Peru is één van Zuid-Amerika’s populairste landen onder reizigers en zodra je er zelf bent geweest begrijp je waarom. De boeiende cultuur van de Inca’s en het majestueuze wereldwonder Machu Picchu waar Peru beroemd om is, vormen slechts het topje van de ijsberg van Peru’s bijzondere schatten. Blijf dus vooral wat langer hangen, om zoveel mogelijk van dit machtige, prachtige land te ontdekken!

Gezelligheid kent geen tijd in Peru

Grote kans dat je je reis door Peru begint of eindigt in de hoofdstad Lima. En dat is bepaald geen straf. Het koloniale Plaza Mayor vraagt erom vanuit alle hoeken op de foto vast gelegd te worden. ’s Avonds moet je in het Barranco district zijn, hier bounce je de nacht door op de beats van cajon drums in de hotste peñas (Afro-Peruaanse clubs). 
Wie nog even verder wil feesten gaat naar Cuzco, waar talloze kleurrijke festivals georganiseerd worden en je het hele jaar door tot de ochtendgloren gezelligheid vindt in de vele barretjes en goede restaurants in de stad. De stad heeft daarnaast een prachtige Incageschiedenis en wordt ook wel gezien als de archeologische hoofdstad van de Amerika’s. Een must visit dus!

Tip: Om van A naar B te komen neem je in Peru de bus. Er is een groot netwerk van fijne, comfortabele bussen die je het hele land doorbrengen tegen een prima prijsje.

Peru: het surfmekka

Midden in de jungle ligt Iquitos, een stad die je alleen per boot of vliegtuig kunt bereiken. Van hieruit kun je prachtige trips over de Amazone maken of de dichte jungle verkennen. Het nabijgelegen Pacaya Samiria National Reserve is Peru’s grootste reservaat en huist bijna duizend soorten vogels, vissen, zoogdieren en reptielen! Een waar paradijs voor de natuurliefhebber.
 Maar er is meer dan jungle alleen. Wat dacht je van de Colca Canyon – de diepste kloof ter wereld, waar je condors kunt spotten en heerlijk kunt relaxen in één van de vele warmwaterbronnen. Of de stranden van Peru, waar de zon het hele jaar door schijnt en je even helemaal bij kunt komen van alle indrukken die je onderweg hebt opgedaan. Sta je graag op een surfplank? Dan moet je in Mancora zijn. De golven in dit surfmekka van Peru zijn ongeëvenaard!

Bijzonder bergmeer in Peru


Een bezoekje aan Lake Titicaca mag tijdens een trip naar Peru eigenlijk niet ontbreken. Het enorme meer (meer dan 8.400 vierkante kilometer) ligt op een hoogte van bijna vier kilometer boven de zeespiegel. De stadjes rond Lake Titcaca zijn klein, kleurrijk en ontzettend gezellig. In het meer zelf vind je de Islas Flotantes de los Uros, oftewel de drijvende eilandjes van de Uros. Op deze handgemaakte (!) eilandjes wonen de Uros, een inheemse stam die hun eigen huizen, boten en dus zelfs eilandjes hebben gebouwd van riet dat aan de oevers van het meer groeit.

Hoogtepunt der hoogtepunten


Maar het enige echte hoogtepunt van Peru blijft natuurlijk de Machu Picchu. Deze legendarische Verloren Inca Stad is één van de allermooiste en bestbewaarde historische plekken ter wereld. De ruïnes van het legendarische Incarijk liggen hoog in de Andes en zijn meestal bedekt door een kleine laag mist en wolken. Dat draagt alleen maar bij aan het mysterie dat deze bijzondere plaats ademt. Doordat de Spanjaarden Machu Picchu nooit hebben ontdekt – en dus niet hebben gesloopt – is de architectuur en cultuur van de Inca’s hier bewaard gebleven zoals op geen enkele andere plek. De allermooiste manier om Machu Picchu te bereiken is via de Inca Trail, een meerdaagse wandeling door de machtige Andes.

Tip: Wie naar Peru reist doet er goed aan een woordje Spaans te spreken. In heel Zuid-Amerika wordt weinig tot geen Engels gesproken en het kan je reiservaring net een beetje extra geven als je een beetje met de lokale bevolking kunt communiceren.

Feiten over Peru

De officiële taal die hier wordt gesproken is Spaans. Maar ook Quechua en Aymara wordt hier gesproken. Lima is de hoofdstad van Peru.

Het oppervlakte van dit land bedraagt meer dan 1.285.216 km² en het aantal inwoners 31.036.656.

Meezingen met het volkslied van Peru? Dan moet je het lied Somos libres, seámoslo siempre uit je hoofd leren.

Betalen doe je in Peru met de sol.