Cultuur snuiven of een zonvakantie? Relaxen of actief bezig zijn? In Italië worden kunst en cultuur, mode, prachtige landschappen, bergen, strand en zee tot één van de meest aantrekkelijke vakantiebestemmingen van Europa gecombineerd. Weinig landen hebben zo’n rijke cultuur en geschiedenis als Italië.

Overal in de oude Italiaanse steden zien we de sporen daarvan terug. Sommige daarvan zijn helemaal terug te herleiden tot de tijd van de Romeinen. Denk bijvoorbeeld aan het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon in Rome, de oude steden Pompeii en Herculaneum, Romeinse villa’s zoals de Villa Romana del Casale op Sicilië en de Villa Desenzano del Garda in Lombardije en de poort Porta Borsari en de Arena van Verona.

Benvenuti in Italië

Maar ‘La Bella Italia’ heeft veel meer te bieden dan alleen haar rijke cultuur. De wonderschone natuur van dit land oefent een grote aantrekkingskracht uit op reizigers. Het gevarieerde landschap met bergen, heuvels en bossen biedt mogelijkheden voor dagenlange wandel- en mountainbike tochten. Maar ook om te skiën, watersporten of voor een strandvakantie kun je in Italië uit de voeten. Dankzij de ligging tussen de Tyrreense zee, de Adriatische zee en de Middellandse zee is het weer in Italië over het algemeen warm in de zomer en mild in de winter. Het is daarom goed voor te stellen dat ook veel Italianen het liefst in eigen land op vakantie gaan.

Vergelijk de beste reisorganisaties

Parli Italiano? 

Het bestellen van een bord tagliatelle al salmone, de weg vragen naar het Pantheon aan de Piazza della Rotonda of je buurman begroeten op de campeggio, Je verblijf in Italië wordt nog specialer als je een paar woordjes Italiaans spreekt. Het Italiaans wordt wereldwijd door ongeveer zeventig miljoen mensen gesproken en is afgeleid van het Latijn.

Tip: koop voordat je naar Italië gaat, een handig zakformaat ANWB Taalgids Italiaans, een handige taalgids voor op reis.

Boek je accommodatie

Buon appetito!

Verse pasta’s, rijk belegde pizza’s, romige ijsjes en de beste koffie ter wereld: Italianen weten wat lekker is. Italiaanse gerechten hebben de hele wereld veroverd. Wie in Italië uit eten gaat, begrijpt ook waarom: hier is eten een beleving. De tijd nemen om te eten is een basisprincipe voor Italianen. Je leeft om te eten, niet andersom.

Tip: de beste restaurants zijn die waar de meeste Italianen zitten en de bekleding er het soberst uitziet.

Feiten over Italië

Italië ligt in Europa en staat bekend om de laars-vorm. Een groot deel van het vasteland lijkt op een laars met een eiland ervoor. Dit eiland is Sicilië. In totaal bestaat Italië uit 301.339 km². Hier wonen 62.137.900 mensen. De grootste groep, ruim 90%, is rooms-katholiek.

Ben jij er op 2 juni? Dan ben je er tijdens de Nationale feestdag De Dag van de Republiek. Dit wordt grootst gevierd in Italië.

Er wordt hier betaald met de euro.

Voor dit land heb je geen vaccinaties nodig.