Oude keizerlijke steden en bruisende metropolen, een mysterieus landschap met enorme contrasten en een cultuur die bijna niet verder af kan staan van de onze. China is een van de grootste landen ter wereld en thuisbasis van ongeveer een vijfde van de wereldbevolking. Redenen genoeg om dit Land van de Draak te gaan ontdekken.
Mix tussen oud en nieuw China
De afstanden in China zijn immens groot, waardoor het bijna onmogelijk is om in een vakantie alles te zien. Wat in ieder geval niet mag ontbreken op je reis is een bezoek aan hoofdstad Peking (Beijing), met wereldberoemde highlights als de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede en natuurlijk de Chinese Muur, een van de zeven wereldwonderen. Andere gewilde bestemmingen in China zijn de metropolen Shanghai en Chengdu, de oude hoofdstad Xiían met het beroemde Terracottaleger, de ommuurde stad Pingyao en Qufu, de stad van Confucius. Overal in China zie je een mix tussen kleurrijke oude dorpjes waar je de echte Chinese volkscultuur terugvindt, en moderne, levendige steden.
Tip: Er zijn verschillende plaatsen om de Muur te bezoeken, waarvan de meeste ontzettend toeristisch. Wil je meer rust? Kies dan voor het (wat moeilijker bereisbare) deel tussen Simat·i en Jinshanling. Of wandel gewoon een flink eind door. Chinezen houden over het algemeen niet zo van lopen, dus na een paar kilometer ben je uit de grootste drukte.
China: land van grote contrasten
China is een land van contrasten. Van het reusachtige Himalayagebergte tot de droge Gobiwoestijn, de Yangtze rivier met haar beroemde Drie Kloven, de mysterieuze karstgebergtes in de buurt van Guilin en het Qinlinggebergte waar je de reuzenpanda in het wild kunt spotten. Ook heeft China met bijna 6000 kilometer kustlijn prachtige stranden en tropische eilanden, waarvan Hainan de bekendste is.
Eten in China: niet zoals bij de Chinees
Eten in China is een ervaring op zich. Verwacht geen babi pangang of saté, want het echte Chinese eten heeft niets te maken met de Chinese restaurants die we in Nederland kennen. Chinezen staan er om bekend dat ze alles eten dat poten heeft, en vaak worden dieren ook in hun geheel (inclusief botjes en ingewanden) in de gerechten verwerkt. Maar als je weet waar je op moet letten, kun je in China heerlijk eten. Je kiest niet individueel een gerecht, maar bestelt zoveel schotels als er mensen zijn en eet daar gezamenlijk van. Rijst (fan) is meestal de basis, in combinatie met groente-, vlees- en visgerechten. Ook hotpotten, een soort fonduen, is erg populair.
Tip: Niet alle restaurants beschikken over een Engelse menukaart, en dan is het lastig bestellen. Op internet vind je veel Engels/Chinese kaarten met daarop de basisgerechten die vrijwel elk restaurant heeft en wat handige zinnen als ”Ik eet geen vlees” of ”Mag ik betalen?”. Print deze uit en wijs in het restaurant aan wat je wilt.
Van theehuizen tot karaoke
Uitgaan op de Westerse manier is nauwelijks bekend in China. De lokale bevolking verzamelt zich ’s avonds liever in een van de vele theehuizen of gaat naar de opera, een combinatie van zang, dans, theater en acrobatiek. Een bezoek aan een karaokebar mag op je Chinareis natuurlijk niet ontbreken. Ook al zing je niet zelf, het is onvergetelijk om de Chinezen uit hun dak te zien gaan tijdens het beoefenen van deze massale volkshobby.
Feiten over China
Peking is de hoofdstad van China. Hier staan maar liefst meer dan 1500 gebouwen die hoger zijn dan 100 meter en 350 wolkenkrabbers die hoger dan 150 meter zijn.
Ruim 21% van de inwoners van China heeft een van deze achternamen: Wang, Li of Zhang. Dat komt neer op meer dan 270 miljoen mensen.
In China ligt maar liefst 124.000 kilometers aan rails voor de trein. Dat is maar liefst 3 keer de wereld om!
In China wordt Mandarijn gesproken. Dit is de officiële bestuurstaal van China. Dit wordt wereldwijd door meer dan 955 miljoen mensen gesproken en is daarmee de nummer 1 gesproken taal in de wereld. Spaans staat op twee met een kleine 405 miljoen Spaanssprekende mensen.