Vergeleken met de meeste andere continenten is Europa maar klein. Maar elk Europees land verschilt zo van de andere landen en culturen, dat reizigers in elk land wel iets van zijn of haar gading vindt. Bijna nergens ter wereld reis je zo snel van hoge bergtop naar azuurblauwe zee en van pittoresk dorpje naar wereldstad. Europa is daarom misschien wel de beste bestemming voor een veelzijdige roadtrip of treinreis!

Europa? Van de fjorden in Noorwegen tot de prachtige Schotse Hooglanden en de heerlijke stranden in Portugal en Spanje, en van de indrukwekkende vulkanen op IJsland tot de eindeloze alpenweiden in Zwitserland en Oostenrijk en paradijselijke eilandjes in Griekenland: er is voor iedereen wel een ideale vakantiebestemming in Europa te vinden. Kortom: voor de vakantie van je leven hoef je als Europeaan helemaal niet ver van huis. Beleef Europa!

Spanje, Portugal of Griekenland

Wie vooral de zon wil opzoeken en een echte relaxvakantie wil, zit goed in Zuid-Europa. Laat je bijvoorbeeld lekker verwennen in een luxe all-inclusive hotel aan de Turkse kust. Of dompel je onder in zon, zee, strand en het Mediterrane leven in Spanje, Portugal of Griekenland. De echte Bourgondiër kan eindeloos genieten van heerlijkheden in Frankrijk of Italië.

Actieve vakanties

Ben je meer van de actieve vakanties? Dan moet je in Noord-Europa zijn. Scandinavië is met haar bergen, meren en fjorden dé plek als je houdt van mountainbiken, raften, kanoën, hiken en andere outdooractiviteiten. In de winter ligt er een dik pak sneeuw en gaat ook de wintersportfanaat hier volledig uit zijn dak.

Maar ook Oost-Europa heeft veel te bieden. De natuur is er in veel landen adembenemend, de mensen zijn hartelijk, er zijn indrukwekkende steden en gezellige universiteitsstadjes waar je in elke bar een verfrissend lokaal biertje kunt drinken. Daarbij is dit deel van het continent ook nog eens verrassend goedkoop, wat een vakantie in Oost-Europa extra aantrekkelijk maakt.

Cultuurhistorie

Europa heeft een rijke geschiedenis en overal op het continent vind je sporen uit het verleden. Denk aan de bakermat van de democratie in Athene, het Forum Romanum in Rome, prachtige kunstwerken in de musea van Florence, majestueuze bouwwerken in Parijs, middeleeuwse stadscentra in België en Moorse paleizen in het zuiden van Spanje. Cultuurliefhebbers halen hun hart op in wereldsteden als Londen, Parijs, Berlijn, Kopenhagen en Stockholm, waar enkele van de mooiste musea ter wereld te vinden zijn. Maar ook de meer recente geschiedenis heeft haar sporen in Europa nagelaten. In Berlijn zijn bijvoorbeeld voor de geïnteresseerde bezoeker veel bezienswaardigheden uit de Tweede Wereldoorlog te zien. In Polen herinneren de voormalige concentratiekampen Auschwitz en Sobibor aan de gruwelen van de Holocaust.

Feiten over dit content

Europa is een content en heeft een oppervlakte van 10.180.000 km². Het is daarmee het op één na kleinste continent. Het aantal inwoners staat nu op ongeveer 744 miljoen over 50 landen verspreid. Dit is ongeveer 11% van de totale wereldbevolking.

Er bevinden zich meerdere klimaatzones in Europa: zeeklimaat, landklimaat, poolklimaat en een mediterraan klimaat. Het is over het algemeen een vochtig klimaat dat wordt beïnvloed door de wind vanuit de Atlantische oceaan.

In bijna heel Europa wordt sinds 2001 betaald met de euro-munt. Behalve in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden. Zij hebben hun eigen munt.

Je hoeft voor Europa geen vaccinaties te hebben.

Populaire landen om inspiratie op te doen: