Steeds meer mensen ontdekken wat een fantastisch vakantieland Kroatië is. Honderden kilometers strand, ontelbare kleine eilandjes, schilderachtige oude dorpjes en een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot in de prehistorie. Tel daar de eindeloze gastvrijheid van de bevolking bij op en je wordt spontaan verliefd op dit halvemaanvormige land aan de Adriatische Zee.

Stranden

De meeste mensen komen naar Kroatië voor het strand. Niet zo vreemd, want de langgerekte kuststreek behoort tot de mooiste van Europa. Het meest populair onder toeristen is Istrië, waar je zowel drukke stranden met bruisende promenades als kleine, verborgen baaitjes vindt. Maar hoe verder je de Dalmatische kust afzakt, hoe rustiger de stranden worden. Echte zandstranden zijn er weinig in Kroatië, de kustlijn bestaat vooral uit rotsplateaus en kiezelstranden. Maar de kristalheldere zee en de wonderschone riffen waar je perfect kunt snorkelen en duiken, maken dat absoluut goed.

Eilandhoppen

Kroatië telt meer dan duizend kleine eilandjes, het een nog meer idyllisch dan het ander. De grotere eilanden als Krk, Cres, Hvar en Brac zijn goed bereikbaar per veerboot, maar de het is alleszins de moeite waard om met een zeiltochtje de onbewoonde eilanden te ontdekken. Maar daarnaast heeft ook zeker het binnenland van Kroatië adembenemende natuur. De maar liefst zeven nationale parken zijn de trots van het land, en variëren van het schitterende park Plitvice Meren met haar turkooizen meren en klaterende watervalletjes tot de torenhoge rotsen en diepe kloven van Paklenica.

Tip: Op het eiland Brac ligt Zlatni Rat, dat ‘Gouden Hoorn’ betekent en al meerdere keren is uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld. Onder invloed van de getijden en het weer verandert de landtong steeds van ligging en vorm.

Prehistorie

Kroatië is bezaaid met schilderachtige oude dorpjes  met authentieke natuurstenen huisjes en smalle straatjes. Aangezien de geschiedenis van Kroatië teruggaat tot in de prehistorie, kun je overal overblijfselen uit oude tijdperken vinden. Met name in Istrië vind je veel Romeinse ruïnes, paleizen en tempels. Hoogtepunt is het reusachtige Amfitheater in Pula, dat stamt uit de 1e eeuw na Christus. Er worden hier dan ook nog steeds voorstellingen gegeven. Antieke steden Dubrovnik en Split zijn op zich al een waar openluchtmuseum, maar cultuursnuivers mogen ook hoofdstad Zagreb niet missen, met haar talloze oude gebouwen, theaters en musea.

Tip: Maak in Dubrovnik een wandeling over de oude stadsmuren. In ongeveer een uurtje ben je de stad rond. Zonsondergang is hiervoor zowel qua temperatuur als uitzicht de beste tijd.

Veelzijdige keuken

Door de verscheidenheid aan oude culturen en aangrenzende landen heeft de Kroatische keuken veel buitenlandse invloeden. Zo heeft Italië een grote vinger in de pap, je hoeft nooit ver te zoeken naar een pizzeria. Aan de kust vind je veel verse vis en in het binnenland juist weer meer Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse gerechten. Een glas Dalmatische wijn of maraschino (kersenlikeur) erbij maakt het vakantiegevoel compleet.

Hoofdstad
Zagreb

Aantal Inwoners
4.480.043

Oppervlakte
56.594 m2

Religie
Katholiek

Staatsvorm
Republiek

Munteenheid
Kuna

Taal
Kroatisch