In het ruige Schotland waan je je in de Middeleeuwen. De vele kastelen, oude nostalgische gebouwen en woeste natuur geven een inkijk in hoe het vroeger geweest moet zijn. Maar ook biedt dit prachtige land je genoeg ruimte om te relaxen en bijvoorbeeld lekker te shoppen.

Hoofdstad Edinburgh

Als je aankomt in Edinburgh kun je er niet om heen: Schotten zijn gek op tradities. Dikke kans dat je midden op Waverly Bridge een man in Kilt doedelzak ziet spelen. Boven op de rots, die het midden van de stad inneemt, prijkt Edinburgh Castle nog fier. Dit kasteel is ondanks zijn getekende historie nog steeds te bezoeken. Je kunt er onder andere de kroonjuwelen van Schotland bezichtigen. Schrik niet als ’s middags vanwege zijn traditie de One O’clock Gun wordt afgevuurd. Met een kanonschot wordt namelijk de wijde omgeving van het kasteel nog steeds op de tijd gewezen. Het centrum van de hoofdstad is in twee delen opgedeeld. Het kasteel staat in het zogenaamde Old Town. Vanaf het kasteel boven loopt the Royal Mile naar beneden door tot het Palace of Holyroodhouse.

Onderweg loop je langs oude gebouwen, straten en Closes. Deze laatste zijn kenmerkende smalle steegjes met veelal steile trapjes. Onder een deel van South Bridge herbergt zich een groot geheim. Onder het straatniveau bevinden zich  de Edinburgh Vaults. Een serie kamers die in een ver verleden onder andere door handelsvolk en illegale whiskystokers werden gebruikt. Een plek die, net als het kasteel, volgens overleveringen hevig bespookt wordt. Een spooktocht door deze ruimtes laat zelfs de grootste cynicus niet onberoerd. Aan de andere kant van de kleine vallei kan je heerlijk shoppen. Aan de hoofdstraat, Princes Street, en de aanliggende straten zitten tal van moderne winkelketens. Menig modeliefhebber kan zijn hart ophalen in het stadsdeel. Ook is er een groot aantal pubs en restaurants te vinden. 

Glasgow en het noorden

De grootste stad van Schotland is Glasgow. De stad is wat moderner, maar je kunt er ook nog voldoende geschiedenis opsnuiven. Zo is de Glasgow Cathedral een absolute must see. Het dertiende eeuwse gebouw is in Neo-Gotische stijl gebouwd en een van de weinige compleet overgebleven middeleeuwse kathedralen van Schotland. Voor een wandeling tussen een collectie van exotische planten moet je langs de Glasgow Botanic Gardens gaan. In de kassen loop je tussen de tropische natuur. Buiten staan bomen en struiken, waaronder een 200 jaar oude Es. Daarnaast staat Schotlands populairste gratis toeristische attractie , de Kelvingrove Art Gallery & Museum, ook in Glagow. De collectie bevat onder andere een kunst- en een wapen- en pantsertentoonstelling. 

In het noordelijkere gebied van Schotland ligt Inverness. Daar moet je zeker de tijd nemen om Inverness Castle te bezichtigen. Dit kasteel is uniek in zijn soort vanwege het rode zandsteen waarmee het gebouwd is. Daarnaast ligt het kasteel op een klif dat een fraai uitzicht biedt over de River Ness.

Schotland: Loch Ness en de Highlands

In Schotland ontkom je natuurlijk ook niet aan het monster van Loch Ness. “Nessie”, zoals het mysterieuze dier liefkozend word genoemd, blijft tot de verbeelding spreken. Staar je niet blind op de watervlakte voor een glimp van het beest. Want het Loch, een meer, en de omgeving zijn op zichzelf staand ook spectaculair! 

In de omgeving van Loch Ness kun je ook de woestenij van de Highlands ontdekken. Het ruwe gebied met zijn vele bergen is maar dunbevolkt. Midden in de Highlands ligt de Great Glen, wat in het Schots ‘dal’ betekend. Dit dal is uitgesleten door gletsjers in de IJstijd, terwijl de bergen juist ontstaan zijn door langs elkaar schuivende tektonische plaatsen. Ook de cultuur van typische kilts, doedelzaken en whisky vindt in de Highlands zijn oorsprong. Het grootste deel van het gebied ligt boven de 900 meter. Er is dus voldoende plek om behoorlijk te hiken en tussen de bergen kunnen koudbloedigen ook een duik nemen in een van de bergmeren. 

Shetland Islands in Schotland

Ten oosten van het vasteland vindt je de Shetland Islands. Deze eilandengroep vormt een archipel van ruim honderd eilanden in de Atlantische Oceaan. Slechts vijftien hiervan worden echt bewoond door Schotten de rest is ingenomen door grote kolonies papegaaiduikers en Noorse stormvogels die hier hun broedplaats kennen.  

Ten zuidoosten van Inverness vind je het nationale park Cairngroms dat een deel van de Schotse hooglanden beslaat. In de winter biedt de top van de gelijknamige berg, wat blauwe of groene berg betekent, de mogelijkheid om te skiën. In de zomer wordt er in dit mooie wandelgebied veelal zalm gevist uit de rivieren de Dee, Spey en Avon die alle drie hier ontspringen.

Gastronomie in Schotland

Een bezoek aan Schotland is uiteraard niet compleet zonder het levenswater, whisky, niet zelf geproefd te hebben. In Edinburgh vind je het Scotsch Whisky Expierence waarbij de nagemaakte distilleerderij je een kijkje gunt in de kunst van deze ambacht. 

Absoluut niet voor iedereen weggelegd is de smaak van Haggis, een eeuwenoud traditioneel Schots gerecht, waarbij een schapenmaag of runderdarm gevuld wordt met onder andere hart, long, lever, niervet en havermout. Gelukkig biedt de Schotse cuisine ook voldoende traditionele gerechten die iets minder gewaagd zijn. 

Schotse kunst en cultuur

Enkele plekken die je niet moet overslaan zijn de plekken waar de kunst en cultuur van Schotland een plaats hebben. Veel musea zijn vrij toegankelijk. Een donatie wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht. Een voorbeeld is de National Gallery in Edinburgh. Het museum biedt zowel plaats aan grote Europese kunstenaars als Schotse. Ook het Skara Brae is erg bijzonder. Aan de westkust van het eiland Mainland is hier een goed geconserveerd prehistorisch dorp te vinden. Het dorp lag lange tijd verborgen onder een laag zand.  Nu het uitgegraven is krijg je een buitengewoon kijkje in het dagelijks leven in de steentijd. Het Wallace Monument is een toren op een bergtop bij Stirling.

Het eert de Schotse held Sir William Wallace. Wallace was een van de leidende figuren in de Schotse onafhankelijkheidsoorlog in de dertiende eeuw. De Schotten hebben een rijke traditie en folklore en zijn daar trots op. De Highlandgames worden nog steeds gespeeld. De kilts met tartan motief en doedelzak worden niet alleen van zolder gehaald voor het traditionele Burns Night ook andere aangelegenheden worden aangegrepen om de ware Schot te tonen.

Feiten over Schotland

Schotland is onderdeel van Groot-Brittannië. Je betaalt hier met de pond sterling, dus niet met de euro. De hoofdstad van dit land is Edinburgh. Elizabeth II is het staatshoofd, dat komt omdat het een constitutionele monarchie is.

Het oppervlakte van dit land is 77.910,7093 km² en daar wonen ‘slechts’ 5.513.600 mensen. Het land is dunbevolkt.

Wil je hier naartoe op vakantie? Dan hoef je geen vaccinaties te hebben.