Nederland mag dan een klein land zijn, maar het heeft veel te bieden qua cultuur, historie en natuur. Waar je ook bent in Nederland, de mooiste steden en de rijkste natuurgebieden zijn altijd hooguit een paar uur rijden bij je vandaan. Van oude hanzesteden tot hypermoderne gebouwen, van kleurige tulpenvelden tot donkere grotten en van prehistorische monumenten tot hedendaagse popfestivals. Nederland heeft het!
Geschiedenis
De eeuwige strijd tegen het water heeft de inrichting, geschiedenis en cultuur van Nederland sterk beïnvloed. Bij de watersnoodramp in 1953 liepen de provincie Zeeland en delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant onder water en vielen er honderden doden. Om Nederland te beschermen tegen hoogwater werden daarop de Deltawerken gebouwd. Vooral de Oosterscheldekering is tot ver over de landsgrenzen bekend geworden als bezienswaardigheid, vanwege haar innovatieve constructie en techniek. In het bezoekerscentrum Neeltje Jans dat werd aangelegd op een voormalig werkeiland kan de bezoeker alles leren over de geschiedenis van de Deltawerken. Voor de kinderen is er ook ruimte voor plezier: ga bijvoorbeeld eens van de 60 meter lange waterglijbaan of ga staan in de orkaanmachine, om te voelen wat een zware storm met je doet.
‘Aan de Amsterdamse grachten’
Bij een vakantie in Nederland hoort natuurlijk ook een bezoek aan Amsterdam. Een in cultuurhistorisch opzicht niet te missen bezienswaardigheid is het Anne Frank huis in Amsterdam. De Joodse Anne verborg zich in de Tweede Wereldoorlog met haar vader, moeder en zusje in het piepkleine Achterhuis op de Prinsengracht 263. Hier schreef zij haar beroemde dagboek, voor zij werd opgepakt en naar een Duits vernietigingskamp werd getransporteerd. In het Achterhuis kun je zelf een kijkje nemen achter de boekenkast om te zien en vooral te voelen hoe het leven voor Anne moet zijn geweest in die tijd.
Na je bezoek aan het Anne Frank Huis loop je natuurlijk door naar die andere grote attractie van Amsterdam: het Rijksmuseum. In dit grootste museum voor middeleeuwse en Nederlandse kunst in Nederland kun je uren ronddwalen en je vergapen aan de indrukwekkende collectie. Het kolossale neo-gotische gebouw is al een bezienswaardigheid op zich. Het herbergt werken van grootheden als Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Frans Hals, met als absolute hoogtepunt natuurlijk de Nachtwacht van Rembrandt.
Voor de kinderen is natuurlijk Madame Tussauds met wassen beelden van talloze beroemdheden erg leuk om te bezoeken. Maar Amsterdam heeft nog zoveel meer. Maak bijvoorbeeld een rondvaart door de grachten om de prachtige gevels van de herenhuizen te bewonderen. Ga uitgebreid shoppen in de Kalverstraat, of in de dure en chique P.C Hooftstraat. Loop langs de typische coffeeshops en langs ‘De Wallen’, het Red Light District van Amsterdam, waar dames van lichte zeden staan te wachten op klanten. Op het Waterlooplein vind je Nederland’s bekendste vlooienmarkt en kun je struinen tussen antieke snuisterijen. Ten slotte ligt in het hart van Amsterdam al 175 jaar lang Natura Artis Magistra, of gewoon Artis, een prachtige dierentuin.
Hofstad Den Haag
Ook Den Haag is zeker een bezoek waard. Den Haag is Nederlands hofstad en bakermat van de Nederlandse politiek. Het eeuwenoude complex van Het Binnenhof omvat de regerings- en parlementsgebouwen en is ontstaan uit het jachtslot van de graven van Holland. Vooral de Gothische Ridderzaal en de prachtige gedecoreerde vergaderzaal uit de Gouden Eeuw zijn de moeite waard. Rondleidingen door het Binnenhof beginnen in de donkere middeleeuwse kelders en leiden je langs de zalen en de Eerste en Tweede Kamer. Ook het Vredespaleis dat werd gebouwd in Gothische stijl is een indrukwekkende bezienswaardigheid. Het gebouw werd pas in 1913 voltooid. Tegenwoordig huist hier het Internationaal Gerechtshof en tevens de grootste bibliotheek op het gebied van internationaal recht.
