IJsland: het land waar iedereen die er geweest is op slag zweert ooit weer terug te komen. Want zo’n land is IJsland. Op het randje van de poolcirkel vind je hier een aantal van de allermooiste natuurwonderen ter wereld. Een prachtig contrast met het moderne stadsleven van de hoofdstad Reykjavik, die bekend staat om haar bruisende nachten, levendige muziekscene en boeiende Vikinghistorie. Zestig procent van alle inwoners van IJsland woont in Reykjavik, wat de rest van het land rustig en soms zelfs desolaat maakt. 

Het unieke IJslandse landschap

IJsland is het land waar zwarte vulkanen, bruine aarde, blauwe hemel, groene weiden en witte ijskappen elkaar ontmoeten aan de horizon. Het land is relatief jong en ontstaan door vulkaanuitbarstingen onder de zeespiegel. Dit zorgt voor een uniek landschap dat je nergens anders ter wereld tegenkomt. Lavavelden, kraters, vulkanen, tafelbergen en velden van vulkanisch as wisselen elkaar af in het IJslandse landschap. Ongeveer tien procent van het land is bedekt met gletsjers, de Vatnajökull is de grootste. Deze ijslaag is groter dan alle andere Europese gletsjers samen. In het gebied rond deze gletsjer vind je één van de must sees van IJsland: het Jökulsárlún meer. Dit spectaculaire gletsjermeer vol ronddrijvende ijsbergen zal je met haar zwarte stranden de adem benemen. 

Tip: blijf in Ijsland niet op één plek, maar huur een auto en trek zo van plaats naar plaats. Dit is de beste manier om het immense eiland goed te verkennen.

IJsland: heetwaterbronnen en regenbogen

IJsland is ook het land van letterlijk duizenden watervallen. Het zijn er zoveel, dat ze niet eens allemaal een naam hebben. Één van de indrukwekkendste is de Gulffoss: een prachtige, brede waterval die van 105 meter hoog naar beneden stort. Op zonnige dagen verschijnen er tientallen regenbogen in het watergordijn. Vlakbij de Gulffoss ligt het Geysir gebied: een uitgestrekte vlakte waar tientallen heetwaterbronnen zijn die kokend water omhoog spuiten. 

Tip: er zijn ook heetwaterbronnen waar het water niet kookt en waar het dus heerlijk badderen is. In de Blue Lagoon bijvoorbeeld. Hier kun je al badend in thermaal water met een temperatuur tussen de 37 en 39 graden, de heerlijk frisse IJslandse buitenlucht opsnuiven. Een ervaring om nooit te vergeten! Of maak op de heenweg een stop in Noorwegen.

Sportieve activiteiten op IJsland

IJsland leent zich met haar bijzondere landschap perfect voor allerlei spannende outdooractiviteiten. Zo kun je er duiken, gletsjerskieën, sneeuwscootertochten maken, fietsen, (zee)kajakken, wildwaterraften, hiken en paardrijden. Ook kun je een bootsafari maken om walvissen te zien. Zeker in de zomer zwemmen die in groten getale in de Atlantische Oceaan rond IJsland. 

Noorderlicht bekijken

IJsland is een topbestemming voor ieder seizoen. Alle jaargetijden hebben hun eigen, unieke gezicht. In het voorjaar wordt alles groen, kun je duizenden broedende vogels spotten en een verser dan vers visje eten dat net uit een kolkende rivier is gevangen. Zomerdagen zijn in IJsland bijna oneindig: de zon gaat er amper onder. Omdat het warme seizoen maar kort duurt, staan alle bloemen min of meer tegelijk in bloei. Je zou het niet verwachten bij zo’n noordelijk gelegen land, maar door de warme bodem verandert IJsland in de zomer in één grote bloemenzee. In de herfst verandert al het groen in rood, geel en bruin, waardoor er een prachtig schilderachtig landschap ontstaat.

Maar het allermooist is IJsland misschien toch wel in de winter. De witte sneeuw die op de zwarte lavavelden valt zorgt voor een bijna magisch mooi kunstwerk. En dan is er nog dat ene, bijzondere verschijnsel van dansende flarden groen, wit en rood licht: bij helder en koud weer geniet je in IJsland van het wonderschone noorderlicht.

Feiten over IJsland

Dit land is een eilandstaat en ligt ten noordwesten van het Europese vasteland. Het wordt volkomen omringd door de Atlantische oceaan. De hoofdstad is Reykjavik. En de officiële taal is IJslands.

Het oppervlakte is 103.000 km²  wat wordt gedeeld door ‘slechts’ 339.747 mensen. Hierdoor is dit land zeer dunbevolkt. Betalen met de euro doe je hier niet. Dat doe je namelijk met de IJslandse kroon.

Je hebt geen vaccinaties nodig als je naar IJsland gaat.