelijk de beste reisorganisaties

West-Duitsland

Wereldberoemde Dom van Keulen

Keulen is in eerste instantie natuurlijk bekend vanwege de wereldberoemde gotische Dom van Keulen. Rijk aan torentjes, raampjes, ornamenten, reliëfs en andere versieringen is deze Dom van buiten al prachtig om te zien, maar neem ook vooral binnen een kijkje. Sterattractie zijn toch wel de Gotische koorbanken: zware, eikenhouten banken, ooit de grootste van Duitsland. Maar ook het Driekoningenaltaar én de Driekoningenschrijn zijn schitterend met hun vergulde decoraties met kleurige bijbelse taferelen. 

Sauerland

Eveneens in West-Duitsland ligt het mooie Sauerland. Het Sauerland wordt doorsneden door visrijke rivieren waardoor het een prima vissportbestemming is. Maar in het Sauerland is het ook heerlijk wandelen en fietsen. Maak tijdens je fietstocht of wandeling een uitstapje naar de grotten bij Attahöhle of de Dechenhöhle. In Breckerfeld staat een mooie gotische kerk en in Altena staat de reusachtige Burg, een oud kasteel. Voor sneeuwliefhebbers is Winterberg een geschikte plek, om te skiën, snowboarden of bobsleeën.

Het Rijndal en de verleidster bij de Lorelei

Het Rijndal ligt op ongeveer 3,5 uur rijden van Utrecht en is zeer de moeite waard. Het deel van het Rijndal tussen Koblenz en Bingen staat zelfs op de Unesco lijst van werelderfgoed! Je kunt hier etappes wandelen van de wereldberoemde Rheinsteig, de vele kastelen bewonderen en genieten van de lokale wijnen. Tussen Sankt Goarshausen en Kaub ligt de Lorelei, een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn bij het Duitse Sankt Goarshausen. In de geschiedenis zijn er tientallen schepen bij de Lorelei verongelukt. Officieel is dat vanwege de scherpe maar smalle bocht en de gevaarlijke stroming. Maar de legende vertelt liever het verhaal van de zingende nimf met haar gouden haren die boven op de Lorelei zat en ze met haar betoverende zangstem afleidde waardoor ze tegen de klippen voeren. Onderaan de Lorelei staat een bekend standbeeld van deze dodelijke verleidster. 

De Moezelstreek

Net als het Rijndal wordt de Moezelstreek gekenmerkt door een rivier die door het mooie heuvelachtige landschap slingert (de Moezel), geflankeerd door vakwerkdorpen en wijngaarden. De meest interessante bezienswaardigheden zijn het imposante kasteel Burg Eltz, het mooie stadje Cochem met haar kasteel en wandelroutes met mooi uitzicht op het stadje en de Moezel, het vakwerkdorpje Bernkastel-Kues en de Geierlay hangbrug (leuk voor kinderen!). Een absolute aanrader is ook de Calmont Klettersteig, een wandeling langs de steilste wijngaard van Europa, en met een prachtig uitzicht op de ‘Moselschleife’ bij het wijndorp Bremm. Deze meander in de moezel zie je ook in het filmpje hierboven. Voor deze wandeling moet je geen hoogtevrees hebben!

Harz Nationaal Park

De Harz is één van de meest geliefde wandel- en langlaufgebieden van West-Duitsland. Volg hier de mysterieuze Heksenroute die je leidt langs mistige bergtoppen. Ga ook zeker mee met de stoomtrein over de Brockenbahn voor een adembenemende tocht door het gebergte. In de Harz leven nog lynxen, zeldzame zwarte spechten en je kunt er edelherten tegenkomen.

Oost-Duitsland: oude stadscentra en beroemde architectuur

In Oost-Duitsland treed je in de voetsporen van wereldberoemde componisten in Leipzig, en geniet je van de Bauhaus-architectuur en van het mooie oude stadscentrum in Weimar. Bovendien ligt in Oost-Duitsland natuurlijk de Duitse hoofdstad en geliefde citytrip bestemming Berlijn.

Berlijn: dynamische hoofdstad van Duitsland

Wandel in Berlijn langs de Dorische zuilen van de neo-klassieke Brandenburger Tor, gemaakt naar voorbeeld van de Atheense Propylaea, de toegangspoort tot de Akropolis en vergaap je aan de gedetailleerde reliëfs met taferelen uit de Griekse mythologie. Daarna loop je natuurlijk door naar Checkpoint Charlie, ooit een bekende grenspost tussen Amerikaanse en Russische sector bij een doorgang in de Berlijnse Muur. Dit was het enige plekje waar buitenlanders ten tijde van de Berlijnse muur van West- naar Oost-Berlijn konden gaan. Tegenwoordig is het kleine witte huisje een nationaal symbool voor vrijheid en geliefd bij toeristen. Ga vooral ook bij het museum Haus am Checkpoint Charlie op bezoek. Hier vind je tentoonstellingen over de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog. 

