Afrika is met niets te vergelijken. Dit op één na grootste continent ter wereld zit vol contrasten: van grote steden tot kleine inheemse dorpjes met hutten, van dichtbegroeide groene jungles tot eindeloze droge steppes, van hagelwitte zandstranden tot besneeuwde bergtoppen: in Afrika vind je het allemaal.

Duizend en één nachten

Het noorden van Afrika is met Arabische landen als Egypte, Tunesië en Marokko eigenlijk een soort verlengde van het Midden-Oosten. Laat je betoveren door de 1001-nachtcultuur van bijvoorbeeld Marrakech en Cairo, vergaap je aan eeuwenoude wereldwonderen als de piramides van Gizeh en ontmoet de kleurrijke Berberbevolking.  Ook een echte aanrader: breng een paar dagen door in de Sahara, de grootste woestijn ter wereld. Je verwacht het misschien niet direct, maar de Sahara is veel meer dan een grote zandbak. Het landschap is heel divers en de nomadenstammen, waar je ook kunt overnachten, zijn warm en vriendelijk.

Maar Afrika heeft meer te bieden dan grote hoeveelheden zand. Vooral in het zuiden en oosten van het continent kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen: hier vind hoge, besneeuwde bergen, witte zandstranden, tropische jungles en steppes en savannes. Dus of je nou de majestueuze Kilimanjaro in Tanzania wilt beklimmen, even helemaal tot rust wilt komen op de prachtige stranden van Madagaskar, Mauritius of Zanzibar, de dichte bossen van Kenia wilt doorkruisen of op zoek gaat naar de Big Five in Zuid-Afrika: je zult je in Afrika niet snel vervelen.

De hartverwarmende Afrikaanse bevolking

Toch zit de grootste charme en de ziel van dit continent niet in woestijnen, bergen, meren of wilde dieren. De echte schat is haar bevolking. De dansende, zingende, lachende Afrikanen brengen een glimlach op ieders lippen en wakkeren bij veel reizigers een vuur voor het continent aan, dat nooit meer helemaal dooft. Niet iedere plek in Afrika is makkelijk te bereizen, maar het continent wordt wel steeds toegankelijker voor toeristen. Kom naar dit prachtige, veelzijdige, verassende en intrigerende continent en laat je betoveren door de hartverwarmende bevolking, de adembenemende natuur en eeuwenoude cultuur.

Feiten over Afrika

Afrika heeft een oppervlakte van 30.244.050 km². Hier rekenen we het vasteland en de eilanden bij. Het aantal inwoners is meer dan een miljard, dat is ongeveer een zevende deel van de totale wereldbevolking.

De naam van dit content stamt uit de Oudheid, toen was dit ‘slechts’ het gebied tussen het huidige Tunesië en Libanon. Later werd de hele kuststrook Afrika genoemd. In de tijd van de grote ontdekkingsreizen werd het hele content zo genoemd.

De Sahara is de grootste woestijn van de wereld en ligt in Afrika. Het is bestaat uit ruim een derde van de content. Deze woestijn is extreem droog en begroeiing is dan ook nauwelijks mogelijk.

Afrika bestaat uit 54 onafhankelijke en erkende staten. Het loopt van Marokko, Algerije, Tunesië. Tot Swaziland en Zuid-Afrika en Namibia in het zuiden. Ook de eilanden Madagascar en Mauritius horen bij Afrika.

Reis je af naar een van deze landen? Houd dan rekening met de volgende vaccinaties:

Populaire landen in Afrika om inspiratie op te doen