Met haar hoge bergen, prachtige pistes en oergezellige après-ski is Oostenrijk de ideale bestemming voor een onvergetelijke wintersportvakantie. Maar als ’s zomers de sneeuw gesmolten is en de frisgroene alpenweiden en kristalheldere meren tevoorschijn komen, is het er ook goed toeven!

Oostenrijk: hét wintersportparadijs

Oostenrijk bestaat voor tweederde uit Alpen, de hoogste berg Großglockner is bijna 3800 meter hoog. Vanwege de sneeuwzekere pistes en het hoge aantal zonuren is Oostenrijk al jaren de meest populaire wintersportbestemming onder Nederlanders, met name Gerlos en Sölden. De sneeuwwitte bergtoppen, schitterende vergezichten en knisperende poedersneeuw zorgen voor een adembenemend winterwonderland. Of je nu wilt skiën, snowboarden, langlaufen of liever gewoon wandelen, nergens zijn zoveel mogelijkheden als hier. En aangezien de Oostenrijkers weten hoe ze een feestje moeten bouwen, is de après-ski hier veel uitbundiger dan in bijvoorbeeld Zwitserland en Frankrijk. Heb je geen zin om te wachten op de winter? Op de acht gletsjers kun je ook ’s zomers terecht.

Tip: Op veel pistes worden extra activiteiten georganiseerd, zoals icekarting of een husky-slederitje. Of wat dacht je van ’s nachts skiën of rodelen onder de sterrenhemel? Wel uitkijken met de schnapps!

Watervallen en edelweiss in Oostenrijk

De kabelbanen die mensen in de winter naar de piste brengen, doen ook in de zomer dienst. Dan komen er namelijk vele toeristen naar Oostenrijk om te wandelen. De uitgestrekte bossen, heldere meren, sprookjesachtige watervallen, glooiende heuvels en frisse berglucht maken dit land tot een van de mooiste bestemmingen van Europa. Genietend van berggeitjes, marmotten, kleurrijke vlinders, orchideeën en edelweiss die de alpenweiden rijk zijn,  waan je je even in de Sound of Music. Niet zo’n wandelaar? Er zijn talloze gezellige, prachtig gelegen (familie)campings en heerlijk ontspannende wellnesshotels.

Tip: Als je je helemaal wilt overgeven aan de Oostenrijkse cultuur, mag een cursus jodelen natuurlijk niet ontbreken. Of ga onder begeleiding goudwassen. De gevonden klompjes mag je houden!

Oostenrijk: schnitzels en sachertorte

Wenen is veruit de grootste stad van Oostenrijk en een bijzondere plek, met haar imposante gebouwen, muzikale geschiedenis en gezellige koffiehuizen. Ook de oude binnenstad van Graz en Mozartstad Salzburg zijn absoluut een bezoek waard. Maar sla zeker de kleine dorpjes niet over. Met name in de zomer worden zelfs in de kleinste plaatsjes evenementen, dorpsfeesten en muziekfestivals georganiseerd. De bevolking is vriendelijk, gemoedelijk en behulpzaam, dus kijk niet vreemd op als je spontaan een glaasje schnapps krijgt aangeboden. In de restaurants kun je rekenen op een rijk gevuld bord met (hoofdzakelijk) vleesgerechten als de wienerschnitzel. Rond de Donau vind je meer vis. Met een stuk sachertorte of apfelstrüdel toe heb je het echte Oostenrijkgevoel te pakken. 


Feiten over Oostenrijk

Officieel heet dit land Republiek Oostenrijk. De officiele taal is Duits, maar regionaal wordt er ook Sloveens, Kroatisch en Hongaars gesproken. De staatsvorm is een federatie en wordt momenteel geleid door Alexander van der Bellen.

Het land heeft een oppervlakte van 83.871 km². Er wonen 8.754.413  mensen. Er wordt hier betaald met de euro.

Wil je op reis naar Oostenrijk? Dan hoef je geen vaccinaties te regelen.