Marokko is een opkomend, prachtig vakantieland met heel diverse landschappen en prachtige steden. Het Middellandse zeeklimaat maakt Marokko vrijwel het hele jaar een aangename bestemming. Van de kusten aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee tot de hoogten van het Atlasgebergte en de zandduinen van de Erg Chebbiwoestijn en de Koningssteden, Marokko zal je hart veroveren.

De Marokkaanse overheid heeft een verdubbeling van het toerisme naar het land in 2020 tot doel gesteld, maar realiseert zich ook dat toerisme de rijke natuur en cultuur onder druk zet. Daarom vormt duurzame ontwikkeling van het toerisme het hart van haar strategie. Hoewel duurzaam toerisme er nog in de kinderschoenen staat, zijn er toch al meerdere prachtig gelegen eco-lodges en duurzame woestijnresorts verspreid door het land te vinden. Bovendien heeft de overheid een maximale ’toeristische druk’ bepaald voor de toeristische regio’s.

Casablanca, de witte stad

Aan de Atlantische Kust ligt het prachtige Casablanca. Een stad die je niet mag overslaan. Deze “stad van de witte huizen” heeft mooie stranden voor de echte strandliefhebber, maar is vooral een echte trekpleister voor cultuurliefhebbers. Zo ligt er aan het strand, op aan de zee onttrokken land, de Hassan II Moskee. De immense glazen vloer geeft je onder andere een kijkje in de oceaan. Het gebedshuis heeft ’s werelds hoogste minaret, van maar liefst 210 meter.

Ook de in 1930 gebouwde, spierwitte kathedraal, de Sacré-Coeur van Casablanca is het bezoeken waard. Het gebouw is opgetrokken uit wit beton en is Katholiek overblijfsel uit de Franse bezetting van Marokko.

Tegenwoordig is het overgrote deel van de Marokkaanse bevolking Moslim en wordt de kathedraal niet langer voor kerkdiensten gebruikt. De torens zijn te bezoeken en bieden een mooi uitzicht over een deel van Casablanca-stad.

Casablanca was vroeger niet groter dan de Medina, de oude binnenstad. De wijk was destijds ommuurd en er waren vier toegangspoorten. Twee van deze poorten zijn nog steeds te bezichtigen. Binnen de muren is het een kleurrijk geheel van steegjes en oude huizen. Het is dé plek om lokale specerijen en lekkernijen te kopen. Ook voor ambachtelijke winkeltjes en kappers ben je in de Medina op de juiste plaats.

De Koningssteden van Marokko: Fez, Meknes en Marrakech

Wie naar Marokko gaat moet beslist de Koningssteden bezoeken. In het verleden hebben meerdere dynastieën het land geregeerd. Deze koningshuizen kozen niet allemaal voor een plek in de hoofdstad Rabat zoals tegenwoordig het geval is. Hierdoor zijn niet alleen Rabat maar ook Fes, Meknes, Marrakech dankzij hun koninklijke bewoners culturele en architectonische must sees.

Fez

De oude hoofdstad Fez bestaat uit drie delen: Fez el Bali, Fez-Jdid en Ville Nouvelle. Misschien is de stad wel het meest bekend van het rode hoedje met de zwarte kwast die door de Britse komiek Tommy Cooper en Aladin met zijn aapje Abu werden gedragen. In Fez vind je net zoals in Casablanca een Medina’. In deze stad is de Medina echter een autovrije zone. Je komt in de stad dan ook de nodige pakezels tegen.

De Bou Inania Madrassa, een opleidingsinstituut in Fez is bezienswaardig vanwege de prachtig architectuur uit het Meridinentijdperk (13e tot 15e eeuw n.Chr). Het is tevens de enige Madrassa met een Minaret en de enige die toegankelijk is voor niet-Islamitische toeristen. 

In Fez moet je ook zeker het En-Neijarine plein in het stadsdeel Fez el Bali opzoeken. Snuif er de sfeer van de oude stad op en bekijk de prachtige mozaïekdecoraties. Aan het plein ligt tevens het Neijarine museum voor houtbewerking. Ook de leerlooierijen van de stad moet je absoluut bezoeken. De grootste is de Chouara-leerlooierij in de Medina.

