Op reis gaan met de trein wordt steeds populairder. Logisch, want het is een ontspannen manier van reizen. Je ziet het landschap langzaam aan je voorbij trekken. Natuurlijk ben je iets langer onderweg dan wanneer je in een vliegtuig zou stappen. Maar het voordeel is dat je je zeer duurzaam van A naar B verplaatst. In deze blog vertellen we jou alles over de voordelen van reizen met de trein. En we laten we jou zien hoe jij jouw eigen treinreis kunt voorbereiden. Ben jij klaar voor duurzaam reizen met de trein?

Waarom reizen met de trein?

Reizen door Europa gaat soms nog sneller per trein dan wanneer je in een vliegtuig stapt. Je moet een paar uur van te voren op het vliegveld zijn. Je vertrekt nog iets eerder van huis. En voor je het weet ben je een hele dag kwijt aan het reizen. Reizen met de trein gaat vaak sneller. Daarnaast is het gemakkelijk en ook nog eens kostenbesparend. Tel daar nog de vele prachtige vergezichten bij op die je onderweg zult zien en je bent verkocht!

Reizen per trein is vaak goedkoper dan vliegreisjes en dat heeft vooral te maken met de kortere afstanden. Denk aan vanaf Amsterdam met de trein naar Berlijn of Kopenhagen. Heb je eenmaal ontdekt hoe ontzettend ontspannend een treinreis is, dan kun je nog veel verder reizen. Denk aan Oostenrijk, Zwitserland en Italië.

Eurostar en Thalys zijn momenteel de twee organisaties die internationale treinreizen aanbieden. Dit omdat zij relatief snelle treinen hebben. Je reist bijvoorbeeld al voor 59,- euro met de Eurostar van Amsterdam naar Londen en vanaf 35,- euro van Amsterdam naar Parijs. Toch kun je ook rekenen op de nationale treinreisorganisaties. Deze zijn vaak ook goedkoper, zoals DB Deutsche Bahn in Duitsland. Dompel jezelf in de plaatselijke cultuur en stap aan board van een lokale sprinter!

Feiten over duurzaam reizen met de trein

 • Naast wandelen en fietsen is reizen met de trein de meest milieuvriendelijke manier van reizen.
 • Duurzaam reizen met de trein? Dan heb je wel tot 75% minder CO2-uitstoot dan wanneer je in een vliegtuig stapt. Voor reizen met een auto betekent dit 66% minder uitstoot, behalve dan natuurlijk met de elektrische auto.
 • Fijnstof dat tijdens het treinreizen vrijkomt is vrijwel nihil als je het vergelijkt met autorijden of vliegen.

Voordelen treinreizen

Er zijn nog meer voordelen verbonden aan het reizen per trein. Zo kun je vaak meer bagage meenemen dan wanneer je met het vliegtuig gaat. Hier zitten dan in het vliegtuig bovendien vaak nog extra kosten aan. In de trein geldt vooral: kun je het opbergen tussen de stoelen of bovenin het rek? Dan mag het mee!

Daarnaast krijg je direct een indruk van het land waardoor je reist. In de trein hoef je tenslotte niet zelf te rijden. Dus kun je heerlijk mijmeren, een boek lezen, slapen, naar buiten staren of muziek luisteren.

Steeds meer internationale treinen zijn voorzien van oplaadpunten. Zo kun je jouw smartphone, tablet of computer aansluiten. Ook ideaal als je veel voor het werk moet reizen. Zo kun je deze uren mooi inzetten om nog wat werk te verrichten. Je telefoon hoeft niet uit of op vliegtuigstand en je kunt doorgaans gewoon internetten.

Dit zijn de mooiste (en duurzaamste) treinreizen:

 • Stap in Bilbao in de trein en reis via Oviedo naar Santiago de Compostela
 • Reis van Belgrado, Servië, naar Bar in Montenegro
 • Neem de adembenemende Bernina Express in Zwitserland
 • Harry Potter-route in Schotland, dit is The Jacobite Steam Train
 • Doe de Flâmbane in Noorwegen
 • Ontdek Sri Lanka vanuit de trein
 • Reis van Noord-Amerika naar Zuid-Amerika met de trein
 • En wat dacht je van de Trans-Siberische spoorlijn? Een absoluut unieke ervaring!