Het kleine Costa Rica is een van de meest bijzondere landen in Centraal Amerika en een must voor liefhebbers van rust en natuur. Het land kent een grote verscheidenheid in landschappen en een enorme biodiversiteit. Landschappelijk vind je er regenwouden en nevelwouden, vulkanen, wetlands, bergweiden en kustgebieden. Het land telt maar liefst 28 nationale parken. Costa Rica is dan ook een van de beste landen om wildlife te spotten. Je zult er onder andere brulapen, capucijnapen, luiaards, kolibries, pijlgifkikkers, basilisken en slangen tegenkomen. Bovendien heb je kans om in de nationale parken van Costa Rica capibara’s, vogelspinnen, tapirs, schildpadden en toekans te treffen. Ecologisch een bijzonder landje dus, en de Costa Ricanen zijn met recht trots op hun land! Om zo’n mooi land mooi te houden kies je natuurlijk voor duurzame hotels die het CST-logo dragen (Certification por la Sostenibilidad Turistica).

Wat te doen in Costa Rica: wild spotten in de overweldigende natuur

Met al die nationale parken zul je dus zeker wild zien in Costa Rica, maar natuurlijk vooral als je je rustig gedraagt en zo min mogelijk lawaai maakt. Wij troffen wel groepen mensen die luid pratend en lachend door een nationaal park wandelden en dan ook nog teleurgesteld en verontwaardigd waren omdat ze geen dieren hadden gezien. In datzelfde park hadden wij zelf maar liefst een capibara, meerdere apensoorten, een luiaard en enkele slangen gespot. Het is in ieder geval aan te bevelen om eerst een of twee keer met een gids op pad te gaan, dan leer je waar je op moet letten bij het spotten van wild. En om een verrekijker mee te nemen zodat je de apen en luiaards op je gemak kunt bekijken. 

Waarheen in Costa Rica?

Zoals gezegd telt Costa Rica 28 nationale parken. Startend vanuit de hoofdstad San Jose voert een veel gevolgde route onder andere langs de volgende nationale parken: 

Tortuguero nationaal park

Tortuguero nationaal park in het noordoosten van Costa Rica is genoemd naar de soepschildpadden, karetschildpadden en lederschildpadden die in dit kustgebied tussen februari en oktober hun eieren leggen. Het is een moerassig natuurgebied waar je alleen per boot kunt komen en in lodges in het regenwoud verblijft. ’s Ochtends word je gewekt door brulapen die over de daken van de lodges rennen. Onder leiding van gidsen kun je er nachtwandelingen maken over het strand en tochten per boot maken door de wetlands, waar je apen, kaaimannen, leguanen, papegaaien en luiaards zult zien. Je hebt hier zelfs kans om de bedreigde lamantijn ofwel zeekoe te spotten.     

Arenal nationaal park

De vulkaan Arenal, 1643 meter hoog met een typische kegelvorm, is de naamgever van dit park in het noorden van het land. De vulkaan is nog erg actief en rommelt voortdurend. Vooral ’s nachts kan de gloeiende lava gezien worden die over de hellingen stroomt, hoewel het zicht vaak belemmerd wordt door wolken. Er ligt ook een tweede, kleinere vulkaan in het park met een groen kratermeer, Volcan Chato genaamd. Een absolute aanrader is het om in een van de vele wellnessresorts aan de Rio Tabacon te genieten van de minerale baden, warmwaterbronnen en warme watervallen. In de buurt vind u bovendien een hangbrugroute langs boomkronen, de Arenal Hanging Bridges. Meerdere wandelroutes leiden het reservaat in.

Nationaal park Rincon de la Vieja

Dit park in het noordwesten van Costa Rica is genoemd naar een vulkaan met twee toppen, de Rincon de la Vieja (1806 meter) en de Santa Maria (1916 meter), en negen kraters. Het is een fascinerend wandelgebied waarin je onder andere wandelt langs borrelende poelen, geisers, warmwaterbronnen en langs de Von Seebachkrater die kleine stoomwolkjes uitstoot. De wandeling begint bij de hacienda Santa Maria. Vervolgens is het ruim 13 kilometer klimmen met hoogteverschillen van 1100 meter naar de rokende top van de Rincon de la Vieja. Een stevige maar bijzondere wandeling die met een rugzak met tent en slaapzak in twee dagen goed te doen is. 

Monteverde nationaal park

Dit nevelwoud ten noordwesten van de hoofdstad San Jose heet officieel Reserva biológica Bosque Nuboso Monteverde. Het ligt op een 1000 meter hoge vlakte en onderweg ernaartoe vanuit Santa Elena zul je merken dat het landschap, de houten huisjes en de grazende zwartbonte koeien je aan de Alpen zullen doen denken. De wouden van het nationaal park zijn het hele jaar in nevelen gehuld. Je vindt er nevelwouden, bamboebossen en moeraswouden. Er leven onder meer brulapen, capucijnapen, luiaards, 30 soorten kolibries, ongeveer honderd quetzalpaartjes en herten. Het Centro Cientifico Tropical dat het park beheert laat een beperkt aantal bezoekers toe. Je kunt er rubberlaarzen huren, een rondleiding volgen door een gids en via de planken paden het woud inwandelen. Vlakbij, in het Reserva Bosque Nuboso Santa Elena, kun je via de Sky-Walk, een parcours van hangbruggen en paden, langs de boomtoppen lopen, of een canopy-tour doen (beide betaald).    

