Een huskytocht over de witte vlaktes rondom Tromsø, een wandeltocht over een van de vele uitgestrekte fjorden en het aanschouwen van het fascinerende kleurenpalet van het Noorderlicht. Qua natuurschoon is Noorwegen misschien wel een van de mooiste landen ter wereld. Maar ook op het gebied van mode, cultuur en eetgelegenheden is Noorwegen zeker de moeite van het bezoeken waard.

Ontzagwekkende fjorden

Voor een ongerepte natuur met prachtige Nationale Parken en ontzagwekkende Fjorden moet je Noorwegen zeker aandoen. De bergachtige kusten waar gletsjers de Fjorden hebben uitgesleten zijn een lust voor het oog van de natuurliefhebber. De westkust van dit Scandinavische land biedt onder andere ruimte aan de Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord.

De Sognefjord is met een slordige 72 kilometer de langste in Noorwegen en met die lengte staat hij ook in de top 3 langste Fjorden ter wereld. Ook de vele gletsjers van Noorwegen geven een mooi beeld van de ruige natuur. Op het eiland Nordauslandet, een onderdeel van Spitsbergen, bevindt zich Europa’s grootste gletsjer, de Austfonna. De oppervlakte van deze ijsmassa is zo’n 8500 vierkante kilometer. Maar Noorwegen kent ook de grootste gletsjer op het vasteland in Europa. De Jostedsalbreen strekt zich uit over een gebied van ruim 485 vierkante kilometer en is ook zeker een hoogtepunt om te aanschouwen.

Vergelijk de beste reisorganisaties

Watervallen en eilanden

De records houden niet op bij de Fjorden. De waterval Vinufossen, nabij Sunndalsøra, is de hoogste waterval van Europa en noteert nummer zes op de wereldranglijst. In totaal is de waterval ongeveer 860 meter hoog. De langste vrije val die het water maakt is ongeveer 420 meter. De aanblik van deze imposante waterval is een lust voor het oog.

In het Noorden van Noorwegen, net onder de poolcirkel, vind je de Vega-archipel. De archipel is sinds 2004 bestempeld als Unesco Wereld Erfgoed. Het is een eilandengroep van ongeveer 6500 eilanden, waar al 1500 jaar vissers leven. Deze vissers verzamelden vroeger dons van de eidereend, een van de belangrijkste vullingen voor dekbedden en kussens. De eilandengroep is niet het hele jaar te bezoeken. De zomermaanden vormen op de eilanden het broed- en rustseizoen voor de eidereenden. 

Wilde natuur in het Jotunheimen, de Glittertind, en Rondane

Om de wilde natuur te beschermen zijn in Noorwegen veel nationale parken te vinden. Een mooi voorbeeld is het Jotunheimen, wat vrij vertaald ‘de wereld van de reuzen’ betekent. De hoogste toppen van het land, de Galdhøpiggen (2469 m) en de Glittertind (2454 m), zijn hier te vinden. Het oudste nationaal park is de Rondane. Het in 1962 opgerichte park heeft een grond die weinig vegetatie toestaat. De bodem is daardoor voornamelijk bedekt met korstmos. Het grootste nationale park bevindt zich op de eilandengroep Spitsbergen. Dit park, de Sør-Spitsbergen, beslaat 8500 vierkante kilometer en is voor meer dan de helft bedekt met ijs of sneeuw. Spitsbergen ligt wel een behoorlijke afstand boven het Noorse vasteland. 

Ontdek het noorderlicht in Noorwegen

In de maanden oktober, februari en maart maak je de grootste kans om het lichtspektakel van het Noorderlicht te zien. Let wel, het noorderlicht is alleen boven de poolcirkel te zien en alleen bij heldere nachten. Het is zeker de moeite waard om dit te combineren met het ijshotel “Alta”. Het hotel is geopend vanaf januari als het weer dit toelaat. De naam zegt het al, het gehele hotel is gebouwd uit ijsblokken. Een onvergetelijke ervaring waarbij je, heel romantisch, onder rendierhuiden warm de nacht doorbrengt. 

In de zomer verlicht boven de poolcirkel een heel ander licht de Noorse luchten. In de zomermaanden is daar de middernachtzon. Twee maanden lang gaat de de zon niet onder. Een natuurlijk verschijnsel van eindeloze dagen, waarbij het midzomernacht feest “Jonsok” in de nacht van 23 juni een echte aanrader is. Tijdens het feest maak je schijnhuwelijken en vreugdevuren mee.

