Houd jij van sportieve activiteiten tijdens je vakantie? En houd je van ruige natuur? Dan is de Samariakloof op het Griekse eiland Kreta de perfecte dagexcursie voor jou. Dit is de langste en misschien ook wel de bekendste kloof van Europa. Wat kun je verwachten van deze tocht en wat moet je meenemen? Wij vertellen het jou in deze blog over de tocht!

De Samariakloof staat bekend om de prachtige natuur waar je doorheen gaat wandelen. Gelegen in de bergketen van de Witte Bergen begroeid met eeuwenoude bossen is deze kloof op bepaalde punten heel smal, slechts 4 meter! Het is een pittige wandeling, maar ook een heel mooie wandeling. De kloof bevindt zich op ongeveer 1250 meter hoogte en ligt in de buurt van het dorp Omalos. De kloof gaat op 1 mei open, tot 31 oktober. Bij slecht weer, of als er slecht weer is geweest, is de kloof soms dicht. Check van tevoren de officiële website om zeker te weten dat je niet voor een dichte deur staat!

De wandelschoenen aan

Ga je beginnen aan de tocht? Houd er dan rekening mee dat je eerst flink gaat afdalen. Vervolgens wandel je 16 kilometer door de kloof. Een kloof staat natuurlijk bekend om eventuele watertjes en riviertjes. Hoewel deze kloof voor het grootste gedeelte droog ligt, is het goed om rekening te houden met eventuele natte sokken. Zeker als je in het voorjaar of najaar loopt. Er zijn wel kleine bruggetjes en loopplanken tegenwoordig neergelegd, waardoor je ‘droog’ overkomt.

Wist je dat deze kloof al heel oud is? Zo’n kleine 14 miljoen jaar geleden is de kloof ontstaan. De erosie zorgde ervoor dat de kloof steeds dieper werd. In de kloof kun je bijzondere planten en dieren treffen, zoals de Kri-Kri-geit. Zoals in elk beschermd natuurgebied ga je tijdens de wandeling natuurlijk met respect om met de omgeving waarin je loopt.

Griekenland Kreta Samariakloof

Samariakloof: belangrijke informatie

Er zijn tijdens de wandeling heel wat waterbronnen waaruit je kunt putten. Sleep dus niet liters water mee, want er zijn onderweg genoeg plekken waar je even kunt uitrusten en water kunt drinken. Oorspronkelijke was er deze kloof een dorp, Samaria village, maar hier woont al heel lang niemand meer. Enkele van de oude huizen zijn gerestaureerd. Ook kom je onderweg ruïnes tegen van prehistorische nederzettingen. Deze wandeling geeft je dus een beeld van zowel de Griekse natuur als de cultuur!

 Goed om te weten:

  • De tocht duurt gemiddeld zo’n 12 uur. Kom dus op tijd!
  • Je kunt de bus nemen naar de kloof vanaf het centrale busstation in Chania. Kosten: 6,90,- euro.
  • Toegang tot de kloof kost 5,- euro
  • Het aantal kilometer dat je wandelt is 16
  • Deze tocht is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn
  • Er is ook een kortere route, dan loop je slechts 5 km
  • Aan het eind van de tocht, in het dorpje Agia Roumeli, kun je een duik in zee nemen en wat eten en drinken. Hier neem je ook de boot naar Chora Sfakion, waar je de bus weer terug kunt nemen.

Wat mee te nemen?

  • Neem een waterfles mee en genoeg te eten
  • Vergeet niet je zonnebrandcrème en bedekking voor op je hoofd!
  • Goede wandelschoenen en droge sokken zijn een must