Bourgondisch Maastricht
In Maastricht, de Limburgse hoofdstad, vind je het ene juweeltje na de andere. De schitterende St. Servaasbasiliek bijvoorbeeld. Vooral de gothische Bergportaal aan de zuidzijde is indrukwekkend. Je raakt niet uitgekeken op de kleuren en details van deze doorgang. Ook de reliekschrijn of ‘Noodkist’ is een must see, zij het enigszins luguber. Het is een houten, met vergulde koperen platen beklede kist die de beenderen van St. Servatius en St. Martinus bevat.
Het Onze-Lieve-Vrouwenplein is toch wel het gezelligste plein van Maastricht. Nuttig hier een heerlijke lunch op een van de tientallen terrasje terwijl je uitkijkt op de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. In de basiliek is vooral de “Sterre der Zee” een populaire religieuze trekpleister. Dit eeuwenoude genadebeeld van Maria staat voor een verguld, neogotisch altaar. Je kunt als je wilt op deze door bloemen omgeven plek plaatsnemen op een van de bankjes om te bidden of om (tegen betaling) een offerkaarsje te branden.
Waddeneilanden: het kroontje op Nederland
De Nederlandse Waddeneilanden liggen als een kroontje boven Nederland. Op de eilanden vind je brede stranden, beboste duinen, oude dorpjes en mooie havens. Hier ga je vogels kijken, wadlopen, zonnen of boottochten maken. Elk eiland heeft zijn eigen charme!
Verblijf je liever aan het vaste land? Maar wil je toch naar het strand? Ook dan heb je veel verschillende mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld naar Zandvoort, van oorsprong een oud vissersdorp dat langzaam een moderne badplaats is geworden. In de dorpskern vind je nog oude vissershuisjes. Badplaats Scheveningen heeft een populaire lange pier van waar je een weids uitzicht hebt over de Noordzee. Aan de boulevard eet je ’s avonds heerlijke vis in een van de restaurantjes. Lunchen doe je natuurlijk bij het sjieke Kurhaus, een luxe hotel gebouwd in Empirestijl.
Boek je accommodatie
Nederland: wandelen en fietsen
In Nederland vind je ook veel groen. Bijvoorbeeld in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het grootste natuurreservaat van Nederland. Hier rondfietsen of wandelen is als dwalen door een schatkamer met bijzondere planten en bloemen en klein en groot wild. Overal zijn wandel- en fietsroutes uitgestippeld. Bij het bezoekerscentrum staan witte fietsen die gratis te gebruiken zijn.
Ook de Bollenstreek is natuurlijk een verplichte route voor wie Nederland bezoekt als toerist. Deze 30 km lange strook tussen Haarlem en Leiden is het belangrijkste gebied voor bloembollenteelt in Nederland. In het voorjaar zijn de polders bezaaid met miljoenen tulpen en andere bolbloemen in de felste kleuren
Drente: zwerfkeien, steden en natuur
Een paar uur verderop, in het mooie Drenthe, liggen hunebedden, eeuwenoude restanten van stenen grafkelders die zo’n 5000 jaar geleden uit enorme zwerfkeien zijn opgebouwd. Een van de gaafste exemplaren is te vinden bij Loon, iets voorbij Assen. Rij daarna door naar de Papeloze Kerk, een schitterend hunebed met een intact gebleven donker grafkamertje.
Wist je dat het hunebed de Papeloze Kerk zo wordt genoemd vanwege de calvinistische hagenpreken die er werden gehouden? Dit was in de 16de eeuw tegen het “Paapse” oftewel Roomse gezag.
Tip voor jouw bezoek aan Nederland!
Neem deel aan enkele van de talloze evenementen in Nederland: Bevrijdingsfestivals, het Muziekfestival Lowlands, Koning(inne)dag, de Nijmeegse Wandel Vierdaagse of de Bloemencorso’s. Kijk voor een agenda voor alle Nederlandse evenementen op www.evenementkalender.nl.
Feiten over Nederland
Nederland ligt binnen het continent Europa. Het oppervlakte is 41.543 km². Ruim 18% daarvan is water. Dat maakt Nederland echt een waterland. Dit land is dan ook groots in dijken en waterwerken. En door middel van landwinning worden er polders gecreëerd.
Het aantal inwoners staat nu op meer dan 17 miljoen.
Nederland heeft een aantal grote nationale feestdagen, zoals 27 april. Dan vieren ze Koningsdag. En op 5 mei Bevrijdingsdag.
De hoofdstad van Nederland is Amsterdam. Het land bestaat uit 12 provincies. Door vroegere kolonies worden ook Bonaire, Aruba, Curacao, Saba en Sint Eustatius tot Nederland gerekend.
Met gematigd zeeklimaat heeft het land milde winters en koele zomers. Het klimaat wordt grotendeels bepaald door de Noordzee.