Boek je accommodatie

Zuid-Duitsland

Majestueus kasteel Heidelberg

Een stuk zuidelijker, in Heidelberg ligt een van de meest bezochte ruïnes van Duitsland: Kasteel Heidelberg. Dit majestueuze kasteel torent boven de stad uit en was ooit een enorme residentie. Hier dwaalt de bezoeker uren rond door verlaten kamers, zalen, torens en door de schitterende tuin. Ondanks dat de ruïnes vervallen zijn en overwoekerd met klimop, is het niet moeilijk voor te stellen hoe de decadent het kasteel en zijn bewoners ooit leefden.

Tip: Elke zaterdag wordt in Kasteel Heidelberg “Het leven aan het hof” uitgevoerd, waarbij acteurs uitbeelden hoe bewoners van het kasteel ooit leefden. Een leuk spektakel voor het hele gezin.   

München, hoofdstad van Beieren

München is met haar wereldse sfeer, mooie gebouwen, musea en winkels één van de meest populaire toeristische bestemmingen in Duitsland. De stad beschikt met haar Frauenkirche over de grootste Protestantse kerk van Europa, gebouwd in laat-gotische stijl en opgetrokken in rode baksteen. Opvallend zijn de ronde koepels boven op de torens. Eigenlijk moesten dit spitsen worden zoals bij de Dom van Keulen, maar vanwege geldgebrek kon dat niet doorgaan. Ga binnen op zoek naar de Teufelstritt, of de voetstap van de duivel. Bij de ingang van de kathedraal ligt een vloertegel met een voetafdruk met een staartje aan de hiel. Volgens de legende heeft de duivel hier gestaan om de kerk te bezichtigen en te bespotten..

De wijk Kunstareal in München is volledig gewijd aan musea. Een van de belangrijkste musea is de Alte Pinakothek, waar je dwaalt tussen Europese schilderijen van de 13e tot de 18e eeuw. Een van de meest bekende werken die je hier kunt bezichtigen is de Kruisafname van Christus van Rembrandt. In de Pinakothek der Moderne zijn vier musea onder één dak te vinden: Verzameling voor Moderne Kunst, De Nieuwe Verzameling (een museum voor design), het Architekturmuseum en Staatliche Graphische Sammlung. In het Glyptothek struin je langs Griekse, Romeinse en Etruskische vazen en juwelen en in tussen alle gebouwen in ligt het Beeldenpark met de mooiste sculpturen. Kortom: de droom van elke kunstliefhebber!

Elk jaar vindt in München het Oktoberfest plaats. Op de Theresiaweide vlakbij de stad staan dan tientallen biertenten, Beierse blaaskapellen en er lopen duizenden mensen in traditionele Beierse klederdracht rond. Het bier komt hier niet in kleine glazen, maar in pullen tot wel een liter. Er wordt live muziek gespeeld, varkens gebraden aan het spit en er is een kermis.

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud, bedekt met hoge, dichte sparrenbossen, is een van Duitslands meest schilderachtige streken. Het is gebied van de koekoeksklok en aan deze gekke klokken zijn veel musea gewijd. Verder vind je hier veel thermale baden en kuuroorden zoals in Baden-Baden. Op de meren Titisee en het Schluchseewerk kun je duiken en windsurfen. Een bezienswaardig historisch klooster in Het Zwarte Woud is het St. Blaise klooster. Of bezoek de Triberg Watervallen, klauter omhoog langs de watervallen en bekijk ze van bovenaf!

Duurzaam reizen naar en in Duitsland

Ga met de trein! Via NS-Internationaal ben je met de ICE-international in een wip in Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf, Keulen, Frankfurt en Basel. Tussen Keulen en Frankfurt gaat dat supersnel: met 300 kilometer per uur zoef je naar je bestemming! Maar met de elektrische auto kun je ook prima op reis naar en in Duitsland. Er zijn zoveel oplaadpunten voor je elektrische auto in Duitsland dat er altijd eentje in de buurt is. Ook met je Tesla kun je overal in Duitsland terecht. Bij Bookitgreen boek je je duurzame hotel of andere duurzame accommodatie.

Feiten over Duitsland

Dit land ligt centraal in Europa. Het heeft een oppervlakte van 357.022 km². Een groot land, maar zeker ook qua inwoners, namelijk: 80.594.017 mensen.

Duitsland is in 1870 opgericht. Hiervoor was het een verzameling van verschillende kleinere deelstaten en rijken.

Berlijn is de hoofdstad van dit land. Er wordt hier met de euro betaald.