Vanuit Monteverde voert de weg vervolgens weer terug naar San Jose. 

Corcovado nationaal park

Dit paradijselijke groene park in het zuidwesten van Costa Rica beslaat 41.787 hectare aan tropisch regenwoud met mangrovemoerassen, palmbossen en bergwouden. Er leven talloze diersoorten zoals capucijnapen, brulapen, miereneters, agouti’s, pekari’s en de schuwe tapir. Ook komen er jaguars en krokodillen voor. Overal hoor je vogelgeluiden en nergens in Costa Rica leven zoveel rode ara’s. Het nationaal park is ingedeeld in 5 verschillende sectoren en is alleen te voet te verkennen. Je hebt een vergunning (permiso de uso) nodig om het park in te kunnen, kijk op de officiële website voor meer informatie. Hier vind je ook contactgegevens voor je reservering. Omdat de paden niet altijd goed gemarkeerd zijn, is het aan te bevelen om een gids te huren in Puerto Jimenez, hier kun je ook je vergunning te regelen.       

Waar ligt Costa Rica en wat voor klimaat heeft het?

Costa Rica ligt in Centraal-Amerika tussen Nicaragua in het noorden en Panama in het zuiden. Het land grenst aan de oostkust aan de Caribische zee en in het westen aan de Stille Oceaan. Ondanks dat het een klein land is, kent het meerdere klimaatzones. Het oosten en noordoosten van het land hebben een tropisch regenwoudklimaat. Hier zijn de maximumtemperaturen jaar rond tussen de 26 en 31 graden. In het westen en zuidwesten vind je een moesson- en savanneklimaat.

Er kunnen dus vrij grote temperatuurverschillen voorkomen, ondanks dat Costa Rica dichtbij de evenaar ligt en slechts anderhalf keer zo groot is als Nederland. De hoogste bergtoppen van Costa Rica zijn tussen de 3000 en 40000 meter hoog en kennen eerder een zeeklimaat. In de bergen kan de temperatuur tussen de 2 en 20 graden Celsius liggen. Stop dus zomerkleding in je koffer, maar ook een lange broek, een warme trui en een regenjas als je een rondreis gaat maken. De warmste periode is van maart tot en met augustus. De natste periode van juni tot oktober, hoewel ook dat afhangt van in welk deel van het land je verblijft. Een beste reistijd is er door de verschillen eigenlijk niet, hoewel het natuurlijk prettiger is om buiten het hoogseizoen te reizen. Het hoogseizoen valt in de winterperiode en in juli-augustus.

Wat eet je in Costa Rica?

Het ontbijt in de hotels is meestal stevig en bestaat bijvoorbeeld uit brood, scrambled eggs, gebakken eieren met bacon of worstjes, pannenkoekjes met honing, rijst met zwarte bonen, soms gebakken banaan, en verschillende soorten fruit. Het Costa Ricaanse diner bestaat vaak ook uit rijst met zwarte bonen met kip, vlees en in de kuststreek natuurlijk vis, gekookte groenten, gekookte cassave, salades, tortilla’s en stoofschotels. Regelmatig tref je bovendien Mexicaanse restaurants, maar vooral in de grotere steden kun je ook Aziatische, Italiaanse en andere Europese restaurants vinden. 

Duurzaam reizen naar en in Costa Rica

Costa Rica is een heel veilig land en een grote toeristische trekpleister. In de nationale parken zou je bijvoorbeeld een slangenbeet of een prik door een bullet-ant op kunnen lopen, dus let op waar je loopt en trek goede en hoge schoenen aan. Op enkele van de meest populaire plekken leggen de touringcars vol toeristen soms een wat te grote druk op de natuur. Duurzaam toerisme is dan ook het sleutelwoord als je graag naar Costa Rica wilt, én de rijke natuur niet teveel wilt belasten. En dat kan, want met haar duurzaamheidsprogramma voor hotels en resorts heeft het land een ruim aanbod aan duurzame onderkomens. Costa Rica is ver vliegen, vergeet dus niet de CO2-uitstoot (maar liefst 5,43 ton CO2 retour voor 2 personen) van je vlucht te compenseren, bijvoorbeeld bij Greenseat of Flygrn!

Je komt in Costa Rica aan op het vliegveld van San Jose en als je op eigen gelegenheid reist, kun je hier ook een huurauto huren. Costa Rica telt tenminste 120 oplaadpunten voor elektrische auto’s, verspreid door het hele land. Bij Adobe Rent-a-Car huur je jouw plugin hybride auto. Het land heeft ook uitstekend openbaar vervoer: met de bus kun je vrijwel overal komen.

Vaccinaties

Het wordt aanbevolen om je een tot twee weken voor je reis te laten vaccineren tegen DTP en Hepatitis A, en bij een verblijf langer dan 3 maanden voor Hepatitis B. 

Feiten over Costa Rica

De officiële taal van Costa Rica is Spaans. Veel mensen spreken ook Engels. De hoofdstad van dit land is San José. Het grootste gedeelte van de inwoners is Rooms-Katholiek. Met ruim 4930.258 inwoners is dat een flink aantal. Het oppervlakte bedraagt 51.100 km².

Mensen die in dit land wonen, noem je Costa Ricanen. Wil je betalen? Dan kan dat met de Costa Ricaanse Colón. Het land hoort bij het continent Zuid-Amerika.