Verscholen achter het grote buurland Spanje, wordt Portugal nog weleens vergeten als interessante vakantiebestemming. Zonde, want de gouden zandstranden, woeste rotskusten en kleurrijke vissersdorpjes zijn de moeite van het bekijken waard. Dit alles uiteraard onder het genot van een goed glas port, een bord versgevangen vis en zwoele fadomuziek op de achtergrond. Ben jij klaar voor Portugal?

Afwisselende landschappen

Portugal is een langgerekt land, halverwege doorsneden door de rivier de Taag. Hierdoor is het landschap sterk afwisselend, van bergachtig en groen in het noorden tot droog en rotsachtig in het zuiden. Het noorden is een groot deel van het jaar mild van temperatuur, maar wel wat frisser en vochtiger dan het zuiden. Dit is een perfect klimaat voor de kilometerslange wijngaarden en uitgestrekte bloemenvelden, waartussen de rivier de Douro slingert. Het zuiden is door het warme weertype een ideale bestemming voor overwinteraars, en ’s zomers een toplocatie voor zonaanbidders. De Algarve is één van de weinige plekken in Europa waar je nog zulke imposante kliffen en romantische kleine baaitjes vindt. 

Vergelijk de beste reisorganisaties

Authentieke dorpen en steden en idyllische eilanden

In Portugal kom je veel authentieke vissersplaatsjes en mooie witte dorpjes tegen. In de hoofdstad Lissabon, prachtig gelegen te midden van zeven heuvels, waan je je door de rijke historie en romantische pleintjes soms even terug in de tijd. Een stuk noordelijker ligt Porto, de tweede stad van het land. Zoals de naam al doet vermoeden, worden hier de beroemde portwijnen gebotteld. Ook de eilandengroepen Madeira en de Azoren, die ten westen van het land in de Atlantische Oceaan liggen, maken deel uit van Portugal. Dit zijn perfecte locaties om walvissen te spotten. Dolfijnen kun je ook vanaf het vasteland zien, net als flamingo’s, ooievaars en kameleons. 

Tip: De beste tijd om dolfijnen te spotten is van mei tot september. Als je heel veel geluk hebt, kun je ook orka’s of schildpadden tegenkomen. 

De verse vis van Portugal

In de toeristische gebieden spreken de meeste Portugezen ook Engels, maar veel ouderen en mensen op het platteland beheersen alleen het Portugees. Het is dus geen overbodige luxe om een taalgidsje mee te nemen. Een woord om alvast te leren is bacalhau, oftewel stokvis. Portugezen hebben honderden manieren om dit gerecht te bereiden, dus je zult het in veel restaurants terugvinden op de menukaart. Ook sardinhas assadas (gegrilde sarines) en francesinhas (een soort sandwich van brood, kaas en vlees) zijn beroemd in de Portugese keuken.

Fado

De gepassioneerde, traditionele fadomuziek is een van de bekendste Portugese gebruiken. Vroeger werden deze levensliederen voornamelijk in armoedige kroegen en bordelen gezongen, tegenwoordig is de zangkunst in de hele cultuur doordrongen. Veel Portugezen gaan ’s avonds naar speciale fadocafés of – restaurants om van de muziek te genieten. 

Tip: De beste fadorestaurants vind je in Lissabon en Coimbra. Probeer de toeristische gelegenheden te vermijden door aan locals te vragen wat zij het beste resturant vinden. 

Feiten over Portugal

Portugal is het zuidelijkste stukje van Europa. De hoofdstad is Lissabon en het aantal inwoners van dit land bedraagt 10.700.000. Het grootste gedeelte van de bevolking is Rooms-Katholiek.

Wil je betalen in dit land? Dan kan dat gewoon met de euro. Er wordt in dit land Portugees gesproken. Daarnaast is het een republiek.

Wil jij op vakantie naar Portugal? Dan hoef je geen vaccinaties te halen.