Curaçao is het grootste en meest levendige eiland van de Nederlandse Antillen. De talloze mooie baaien, hagelwitte stranden met palmbomen en een fascinerende onderwaterwereld maken het tot een topvakantiebestemming en een waar paradijs voor strand- en watersportliefhebbers. Een belangrijke trekpleister is de binnenstad van Curaçao’s hoofdstad Willemstad. De oude handelsstad met zijn unieke kleurige 18de eeuwse koopmanswoningen staat op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. Shopaholics kunnen zich in de oude binnenstad te buiten gaan in verschillende boetieks en modehuizen.
Slavenverleden van Curaçao
Curaçao is een langgerekt eiland van 61 kilometer lang en op het breedste punt 14 kilometer breed. Het heeft een tropisch klimaat met een aangename dagtemperatuur die jaarrond rond de 30 graden ligt. Doordat er altijd een fris briesje waait, wordt het nooit te warm. De bewoners spreken Papiaments, een mengeling van Portugees, Afrikaanse talen, Nederlands, Engels en Spaans, ontstaan in de tijd van de slavernij. Maar ook met ‘gewoon’ Nederlands en Engels kun je goed uit de voeten op Curaçao.
Een deel van de bevolking stamt af van de slaven die tijdens de Spaanse bezetting verscheept werden vanuit Afrika om op plantages te werken. Het slavenverleden is nog op verschillende plekken op Curaçao terug te vinden, zoals in het Museum Kura Hulanda in Willemstad en in de plantagehuizen Kenepa en Savonet.
-
Reizen vanaf 588,- p.p
naar aanbieder -
Reizen vanaf 449,- p.p
naar aanbieder -
Reizen vanaf 600,- p.p
naar aanbieder -
Reizen vanaf 424,- p.p
naar aanbieder -
Reizen vanaf 1113,- p.p
naar aanbieder
Nationaal Park Christoffelpark
Het noorden van Curaçao is groen en heuvelachtig. Hier loopt de Weg naar Westpunt dwars door het Nationale Park Christoffelpark. De officiële ingang van het park bevindt zich bij landhuis Savonet, dat is ingericht als cultuurhistorisch museum. Twee autoroutes voeren door het park, een kustroute en een bergroute. Ook zijn er verschillende mooie wandelroutes.
De kustroute voert naar Boka Grandi, een inham langs de kust waar de golven met grote kracht op de rotsen beuken. De bergroute voert naar de Christoffelberg en het uitzichtspunt Seru Tinta. Als je de berg wilt beklimmen, doe je er goed aan ’s ochtends vroeg te vertrekken en genoeg water mee te nemen! Verder zuidelijk bevinden zich vlakbij het vliegveld de grotten van Hato, een kalksteengrotten complex van meer dan 4900 vierkante meter. De belangrijkste kamers en druipsteenformaties kun je onder begeleiding van een gids bekijken.
Intieme baaien, mooie stranden en prachtige koraalriffen
Als je vanuit Westpunt terugrijdt richting Willemstad langs de westkust, dan kom je langs verschillende mooie baaien met stranden die door-de-week heerlijk rustig zijn, zoals Grote en Kleine Knip, Playa Jeremi, Cas Abou, Playa Sint Marie en Blauwbaai. Als de lokale bevolking ’s weekends vrij is en ook naar het strand trekt, is het er wat drukker en heerst er een gezellig sfeertje.
De onderwaterwereld van Curaçao is verbluffend mooi, dus het loont om duikbril en snorkel mee te nemen en die wereld te gaan verkennen! Verschillende stranden zoals Cas Abou, Blauwbaai en Pirate Bay hebben een eigen duikschool, waar je duikflessen kunt huren (als je je duikbrevet hebt) of met een duikinstructeur het water in kunt.
Strandleven, dolfijnen en flamingo’s
Zuidoostelijk Curaçao heeft een ander karakter: vlakker, droger en voller, maar eveneens met verschillende mooie stranden en andere bezienswaardigheden. Ten oosten van Pietermaai vind je enkele drukkere stranden met meer vertier en muziek, zoals Jan Thiel baai en het strand bij Lion’s Dive. Bij Lion’s dive ligt ook het ‘seaquarium’ met dolfijnenshows, flamingo’s en de mogelijkheid om met dolfijnen te zwemmen of te duiken. Je kunt er zelfs met een onderzeeër de diepte verkennen als je niet van zwemmen of duiken houdt!
De locals zelf geven de voorkeur aan het smalle strand van Caracasbaai. Hier heerst een typisch Caribisch sfeertje. Achter de gezellige strandtaverne Pop’s Place is er ook onder water veel te zien. Het nog iets zuidelijker gelegen Tugboat Bay heeft als grote trekpleister een gezonken sleepboot waar zich koralen op hebben afgezet en veel vissen op af komen. Het kiezelstrandje is wat minder aantrekkelijk, maar de duikschool naast het strand verhuurt strandstoelen.
Struisvogelfarm en aloe vera plantage
Als je te lang in de zon bent geweest en iets zoekt om je rode velletje te verzorgen en herstellen, moet je zeker langs de aloë vera plantage. Hier worden van de gel uit de aloë vera-plant cosmetische producten gemaakt en verkocht. Er vlakbij bevindt zich ook een struisvogelfarm waar je onder leiding van een gids trucksafari’s kunt maken. Behalve de struisvogels die op de farm rondlopen, kun je er ook een paar krokodillen zien die leven van het slachtafval van de farm. In het bijbehorende restaurant kun je een struisvogelbiefstuk of een struisvogelei-omelet proberen.
Wat eet je op Curaçao?
De Antilliaanse of Creoolse keuken is stevig en voedzaam met veel gegrilde en gebakken vlees en vis, stoofpotten, bakbanaan, funchi (maïsmeelpolenta), rijst en aardappels. Specialiteiten van het eiland zijn bijvoorbeeld geitenstoofpot en, voor de culinaire avonturiers, stoofschotel van leguaan.
Waar kun je lekker Creools eten op Curaçao?
Een van de leukste plekken om te gaan lunchen is het oude marktgebouw Plasa Bieu in Punda, Willemstad. Hier bereiden gezette Curaçaose dames Antilliaanse gerechten in grote potten en pannen en eet je aan lange tafels rechtstreeks uit de pot. Restaurant De Gouverneur vlakbij de beroemde pontjesbrug tussen Punda en Otrabanda serveert lekkere salades en andere lunchgerechten. Als je graag sjiek uit eten wil, moet je zeker The Wine Cellar in Punda proberen. Van de Creoolse keuken kun je verder genieten op het terras van restaurant Komedor Krioyo bij Landhuis Dokterstuin aan de weg naar Westpunt. Hier wordt veel lekkerder Creools gekookt dan in het veel geroemde restaurant Jaanchi’s in Westpunt. Jaanchi’s is trouwens wel aan te bevelen als je suikerdiefjes en troepialen wilt zien. Deze leuke vogeltjes worden gelokt met suiker. In het zuiden wordt in de strandtaverne van Poppy Josefina, Pop’s Place bij Caracasbaai prima en betaalbaar Creools eten gekookt in een gezellige strandatmosfeer.
Feiten over Curaçao
Er worden op dit eiland 3 talen gesproken, namelijk Nederland, Papiaments en Engels. Onze koning Willem-Alexander is ook hier staatshoofd, en Lucille George-Wout is gouverneur.
De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. Het eiland is onderdeel van de ABC-eilanden en hoort officieel bij het Koninkrijk der Nederlanden.
De oppervlakte bedraagt 444 km² en het aantal inwoners 158.040. Betalen kun je hier met de Antilliaanse gulden.