Tot slot is het Koninklijk Paleis in de ‘nieuwe stad’ nabij de Joodse wijk Mellah vanwege zijn mooie tuinen een lust voor het oog. Het terrein strekt zich uit over 80 hectare en kent meerdere moskeeën en een unieke Madrassa. Het verblijf zelf is niet te bezoeken, maar een kijkje bij de muren en poorten is al zeer de moeite waard.

Meknes

Aan de vele paleizen heeft Meknes zijn bijnaam ‘het Versailles van Marokko’ te danken. Een wandeling in Meknes voert je door de oude stad vanaf de Place el Hédim, bekend om zijn bijzondere fontein en het Dar Jamaï museum, langs de twaalfde eeuwse Almohaden Moskee. Vergeet niet langs het Mausoleum van Moulav Ishmaël te gaan. De prachtige toegangspoort spreekt direct tot de verbeelding over wat voor moois er zich achter de poort bevindt. Voor niet-moslims is echter slechts een deel van het terrein te bezoeken.

Marrakech: de rode stad

Marrakech staat ook wel bekend als ‘de rode stad’. De kleur rood is alom vertegenwoordigd in deze fascinerende stad die een duizend-en-een-nacht gevoel geeft. Dit is vooral te proeven in de Medina, het oudste gedeelte. Op het grote plein Djemaa el Fna vertonen allerlei straatartiesten hun kunsten. ’s Nachts wemelt het er van de eettentjes, waardoor het plein verandert in een heerlijk geurend openluchtrestaurant.

In verschillende steegjes vind je Souks. Dit zijn typerende Marrokaanse marktplaatsen in de openlucht, waar vele souvenirs te vinden zijn. Vergeet hier als toerist niet om af te dingen anders betaal je een veel hogere prijs dan de inheemse bevolking. Marrakech telt 19 toegangspoorten. Waarvan de Bab Agnaou-stadspoort bijzonder is vanwege zijn vorm die veel wegheeft van een hoefijzer. Deze poort bevat inscripties met teksten uit de Koran. Vergeet in Marrakech niet om de prachtige blauwe Majorelle-tuinen van de beroemde modeontwerper Yves Saint Laurent te beoeken. Ten slotte vind je ook in Marrakech leerlooierijen, die zich lenen voor prachtige plaatjes.

De binnenstad van Marrakech ligt tegen het Atlasgebergte aan. Aan de voet van deze bergen bevinden zich de Menaratuinen. Zowel het 16e eeuwse paviljoen als de minaret van Koutoubia en het Bahia Paleis zijn de moeite van het bekijken waard.

Hoofdstad Rabat

In het oude deel van hoofdstad Rabat ligt, op een rots, de kloostervestiging Ribat. Deze plek kreeg later ook een moskee en een paleis en gaat tegenwoordig schuil onder de naam Kashba Oudaïa.

Ook vind je in Rabat een belangrijk grafmonument in de Marokkaanse cultuur, het Mohammed V Mausoleum. De buitenkant van het gebouw is gemaakt van Italiaans marmer. Koning Hassan II liet dit indrukwekkende monument bouwen voor zijn overleden vader. Toen hij in 1999 zelf het leven liet, werd hij naast zijn vader bijgeplaatst. Ook zijn broer van Hassan II kent hier zijn laatste rustplaats.

In Chechaouen, het Rifgebergte van Marroko, krijg je een heel ander gezicht van dit indrukwekkende land te zien. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld te gaan vissen of om een uitstapje te maken, zoals een wandeltocht door de bergen. Het Rif is niet uitzonderlijk hoog. De toppen liggen maximaal iets boven de 2000 meter. Ook in het stadje kun je wandelen langs de witte huisjes met hun karakteristieke blauwe deuren. Achter de muren gaan kleine patio’s schuil. In het oudere gedeelte vind je gezellige pleintjes met fonteinen, die plaats bieden aan verscheidene terrasjes en restaurants. Een highlight van deze stad is zonder twijfel de zeldzame achthoekige minaret uit de vijftiende eeuw. 

