Zuid-Afrika wordt ook wel ‘de wereld in één land genoemd’. En terecht, want wat heeft de Regenboognatie eigenlijk niet? Hoge bergen, uitgestrekte savannes, karakteristieke steden, een oppermachtig dierenrijk en een beroemde geschiedenis. Dit land móet je gewoon gezien hebben.

Highlights van Zuid-Afrika

Of je nu een georganiseerde rondreis maakt of in je eentje gaat backpacken, Zuid-Afrika is op allerlei manieren goed bereisbaar. Als je beperkt tijd hebt, is het echter moeilijk kiezen tussen de vele highlights. Naast de prachtige wildparken mag je ook de Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en de Drakensbergen niet missen. Beroemd zijn de Wijnroute rond Stellenbosch en de Tuinroute, een kleurrijke kuststreek met prachtige lagunes, woeste kliffen en dichte regenwouden. Om stil te staan bij de bijzondere geschiedenis van dit land is een bezoek aan Robbeneiland eigenlijk ook een must. Hier kun je zien waar Nelson Mandela ooit heeft vastgezeten en word je rondgeleid door ex-gevangenen.

Op zoek naar de Big Five van Zuid-Afrika

De meeste toeristen komen echter naar Zuid-Afrika om de Big 5 te spotten, oftewel olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel. Je maakt een goede kans in het Kruger Nationaal Park, een van de mooiste wildparken ter wereld. Je kunt er op allerlei manieren de wildernis intrekken: met een dag- of nachtsafari, met een gids of touroperator, per jeep, mountainbike of te voet, één enkele dag of meerdere dagen achter elkaar. Maar er zijn meerdere wildreservaten en parken die de moeite waard zijn.

In Addo Elephant Park lopen zo’n 450 olifanten rond en de vulkaankrater van Pilanesberg is adembenemend mooi. Net als Hluhluwe National Park, Madikwe, Cederberg en Tsitsikamma. Check ook eens of je in een reservaat mag wildkamperen, dit is namelijk een onvergetelijke ervaring. Ook in zee vind je bijzondere dieren. Op verschillende plaatsen aan de kust kun je walvissen spotten, en voor de echte dare devils: kooiduiken met witte haaien.

Tip: De wandelsafari’s zijn heel spectaculair, en daardoor ook ontzettend populair. Vaak moet je maanden van tevoren boeken om mee te kunnen. Wees er dus op tijd bij!

Townships

Naast overweldigende natuur heeft Zuid-Afrika ook schitterende steden. De Zuidelijke havenstad Durban is bruisend, dynamisch en met haar prachtige kust een walhalla voor surfers en duikers. Het kosmopolitische Kaapstad met haar prachtige natuur, cultuur en witte zandstranden mag je uiteraard niet overslaan. In de immense zakenstad Johannesburg, gebouwd op de helling van de Witwatersrand Goudmijn kijk je je ogen uit.

Hoewel je het liefst alleen de positieve kanten van het land zou zien, heeft Zuid-Afrika helaas ook een trieste geschiedenis. De erfenis daarvan zijn de vele townships, oftewel krottenwijken waar tijdens de Apartheid de zwarte bevolking werd weggestopt. Het bekendste township is Soweto, een buitenwijk van Johannesburg.

Tip: Tijdens een township tour zie je niet alleen de donkere kant van de geschiedenis, maar ook hoe de bevolking tegenwoordig steeds welvarender wordt. Een bijzondere manier om de wijk te verkennen, is per mountainbike.

Op de braai

Ook de keuken van Zuid-Afrika is alles wat je er van zou verwachten: afwisselend, lekker, gunstig geprijsd en vergezeld van uitmuntende wijnen. Vlees is het hoofdbestanddeel, en Zuid-Afrikanen steken daarvoor het liefst de braai (barbecue) aan. Wees alleen niet verbaasd als je krokodil, springbok, giraffe en al die andere dieren die je zojuist in het wild hebt gespot weer terugziet op de menukaart …

Feiten over Zuid Afrika

In Zuid-Afrika worden meerdere officiële talen gesproken, namelijk: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord-Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe en Zuid-Sotho.

Kaapstad is de hoofdstad. Maar ook Pretoria wordt gezien als een hoofdstad. Dit komt omdat hier de bestuurlijke macht zit. Ruim 75,5% van de inwoners van Zuid-Afrika is Christen. De oppervlakte bedraagt 1.221.037 km² en het aantal inwoners 54.841.552.

Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Lesotho is een onafhankelijke staat die volledig door Zuid-Afrika wordt omsloten.