Bonaire is het meest oostelijk gelegen eiland van de benedenwindse of abc-eilanden. Het is een waar paradijs voor watersportliefhebbers, maar het eiland staat vooral bekend om zijn prachtige onderwaterwereld. Zo is Bonaire bijvoorbeeld door de lezers van het Amerikaanse Scuba Diving Magazine uitgeroepen tot beste duiklocatie in de Cariben en Atlantische oceaan.

Het prachtige Lac Bay met zijn witte stranden is een top-surflocatie. Ook vogelaars komen op Bonaire aan hun trekken: er komen onder meer flamingo’s, papegaaien en pelikanen voor. Je kunt een zeilboot huren, zeiltochten boeken en allerhande excursies doen. Maar natuurlijk ook heerlijk nietsdoen: zonnen op de witte stranden en slenteren door het hoofdstadje Kralendijk. Of vlij je neer bij Paradise Moon aan de boulevard om de zon te zien ondergaan en bestel een Ceasar Salad van Amerikaanse proporties bij één van de goedgehumeurde obers.

Duiken en snorkelen op Bonaire

De hoofdattractie van Bonaire is de onderwaterwereld met zijn ongerepte riffen en zijn diversiteit aan zeeleven. De wateren rondom het eiland zijn aangewezen als nationaal park en worden gekenmerkt door prachtige koraalriffen en een vispopulatie die behoort tot de meest diverse in de Cariben. Bonaire was een van de eerste toeristische bestemmingen waar de overheid besloot om actief aan natuurbehoud te doen. Aan de west- en zuidkant van het eiland zijn maar liefst 63 goede duik- en snorkelplekken te vinden en je kunt bij een van de vele duikscholen die het eiland telt, een duikbrevet halen en duikmateriaal huren.

Nationaal Park Washington Slagbaai

In het noordwestelijke deel van het eiland ligt het nationale park Washington Slagbaai. Door de vrij schrale bodem en de weinige neerslag die er valt is een ruig landschap ontstaan dat een habitat biedt aan verschillende bedreigde diersoorten. Je vindt er onder de geelgroene Lora, een bedreigde papegaaiensoort, groene leguanen en flamingo’s.

In het park nestelen zeeschildpadden. Vroeg in de ochtend en aan het eind van de dag hebt je de grootste kans om dieren te zien. Het park telt een aantal zeer goede duikplekken, auto- en fietsroutes, twee mooie wandelroutes, diverse uitzichtpunten en een salina of zoutwatermeer waar je een goede kans hebt om flamingo’s te zien. Voordat je het park in mag betaal je een ‘nature fee’ die $10 bedraagt voor niet-duikers en $25 voor duikers. Daarmee heb je toegang tot het park voor de duur van een kalenderjaar. Het toegangsgeld wordt besteed aan parkmanagement en natuurbehoud.

In het dorpje Rincon vlakbij het park kun je bij Rose’s Inn genieten van de Creoolse keuken op het terras in de heerlijke tuin. Je kunt in Rincon ook de distilleerderij van het likeurtje Cadushi de Bonaire bezoeken en likeuren proeven in de beschaduwde tuin.

Toevluchtsoord voor ezels

Op verschillende plekken op het eiland kun je ezels tegenkomen die in de koloniale tijd zijn ingevoerd voor het werk op de plantages. Ze hebben zich vermenigvuldigd en leven min of meer in het wild op het eiland. Ze worden regelmatig aangereden. In de donkey sanctuary (ten zuiden van het vliegveld) probeert men de ezels op te lappen en een goede oude dag te geven. Het streven is om op den duur alle ezels op het eiland hier onder te brengen. De ezels laten zich graag aaien, zeker als je wortels meeneemt die je bij de ingang van de opvang kunt kopen.

Het slavenverleden van Bonaire en de zoutwinning

Vrijwel het gehele zuiden van Bonaire wordt benut voor de zoutwinning. Je ziet de zoutbergen al vanuit de verte: ze steken sterk af tegen de strakblauwe lucht. Op de door dammen afgezette watervlaktes wordt jaarlijks bijna 500.000 ton zout geproduceerd. Vooral rond zonsondergang zijn de kleuren prachtig. Vlakbij is een broedplaats waar je vanaf de weg op je gemak tientallen flamingo’s kunt observeren en fotograferen.

Op enkele plekken in de buurt van de zoutpannen zijn nog slavenhuisjes te vinden waar de slaven overnachtten die in de zoutindustrie werkten in de tijd van de Nederlandse West-Indische Compagnie. Zo’n 6 tot 7 slaven sliepen in de kleine huisjes. Het zout werd bijvoorbeeld gebruikt om de Nederlandse haring te pekelen.

Paradijselijk Lac Bay

In het zuiden van het eiland ligt ook Lac Bay, een paradijselijke baai met helder blauw water en fijn wit strand. Rondom de baai liggen een mooi bungalowpark en verschillende eetgelegenheden. Hier kun je surfplanken en kayaks huren en een hapje eten. In de nabijheid bij het Mangrove Info & Kayak Center kunt je kayak- en snorkelexcursies, met gids, door de mangrovebossen boeken. Het gebied is een belangrijke rust- en broedplaats voor vogelsoorten, zoals de fregatvogel, koereiger en bruine pelikaan.
 
In het nabijgelegen Cai is er elke zondagmiddag muziek. Hier kun je aan lange tafels aanschuiven bij de lokale bewoners en verse vis en andere simpele Creoolse gerechten eten van plastic borden. Er liggen grote bergen lege huizen van de Conch. Deze inmiddels bedreigde zeeslak geldt op Bonaire als delicatesse.

Vergelijk de beste reisorganisaties

Culinair Bonaire

Bonaire kent veel prima restaurants die vooral zijn georiënteerd op de Amerikaanse en de Europese keuken. Ook zijn er verschillende Chinese restaurants in Kralendijk. De Caribische keuken is wat minder breed vertegenwoordigd. Je kunt haar nog proeven bij Wil’s in Kralendijk. Het is hier nodig om tijdig te reserveren en het personeel komt een beetje arrogant over.

Ook bij Maiky Snack op 10 minuten rijden van Kralendijk, nabij Kaminda Sorobon (richting Lac Bay) en bij Rose’s Inn in Rincon kun je van de Caribische keuken genieten. Typische specialiteiten van het eiland zijn gegrilde vis, leguanensoep en gestoofd geitenvlees.

Vergelijk vliegtickets van alle aanbieders

Feiten over Bonaire

Bonaire hoort bij de ABC-eilanden en is ook onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk. Ruim 77% van de inwoners is Rooms-Katholiek. Betalen kun je hier met de Amerikaanse doller.

Wil je een keer een feestdag meemaken op je vakantie op Bonaire? Zorg dan dat je er 6 september bent. Dit is de Dag van de Vlag. Op deze dag vieren 6 eilanden dat ze voor het eerst bijeen kwamen op een Eilandsraad.