Vergelijk vliegtickets van alle aanbieders

Oslo: de hoofdstad van Noorwegen

De hoofdstad van Noorwegen, Oslo, biedt ook veel ruimte om lekker rond te struinen. Vanaf het Centraal Station loopt de Karl Johans Gate tot aan het koninklijk paleis. Tijdens een wandeling over de straat passeer je veel belangrijke Noorse gebouwen zoals het Storting, waar het parlement zetelt, het Nationaal Theater en de Dom van Oslo. Het paleis aan het einde van de Karl Johans Gate wordt nog steeds gebruikt als de officiële woning van de Noorse koning. Op 17 mei viert Noorwegen Grunlovvsdag. Op deze nationale feestdag groet de koninklijke familie vanaf het balkon het Noorse volk.

Ook een kijkje bij het Akershus in Oslo mag je niet ontgaan. Het 13e eeuwse kasteel werd gebouwd om de hoofdstad te beschermen. In het begin van de 17e eeuw werd het verbouwd tot een renaissance kasteel. Tot op de dag van vandaag is deze grond militair gebied dat dagelijks te bezoeken is. Tevens is het stadhuis van Oslo (Radhuset) toegankelijk voor bezoekers. Elk jaar wordt er in december op deze plek de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Je kunt binnen en buiten genieten van de architectuur en kunst en elk uur speelt het carillon een wijsje.  

Kunstgalerieën in Oslo

Daarnaast beschikt Oslo over vele artistieke kunstgalerieën waarbij het opkomende Scandinavische design goed vertegenwoordigd is. Ook in kledingwinkels is deze trend goed terug te vinden en als liefhebber kun je je collectie met typisch Scandinavische spulletjes dan ook goed uitbreiden. In de keukens is vaak een combinatie van fusion en echt wild terug te vinden. De rokerige smaak van gerechten met hertenbiefstuk en heerlijke verse zalm zijn dan ook veelvoudig terug te vinden op de kaart van van de vele restaurants die Oslo rijk is.

Bij de ingang van de Fjorden van Bergen (aan de westkust) ligt het pittoreske Bryggen. Het dorpje was vroeger een Hanze handelspost. De kleine kleurrijke houten huisjes herbergen nu vooral souvenirwinkeltjes en knusse horecagelegenheden. Voor de treinofielen onder ons is de Flamsbana een absolute aanrader. De spoorlijn is een van de steilste ter wereld! Over de rit van Myrdal naar Flåm van 20 kilometer ga je ruim 865 meter omhoog. Het is een van de belangrijkste toeristentrekkers, zeker door de tussenstop bij de Kjosfossen waterval.

Nog meer kunst en cultuur

Architectonisch is er een grote diversiteit aan gebouwen in Noorwegen. Van het 16e eeuws Rosekrantztårnet kasteel bij Bergen, dat wordt gezien als het belangrijkste Noorse renaissance bouwwerk, tot de bijzondere geheel uit hout opgetrokken staafkerken. Maar ook in moderne tijden bouwen de Noren prachtige gebouwen. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe operagebouw in Noorwegen. 

Voor musea liefhebbers is Bydoy een verplichte stop. Op dit schiereilandje bij Oslo bevinden zich onder andere het Noors Volksmuseum, het Vikiningschipmuseum en het Frammuseum.

In Lillehammer vind je het Maigaugen openluchtmuseum. In dit 1904 geopende museum waan je je in het leven van de bewoners van de Gudbrandsdalen vallei.

Boek je accommodatie

Feiten over Noorwegen

De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Dit land grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Het is één van de dunstbevolkte landen van Europa en bestaat grotendeels uit bossen, fjorden en gletsjers. Het oppervlak is 323.787 km².

Het aantal mensen dat hier woont is 5.328.212. In tegenstelling tot andere landen in Europa betalen zij niet met de euro maar met de Noorse kroon.

Het land heeft een zeeklimaat, een toendraklimaat en een landklimaat. Er valt hier soms wel 4000 mm neerslag per jaar.

Op vakantie naar Noorwegen? Je hoeft geen rekening te houden met vaccinaties.