Een lang weekend voor de boeg en heb je zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Denk dan eens aan het Rijndal! Dit is een heerlijke bestemming voor een mini-vakantie of lang weekend weg, en vanuit Utrecht ben je er in ongeveer 3,5 uur rijden.

Het afwisselende Rijndal: forse rotsen, schilderachtige vakwerkdorpjes en steile hellingen begroeid met wijnranken

Denk je aan de Rijn, dan denk je wellicht aan de welbekende Rijncruises, maar het Rijndal is ook een heerlijke bestemming voor een actief weekend weg. Het ongerepte gedeelte van de Rijn tussen Koblenz en Bingen staat op de Unesco werelderfgoedlijst en is werkelijk prachtig. De Rijn doorsnijdt hier steile hellingen begroeid met wijnvelden en voert langs middeleeuwse burchten en forse rotsen, afgewisseld door schilderachtige dorpjes en stadjes met vakwerkhuizen. Wij rijden op een mooie nazomerse vrijdag naar het dorpje Sankt Goarshausen, waar we één van de mooiste etappes van de beroemde Rheinsteig gaan wandelen. De Rheinsteig is een wandelroute van in totaal 320 kilometer tussen Bonn en Wiesbaden

Imposante middeleeuwse burchten

Als we vanuit het westen afdalen naar het dorpje Sankt Goar, rijden we recht op de imposante Burg Rheinfels af. Wát een binnenkomst! Vervolgens nemen we in Sankt Goar de veerboot naar de overkant van de Rijn, naar Sankt Goarshausen. Nadat we onze intrek hebben genomen in Pohl’s Rheinhotel Adler besluiten we naar het historische plaatsje Kaub te rijden. Het is nog vroeg en de zon staat precies op onze zijde van de Rijn, dus lijkt ons een terrasje en een glas Rijnwijn in Kaub een goed idee. Kaub is mooi gelegen aan de Rijn en staat in de geschiedenisboeken omdat hier generaal Blücher de Rijn overstak met zijn leger, tijdens een achtervolging van het verslagen leger van Napoleon in de nieuwjaarsnacht van 1813 op 1814. Het dorpje wordt gedomineerd door de burcht Gutenfels, die wordt geflankeerd door goudgele wijnvelden, badend in de nazomerzon. Dat ziet er aanlokkelijk uit en dus besluiten we om eerst een stukje omhoog te wandelen naar de burcht, met een prachtig uitzicht op de wijnvelden en de Rijn als beloning.

De mooiste etappe van de Rheinsteig: van Sankt Goarshausen naar Kaub

De volgende ochtend na een stevig ontbijt starten we onze etappe van de Rheinsteig in het centrum van Sankt Goarshausen. Van daar klimmen we omhoog naar Burg Katz, tussen 1360 en 1371 door de graven van Katzenelnbogen gebouwd. Vervolgens gaat het al klimmend en dalend gedurende 22 kilometer langs de Rijn in de richting van Kaub. We wandelen langs steile rotsen, door bossen en langs glooiende velden, telkens weer afgewisseld met prachtige uitzichten op de Rijn met strategisch geplaatste bankjes.

Onderweg passeren we de vooruitstekende rots Loreley. Deze rots is bekend geworden door de sage over de zingende jonkvrouw die de schippers lokte, waardoor hun schepen op de rots te pletter sloegen. Bovenop de Loreley komen we langs een bezoekerscentrum met een sommerrodelbahn en een speeltuintje voor de allerkleinsten. Enkele kilometers verderop lunchen we bij het mooi gelegen Hof Leiselfeld op het heerlijke terras in de zon. Na nog enkele uren stijgen en dalen en een wat vlakker stuk door de landerijen bij het dorpje Dörscheid dalen we uiteindelijk via de spectaculaire Panoramaweg dwars door de wijnvelden af naar Kaub. Daar pakken we onder het genot van een goed glas lokale Dornfelder de laatste zonnestralen mee op het terras van een Weinstube, waarna we vanuit Kaub de trein weer terug nemen naar Sankt Goarshausen.

Koblenz: waar Moezel en Rijn samenkomen

Op zondag is het helaas minder mooi weer, en dus besluiten we om via Koblenz weer terug te rijden naar Nederland. In Koblenz bezoeken we het Deutsches Eck. Hier op de plek waar Rijn en Moezel samenkomen, bevindt zich een Nationaal Monument voor de Duitse eenwording in 1871, in de vorm van een ruiterstandbeeld van Keizer Wilhelm I. Even verderop nemen we de kabelbaan naar de vesting Ehrenbreitstein, na Gibraltar de grootste rotsvesting van Europa. We sluiten de dag af met een goed glas Duitse wijn in het Weindorf met vakwerk-Weinstuben, dat in 1925 ter ere van de expositie ‘Reichsausstellung Deutscher Wein’ werd gebouwd. Een bezoekje waard!