Ingeklemd tussen reuzen Frankrijk en Duitsland valt Luxemburg niet echt op als vakantiebestemming. Onterecht, want dit piepkleine staatje heeft een compleet eigen identiteit. Het land is misschien klein van stuk, maar groot in mogelijkheden. Van sprookjesachtige bossen en middeleeuwse kastelen tot luxe winkelstraten en oergezellige restaurantjes waar je als een koning kunt eten.

Wandelwalhalla

Zelfs mensen die helemaal niets met wandelen hebben, zullen moeten toegeven dat een hike door de Luxemburgse natuur een ware belevenis is. Het noorden van het land (de Ösling) maakt deel uit van de Ardennen en bestaat uit dicht beboste bergen en panoramische dalen. Het prachtige natuurgebied Müllerthal wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd, aangezien het landschap sterk aan Zwitserland doet denken. De honderden kilometers van de Mullerthal Trail lopen langs grillige rotsformaties, diepe kloven, klaterende beekjes en schattige watervalletjes. Neem vooral je zaklantaarn mee, want het zou zomaar kunnen dat je wandelroute dwars door een smalle grot loopt! Geen wandelaar? Ook fietsen, klimmen en kanovaren zijn populair in dit gebied. En door de kronkelweggetjes en haarspeldbochten is Luxemburg ook erg geliefd onder motorrijders.

Tip: De mooiste waterval van Luxemburg is met stip de Schiessentumpel. Hij is niet erg hoog, maar door de drie waterstromen op rij wel heel bijzonder.

Vergelijk de beste reisorganisaties

Vestingstad Luxemburg

Het zuiden van Luxemburg is minder ruig, waardoor daar meer mensen wonen dan in het noordelijk deel. Je vindt er charmante, dunbevolkte dorpjes waar de mensen altijd vriendelijk en behulpzaam zijn, en karakteristieke burchtstadjes als Clervaux en Vianden. De meeste inwoners wonen echter in de hoofdstad Luxemburg, een vestingstad vol culturele rijkdommen en historie. Je kunt er dwalen door de ondergrondse gangen van de Bock-Kazematten of een bezoek brengen aan het Fort van Graaf Siegfried, waar de geschiedenis van het land ooit begon. De stad is ook een waar winkelparadijs, met zowel exclusieve boetiekjes als de grote ketens met een wat meer schappelijke prijs. Hoewel Luxemburg door het hoge welvaartsniveau geen goedkoop land is, staat het wel bekend om haar lage belastingen, waardoor met name sterke drank, parfum en sigaretten erg goed betaalbaar zijn.

Culinair genieten: een lekker vol bord!

Het Luxemburgs is een moeilijk verstaanbare mengeling tussen Frans en Duits, maar de meeste inwoners spreken deze talen ook afzonderlijk. De invloeden van de twee voornaamste buurlanden zijn ook op veel andere gebieden merkbaar, waaronder in de keuken. De meeste restaurants serveren gerechten geïnspireerd op de verfijnde Franse cuisine, maar dan in Duitse hoeveelheden. Een goed gevuld bord is dus gegarandeerd! En net als haar buurlanden produceert Luxemburg haar eigen bieren en wijnen. Van een drankje houden de Luxemburgers wel, ze haalden zelfs het Guinness Book of World Records als het aankomt op alcoholconsumptie. Het nachtleven lijkt op het eerste oog dus misschien wat rustig, maar als je even zoekt, vind je ongetwijfeld gezellige barretjes en cafés.

Boek je accommodatie

Tips voor in Luxemburg

Op zoek naar een leuk adresje om te ontbijten of lunchen? Veel banketbakkers en patisserieën hebben een klein eetzaaltje.

Feiten over Luxemburg

Luxemburg is een groothertogdom in het westen van Europa. Ook is het de naam van de hoofdstad. Er wordt in dit land Frans, Duits en Luxemburgs gesproken. Wat niet heel gek is, omdat het land aan deze landen grenst.

Er wordt hier bepaald met de euro. Je hoeft geen vaccinaties te hebben.