Wie aan Spanje denkt, denkt aan zon, strand, tapas en wijn en natuurlijk aan prachtige steden zoals Barcelona en Madrid. Spanje is sinds jaar en dag een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders en dat is niet voor niets. In dit land van zon, zee, bergen en mooie oude steden heb je het op alle gebieden voor het kiezen. Of je nu bruin wilt bakken op een zonovergoten strand, of liever actief de natuur in gaat, slaperige dorpjes bezoekt waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben, of juist prachtige steden die je meesleuren in hun bruisende tempo. In Spanje vind je het allemaal.

Noordoost Spanje: Bergen, strand en Barcelona

Beroemd zijn natuurlijk de Spaanse Costa’s aan de Oostkust met hun eindeloze stranden. Voor wie zelfs op vakantie de Nederlandse gewoontes niet los kan laten zijn de beroemde badplaatsen als Salou, Lloret de Mar en Benidorm een goede keuze. Hier kan de verstokte snacker zelfs een patatje oorlog of een frikadelletje speciaal bestellen. Maar als je op zoek bent naar het ‘Spaanse’ Spanje, dan kun je het beter van de gebaande paden af zoeken. 

Vergelijk de beste reisorganisaties

Absolute must van Noordoost Spanje is natuurlijk de wereldstad Barcelona met attracties zoals de Sagrada Familia en Parque Güell van Gaudi, maar ook het hippe stadsstrand van de wijk Barceloneta is de moeite waard. In Spanje houden ze van fiësta, en in dit katholieke land is geen feest zo groot als het Carnaval. Een van de beste plekken om tijdens Carnaval te zijn is het Catalaanse Sitges, vlakbij Barcelona. Jaarlijks komen tienduizenden mensen hier om de Rio de Janeiro-achtige parade te bekijken en te feesten tot in de kleine uurtjes. Verder het binnenland in vind je de hooggelegen kloosters van Montserrat en het rustieke Middeleeuwse stadje Manresa. Dit duizend jaar oude stadje heeft prachtige bruggen en gebouwen. Je slentert er van plein naar plein en van terras naar terras. De majestueuze bergen van de Pyreneeën zijn vanaf hier nooit ver weg. Langs de kust naar het zuiden is ook de mooie stad Valencia een bezoek waard.

Droombestemming Balearen

Ten oosten van Spanje liggen de Balearen – zeven eilanden waarvan Mallorca, Menorca en Ibiza het bekendst zijn. Mallorca heeft mooie landschappen, rauwe natuur en een kilometerslange kustlijn met turkooiskleurig water. Ibiza heeft veel clubs waar bezoekers uit hun dak gaan op de beats van de beste dj’s, maar heeft ook plekken waar de bezoeker even helemaal tot rust kan komen. Hagelwitte stranden, verscholen baaitjes, hippiemarktjes en heerlijke tapas maken van Ibiza een droombestemming. Menorca is het rustigste eiland en in 1993 door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Het Noordwesten van Spanje

In Noord-West Spanje bieden de provincies La Rioja, Castilië en Leon, Cantabrië, Asturië en Navarra veel bezienswaardigs. Op de grens van Asturië en Cantabrië dwingt het bergmassief van het Nationaal Park Picos d’Europa respect af. Het is een afgelegen maar wonderschoon natuurgebied waar wolven en beren leven. In dit gebied ligt ook het heiligdom Covadonga, waar de reconquista begon, de herovering van het Iberisch schiereiland op de Moren. De regio La Rioja staat bekend om de riojawijn. In deze streek zijn meer dan 500 wijnhuizen of ‘bodega’s’ te vinden, waarvan een deel bezocht kan worden. Elk jaar vindt hier in juni de Batalla del Vino plaats, een wijnfestival. Castilla y Leon staat bekend om haar prachtige middeleeuwse en romaanse steden, zoals Salamanca, Segovia, Avila en Burgos.

Mooie baaien en diepe devotie: Galicië

In het uiterste noordwesten van Spanje, in Galicië kunnen snorkelaars en waterratten hun hart ophalen in Baiona, een kustplaatsje in de regio Rias Baixas in Galicië. De idyllische baaien met parelwitte stranden zijn een paradijs voor watersporters en duikers. Daarnaast staat de regio bekend om haar witte Alberino wijn, die het goed doet bij een maaltijd met verse vis die hier overal op het menu staat. In Galicië ligt ook Santiago de Compostela, een plaats die jaarlijks door duizenden bedevaartgangers wordt bezocht.

Midden Spanje en Madrid

Madrid

In de hoofdstad Madrid huist het parlement en de Koninklijke familie, wat de stad een bijzondere grandeur geeft. Bezoek hier behalve het koninklijk paleis het Palacio Real ook zeker het Nationaal Museum het Prado.

Paleizen van de Spaanse koningen

Niet ver van Madrid ligt in Aranjuez de vroegere zomerresidentie van de Spaanse koningen, onderwerp van het prachtige Concierto d’Aranjuez van componist Rodrigo. Ook het gigantische El Escorial, het paleis van Filips de Tweede is zeer de moeite van het bezoeken waard. Dat geldt ook voor de hangende huizen van het stadje Cuenca, dat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Nabij ligt de Ciudad Encantada, een natuurgebied met bizarre rotsformaties.  

Zuid Spanje

Moorse steden

De passie van het zinderende zuiden van Spanje is de flamenco, de temperamentvolle zang, dans en muziek van de zigeuners. Hier, in Andalusië, liggen de prachtige oude steden Sevilla, Granada en Cordoba. Sevilla is onder meer populair vanwege haar kathedraal met de Giraldatoren en het moors aandoende Alcazar. In Cordoba vindt men de Mezquita, de derde grootste moskee ter wereld en in Granada is het Moorse Alhambra een topattractie. Ook de mooie stad Ronda is een van de oudste steden van Spanje. De stad heeft veel bezienswaardigheden, kerken en musea.

Natuur, zon en zee

De Sierra Nevada is een heerlijk gebergte om af te koelen en eindeloos te wandelen. Liefhebbers van sherry moeten een bezoek brengen aan Jerez de la Frontera: de sherrystad van Spanje. Veel Nederlandse gepensioneerden zoeken jaarrond de zon in het mondaine Marbella. Een van de bekendste badplaatsen aan de Costa del Sol.

Canarische eilanden

Zuidelijker nog, voor de kust van Marokko, vormen de Canarische Eilanden een grote toeristische trekpleister. Lanzarote, Gran Canaria, Tenerife en Fuerteventura hebben ieder een eigen gezicht en trekken jaarlijks vele miljoenen vakantiegangers op zoek naar zon, zee, strand, lekker eten, actie en avontuur.

Culinair Spanje

Behalve de paella uit Valencia staat Spanje natuurlijk bekend om de tapas. Overal in het land kun je in kleine barretjes smullen van tapas met exotische namen als pimientos picantes del piquillo en pinchitos de pollo.

Feiten over Spanje

Dit land ligt in het zuidwesten van Europa. De hoofdstad is Madrid. Het grootste gedeelte van de bevolking is rooms-katholiek. Het aantal inwoners staat op meer dan 49.000.000. Met een oppervlakte van 505.992 km² is het land niet overbevolkt.

De munteenheid in Spanje is de euro.

Spanje kent veel feestdagen, zoals het aprilfeest in Sevilla, San Juan, het carnaval van Cadiz of het tomatenfeest van Buñol.

Reis je naar Spanje? Dan hoef je geen rekening te houden met vaccinaties.