Suriname, dat zichzelf heeft bestempeld tot het ‘kloppende hart van de Amazone’ is een klein land in het noorden van Zuid-Amerika en een voormalig Nederlandse kolonie. Een interessante culturele mix van nazaten van Afrikaanse slaven, Nederlandse en Britse kolonisten, Indiërs, Indonesiërs en Chinezen zal je gastvrij ontvangen, waardoor je je van harte welkom voelt in dit swingende land!
Paramaribo: Nederlands erfgoed
De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. De stad ligt aan de Surinamerivier, vlakbij de Atlantische kust in het noorden van het land. Paramaribo is zonnig, vrolijk en kleurrijk. Je ziet er ook nog heel goed dat wij Nederlanders er tot enkele tientallen jaren geleden een flinke vinger in de pap hadden. Best een vreemd gezicht: oud-Hollandse huisjes, straatnamen en verkeersborden in zo’n tropische stad als Paramaribo!
De hoofdstad is een fijne plek voor vakantiegangers, vol goede restaurants, gezellige barretjes, hippe clubs en leuke winkeltjes. En zoals het een beetje hoofdstad betaamt ontbreken ook in Paramaribo de nodige religieuze trekpleisters niet. Zo is de stad onder andere thuis van de grootste moskee in het Caribisch gebied en van de Petrus en Paulus Kathedraal, de grootste houten kathedraal ter wereld.
Suriname: bonte mix van culturen
De inwoners van Paramaribo ñ en de rest van Suriname ñ vormen een bonte mix van allerlei culturen, en de Surinamers hebben respect voor andermans cultuur en religie hoog in het vaandel staan. Zo is Suriname Één van de weinige plekken op aarde waar de Javanen nog echt volgens de traditionele Javaanse cultuur leven en hebben de inheemsen en marrons in het binnenland oude gewoonten en tradities tot op de dag van vandaag in ere weten te houden.
Door die kleurrijke mix van culturen worden er in Suriname meer dan twintig talen gesproken. De meest voorkomenden zijn Nederlands, Surinaams (Sranantongo), Javaans, Chinees en enkele Marrontalen.
Junglebezoek in Suriname
Suriname is voor het overgrote deel bedekt met oerwoud: meer dan tachtig procent van het land bestaat uit ruige jungle. Je vind er de mooiste zeldzame planten en bloemen en kunt er zomaar oog in oog komen te staan met bedreigde diersoorten als de luiaard, jaguar, brulaap, doodskopaap of rode ibis. Delen van de jungle kun je uiteraard bezoeken. Het beste is om dat niet helemaal op eigen houtje te doen, maar in ieder geval een gids of een georganiseerd tripje te boeken. Overigens leent de jungle zich ook prima voor een beetje luieren in een hangmat of dobberen in een rivier of kreekje. Net zoals in de rest van het land gaat het er allemaal een stapje langzamer, en dat is op vakantie wel zo prettig!
Tip: de beste periode om Suriname te bezoeken is in februari en maart, of tussen augustus en november. Tijdens de andere maanden is het regenseizoen en kan het dagen achter elkaar regenen. En dat zijn geen lullige buitjes, maar het soort waartegen geen enkele paraplu of regenjas bestand is.
Feiten over Suriname
Aan de noordkust van Zuid-Amerika vind je Suriname. Dit land is onderdeel geweest van Nederland en is in 1975 onafhankelijk geraakt. Dit vieren de Surinamers nog steeds op 25 november.
De taal die hier wordt gesproken is Surinaams, maar dit wordt ook wel Sranan of Sranantongo genoemd.
Betalen kun je hier met de Surinaamse dollar.
De oppervlakte van dit land bedraagt 163.820 km² en het aantal inwoners 591.919.