Zwitserland, het land van Edelweiss, Milka-koeien (en de chocolade!) en Heidi. Dit land huist met het wereldwijze Geneve, het prachtig historische Bern, het kleurrijke St. Gallen en het heftige Zürich enkele van Europa’s fijnste steden. Maar er kan weinig op tegen de pracht, praal en avontuur die de majestueuze Alpen met zich meebrengen.

Zwitserland: het wintersportwalhalla

Haar ligging midden in de Alpen maakt van Zwitserland een waar wintersportwalhalla. Nergens vind je zoveel bergen van meer dan vierduizend meter hoog bij elkaar. De skipistes trekken iets minder toeristen dan die in Oostenrijk en Frankrijk, wat de charme alleen maar ten goede komt. Cultureel is Zwitserland een echte mengelmoes. Er worden vier talen gesproken (Zwitsers Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans), in evenzoveel gebieden die ieder een unieke identiteit hebben. De Zwitsers zijn geen ontzettend uitbundig volk en dat zie je terug in de gemoedelijke après-ski. Ga je voor dagelijks een zuipfestijn, massa’s mede-Hollanders en Nederlandstalige menukaarten, dan moet je niet in Zwitserland zijn. Maar kom je puur voor de sneeuw, je ski’s of je snowboard, dan is Zwitserland jouw wintersportparadijs!

The hills are alive in Zwitserland

Maar niet alleen in de winter is Zwitserland een topbestemming. De bergenpracht, die zo’n zestig procent van het land bedekt, is juist ook in de zomer aantrekkelijk voor wie van mooie plaatjes houdt. Uitgestrekte weiden worden afgewisseld door hoge pieken. Je krijgt er spontaan zin om met je armen wijd al rondhuppelend “The hills are aliiiiiiiiive”, with the sound of music te zingen. Het mooiste natuurschoon vind je in Flims, waar tienduizend jaar geleden een aardverschuiving plaatsvond die een oorverdovende val van miljoenen kubieke meters rots veroorzaakte. Daardoor ontstond Ruinaulta: de Grand Canyon van Zwitserland. Een waar paradijsje met kleine meertjes voor een verfrissende duik, stroomversnellingen, een alpenbos en zeldzame bloemen en vogels. 

Adrenalinejunkies opgelet!

Het Zwitserse natuurschoon valt nog het hikent te verkennen. Het land heeft meer dan 48.000 kilometer aan wandelpaden, waar je makkelijke, korte wandelingen kunt doen, maar ook lange wandelingen van meerdere dagen (overnachten in zoín gezellige berghut!) of trails met uitdagende beklimmingen. Een goede berg om eens tegenop te lopen is Mt. Pilatus, vlakbij Lucerne. Vanuit de stad kun je een kabelbaan omhoog nemen en daar de paden volgen die je een adembenemend uitzicht over Lucerne, maar ook over een groot deel van de Alpen, opleveren. 

Adrenalinejunkies zitten in Zwitserland ook goed. Interlaken bijvoorbeeld, is één groot outdoor-avonturenpark. Je kunt er skydiven vanaf een gletsjer, waterskiÎn, raften, van watervallen afspringen; eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het kan in Interlaken.

Zwitserland: rijdend panorama

Klaar met al dat gewandel? Neem dan de Glacier Express. Deze trein brengt je in een kleine 8 uur van de Matterhorn naar de Oberengadin of andersom. Onderweg doorkruis je de Alpen en ogenschijnlijk ook de tijd. De Glacier Express klimt tot grote hoogten, slingert zich omlaag door kloven, gaat door 91 tunnels en over 291 duizelingwekkend hoge bruggen. Uur na uur trekken de allermooiste panorama’s aan je voorbij. In de stokoude restauratiewagen kun je je tegoed doen aan al het lekkers dat Zwitserland te bieden heeft. Dit is zonder twijfel één van ís werelds allermooiste treintrajecten.

Feiten over Zwitserland

Zwitserland is wat we noemen een binnenstaat. Het is compleet omringd met andere landen. Een groot deel van de Alpen ligt in de land. De hoofdstad, bondsstad, is Bern. Het aantal inwoners staat op 8.236.303 en daarvan is ongeveer de ene helft katholiek en de andere helft protestants. Het oppervlakte bedraagt 41.285 km².

Er wordt in dit Europese land niet met de euro betaald. Je betaalt hier namelijk met de Zwitserse frank.

Ga je op vakantie in Zwitserland? Je hoeft geen vaccinaties te hebben.