Het Atlas-gebergte

Een ander prachtig gebergte is de Hoge Atlas. In Azial reiken de toppen tot 4000 meter. Tochten door  dit gebied brengen je per voet of ezel langs de watervallen van Ouzoud of het M’Goun bergmassief. Je kunt ervoor kiezen om rustig te vissen, maar ook avontuurlijker bezig te gaan door te raften, kajakken of zelfs paragliden. In de winter worden zelfs muildier-ski combinaties aangeboden. Iets minder avontuurlijk, maar daardoor niet minder indrukwekkend, zijn de prehistorische rotsgravures in het roze zandsteen van Tizi N’Tirguist die dit gebied dankzij zijn historie rijk is. In Iroutane zijn zelfs 65 miljoen jaar oude fossielen van dinosaurussen terug te vinden. 

Vanaf de uitlopers van de Hoge Atlas vind je de streek Ida Outnane. In de groene valleien vind je de Arganbomen, waarvan de gelijknamige olie uit de vruchten wordt gewonnen. Al lopend tussen de palmbomen kun je genieten van de lokale specialiteit Amlou, gemaakt van honing en arganolie. 

Nomadentocht door de woestijn

De roep van de woestijn kun je horen in het diepe zuiden. Een nomadentocht door de duinen van de Erg Chigaga of de Erg Chebbi woestijnen zijn populair. In de omgeving van Erg Chigaga kun je heerlijk wandelen tussen de dadel-, vijgen- en olijfbomen. Tevens wordt er in dit gebied zout gewonnen dat onder andere gebruikt wordt voor het vee, het drogen van vlees en in de keuken.

Eind september kun je in het dorpje Aït Ameur het Imichil, een verlovingsfeest, meevieren. Er worden dan huwelijken georganiseerd en er is een jaarmarkt. Deze streek bij de prachtige oude stad Ouarzazate kan bekend overkomen vanwege de vele Hollywoodproducties waaronder Lawrence of Arabia en Gladiator. 

Eten in Marokko: de Marokkaanse keuken

Voor de Marokkanen is eten en drinken erg belangrijk. De Marokkaanse keuken heeft een lange traditie vanwege de historie die dit land rijk is. Zo heeft de inmenging van andere landen ook culinaire sporen achtergelaten. Het eten is een mengelmoes van allerlei smaken. Er zijn gerechten met een Portugese, Moorse, Joodse en Arabische komaf terug te vinden. Toch heeft dit land ook een onmiskenbaar eigen assortiment aan ingrediënten. In veel gerechten vind je hierdoor saffraan, munt en olijven terug.

De meest bekende Marokkaanse schotel is met uitstek couscous. Daarnaast zijn ook tajineschotels, briouettes en harissa lokale favorieten. In Marokko is het natuurlijk ook een goed plan om een theehuis te bezoeken. Fijn om bij te komen van het struinen langs de vele kraampjes of het bespreken van de kleurrijke cultuur die dit land te bieden heeft. Er is keuze uit diverse theemixen, maar groene thee met verse munt en honing is natuurlijk de traditionele Marokkaanse thee.

Duurzaam reizen naar en in Marokko

Als je met zijn tweeën van Amsterdam naar Marrakech vliegt, stoot je samen maar liefst 1,51 ton Co2 uit. Compenseer dus de CO2-uitstoot van je reis!

Tussen de grote steden zoals Fez, Meknes, Marrakech, Casablanca en Rabat zijn treinverbindingen. In de rest van het land is de bus het meest duurzame vervoermiddel. De busmaatschappij Supratours is goed en betaalbaar. Hybride auto’s zijn ook te huur in Marokko. Het netwerk van laadstations voor elektrische auto’s is groeiende.

Feiten over Marokko

De officiële taal van Marokko is Arabisch en Berbers. Rabat is de hoofdstad. Ruim 98 procent van dit land is Islamitisch. Het oppervlakte bedraagt 446.550 km² en het aantal inwoners 33.986.655.

Betalen doe je hier met de Marokkaanse dirham.

Wil je een nationale feestdagen meemaken in Marokko? Zorg er dan voor dat je er op 30 juli bent. Dan viert men hier Mohammed VI troonsbestijging.

Inentingen voor Marokko

Voor Marokko worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Vaccinaties zijn niet verplicht.