Slapen in boomhut, midden in de stad of juist middenin in de natuur? Ben je op zoek naar bijzondere accommodaties? Dan kun je er bijna niet meer om heen: Airbnb. Airbnb is – in theorie – een goedkoper alternatief voor hotelkamers. Je kunt slapen bij mensen thuis die een etage, woning of privé-kamer aanbieden. In deze blog vertellen we je alles over deze manier van slapen onderweg!

Oorspronkelijk was de naam Airbed & Breakfast. Het eerste idee was dan ook dat mensen in hun eigen huis een extra slaapkamer hadden die ze voor een klein prijsje konden aanbieden. Voor reizigers de uitgelezen kans om geld te besparen en ook als huiseigenaar kon je een zakcentje bijverdienen.

Voordelen van logeren bij iemand thuis via Airbnb

  • Het is vaak nog steeds goedkoper dan een hotel. Zeker als je meer zoekt dan alleen een kamer, kun je hier heel mooie woningen voor een relatief klein prijsje vinden.
  • Er zijn meer voorzieningen. Een Airbnb-woning heeft een eigen keuken, vaak ook een wasmachine, wifi en soms zelfs een zwembad of een jacuzzi. Er is vaak meer te doen en te gebruiken dan wanneer je in een hotel verblijft. Zeker als je langer op reis bent, is dat prettig.
  • Lokale tips en verhalen van je host. Doordat je bij een Airbnb altijd verbonden bent aan een lokale bewoner, kun je altijd de beste tips en verhalen horen. Mocht je daar natuurlijk behoefte aan hebben. Maar mocht je willen weten waar je het best kunt eten of wat je absoluut niet moet missen? Je host vertelt het je vast heel graag!

Zo boek je een leuke accommodatie via Airbnb

Ondertussen is Airbnb een hele business geworden. Kon je eerst op de meest toeristische plekken een woning vinden, nu kun je ook op idyllische en rustige plekken een slaapplek vinden. Zo populair is Airbnb. Wij raden je wel aan om goed uit te zoeken waar je wilt slapen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je alles voor jezelf hebt? Kies dan onder ’type ruimte’ niet voor een privé-kamer, maar zet de instellingen op een privéwoning. Wil je een uniek verblijf, dat je nooit gaat vergeten? Kies dan via ‘meer filters’ rechts bovenin voor ‘unieke verblijven’. En wil je een extra behulpzame host? Kies hier dan voor superhost!

Let bij het boeken ook vooral op het volgende:

  • Bekijk de reviews van de plek waar je heen wilt. Hier kun je vaak een eerlijker beeld van de locatie krijgen dan als je alleen af gaat op de tekst van de host zelf.
  • Let op extra kosten. Op de kaart van de bestemming waar jij heen wilt, zie je prijzen staan. Let op: dit is nog niet de definitieve prijs. Er komen namelijk altijd nog boekingskosten en schoonmaakkosten bij.
  • Houd de annuleringsvoorwaarden in de gaten. Dit verschilt namelijk per accommodatie. Soms krijg je alles terug als je annuleert en de andere keer maar 50%.
  • Het verschilt ook per accommodatie wat je precies moet doen om te boeken. Soms moet je zelfs een kopie van je paspoort uploaden. Dat kan veel gedoe geven, want je wilt natuurlijk je BSN-nummer wel afschermen. Wil je dit vermijden, kijk dan even verder naar een andere leuke plek.
  • Zijn er leuke ‘experiences’ in de buurt. Dit is een nieuwe functie van Airbnb. Dat houdt in dat je ook lokale activiteiten kunt boeken bij je accommodatie. Zoals een kookworkshop, wandeltour of het huren van een scooter of een auto. Ze zitten in de website een beetje verstopt, maar je vindt ze nadat je je locatie hebt opgezocht, door in de zoekregel bovenin de website te klikken en ‘ervaringen’ te kiezen.