In West-Duitsland op ongeveer drie uur rijden van Utrecht ligt de Vulkaaneifel. Een prachtig groen en bergachtig gebied dat veel bijzonders te bieden heeft. Tot tienduizend jaar geleden waren in dit gebied meerdere vulkanen actief. En dat verleden is nu nog steeds in het landschap terug te vinden in de vorm van kratermeren, vulkaankegels, een geiser en ‘lavabommen’. Een bijzondere plek waar je met gemak enkele weken kunt doorbrengen, maar die zich ook goed leent voor een lekker lang weekend weg. 

Oude vakwerkhuizen in Bad Münstereifel 

We rijden de Eifel binnen via een van de mooiste stadjes in dit gebied, het oude kuurstadje Bad Münstereifel. In dit stadje met zijn oude stadsmuur en vier stadspoorten is het heerlijk ontspannen in het officiële Kneipp-kuuroord of op een van de vele terrassen langs het kleine stroompje de Erft dat dwars door het stadje stroomt. We wandelen door de straten met oude vakwerkhuizen en klimmen omhoog naar de restanten van een oude burcht boven het stadje voor een mooi uitzicht.  

De Deutsche Vulkanstrasse

Nadat we hebben ingecheckt bij het heerlijk rustig gelegen Gasthaus Schafbrück in Meisburg, zetten we koers richting Daun. Hier bezoeken we eerst het Eifel-Vulkaanmuseum om meer te leren over de vulkanische verschijnselen in de Eifel.

De volgende dag staan we vroeg op. Na een heerlijk ontbijt in het Gasthaus nemen we de goed bewegwijzerde toeristische Vulkaan Autoroute. Deze route voert langs de meest interessante bezienswaardigheden in de Vulkaaneifel. Zo rijden we langs de zogenaamde ‘Dauner Maaren’, meren die zijn ontstaan doordat gloeiendhete magma in aanraking kwam met oppervlaktewater. Door de explosies die volgden, ontstonden deze trechtervormige meren. Er liggen er drie bij Daun: het Gemündener Maar, het Weinfelder Maar en het Schalkenmehrener Maar. Bij een van de parkeerplaatsen bij de Maaren pakken we de wandelroute op die langs de Maaren voert. Halverwege beklimmen we de Drunketurm en genieten van het uitzicht op het Eifellandschap en op de Gemünder Maar.

Het enige échte kratermeer ten noorden van de Alpen

In de middag bezoeken we nog twee meren: het Meerfelder Maar en de Windsborner Kratersee. Het Meerfelder Maar is een groot meer dat is ontstaan doordat hete stijgende magma in contact kwam met een waterhoudende grondlaag. Daardoor vond er een explosie plaats die een enorme krater in de bodem sloeg. Het omhoogkomende magma is gaan stollen, en daardoor ontstond een ondoordringbare stenen onderlaag waarin het water is blijven staan. Rondom dit natuurgebied met haar rijke flora en fauna kun je heerlijk wandelen. Ook kun je in het meer zwemmen en vissen (met vergunning) in de delen die beschikbaar zijn gesteld voor recreatie.
De Windsborner Kratersee is misschien wel nog unieker, want dit is het enige echte kratermeer ten noorden van de Alpen, gevormd in de krater van een vulkaan. Rond het zuurstofarme meer is een bijzondere biotoop ontstaan waar onder andere verschillende bijzondere libelle-soorten leven. Vanaf de top heb je een goed uitzicht op het kratermeer.

Nog verder wandelen en fietsen door de Vulkaaneifel

Niet ver hier vandaan kun je een mooie wandeling maken naar de kloof de Wolfsschlucht. Hier zie je nog basaltoverblijfselen van lavastromen die de Kyllvallei instroomden. Fietsen kan hier ook: de overwegend vlakke Kylltal Radweg is een aanrader! Wie tijd over heeft na het wandelen en graag meer vulkanische verschijnselen wil zien, kan doorrijden naar Strohn om daar de enorme ‘Lavabombe’ te bekijken. Echte sportievelingen nemen natuurlijk de Eifelsteig. Etappe 11 van deze lange afstandswandeling telt 23 kilometer en voert van Daun naar het rustieke stadje Manderscheid met haar twee imposante burchten, langs de drie maren en door het prachtige en stille Lieserdal.

Mozaïeken in de Romeinse Villa Otrang

De volgende dag schijnt de warme oktoberzon uitbundig en is het heerlijk buiten. We besluiten om naar één van de grootste en best bewaarde opgravingen uit de Romeinse tijd in Duitsland te gaan: de Romeinse Villa Otrang. Deze villa met bijgebouwen werd ongeveer in de eerste eeuw na Christus gebouwd op een groot landgoed in het Romeinse rijk. Je vindt hier onder andere de restanten van een badhuis met vloerverwarming en meerdere prachtig bewaard gebleven mozaïekvloeren. Als je hier bent uitgekeken, rijd dan vooral door naar het vlakbij gelegen stadje Bitburg, beroemd vanwege de Bitburger Pils!

Twee imposante burchten in Manderscheid

Nadat we uitgekeken zijn bij de Romeinse villa, wordt het eigenlijk tijd om aan de terugreis te gaan denken. Maar het weer en het gebied zijn te mooi om niet nog even te blijven hangen. Thuis kan dus nog wel even wachten en we besluiten om nóg een bijzondere plek te bezoeken in de Vulkaaneifel: Manderscheid. Dit mooie plaatsje staat bekend om de twee imposante burchten uit 1173 die hier aan weerszijden van het riviertje de Lieser staan. Na een heerlijke lunch op het zonnige terras van het Italiaanse restaurant van Manderscheid nemen we het wandelpad langs de Lieser een stukje naar boven. Daar aangekomen blijkt de Oberburg (de bovenste burcht) het gehele jaar door vrij toegankelijk. Wie hier de trappen naar de toren omhoog klimt, wordt beloond met een mooi uitzicht: op Manderscheid, op het Lieserdal en op de onderste burcht. Deze onderste burcht of Niederburg is van de lente tot in de herfst van woensdag tot en met maandag geopend en tegen een klein prijsje te bezichtigen. Ook zijn rondleidingen mogelijk. Wij besluiten echter om koers te zetten naar Nederland: de Niederburg is voor een volgend Eifel-tripje!