Ga jij binnenkort op vakantie of ga je een verre reis maken? Dan is het goed om na te denken over eventuele reisvaccinaties. In veel landen zijn er gezondheidsrisico’s. Dat komt omdat er bijvoorbeeld bepaalde infectieziekten voorkomen, zoals hepatitis A, buiktyfus en malaria. Maar bijvoorbeeld ook omdat de hygiënische omstandigheden er slecht zijn. Welke vaccinaties te nodig hebt, vertellen we in deze blog!

Allereerst is het goed om te weten dat je soms ook dichter bij huis vaccinaties nodig hebt. In landen als Turkije en Egypte bijvoorbeeld komt ook hepatitis A en difterie voor. Rabiës kun je ook in Oost-Europa oplopen en soms heb je een tekenencefalitis vaccinatie nodig als je gaat kamperen in de Baltische staten. Check daarom voordat je vertrekt gaat jouw reis bij de GGD. Dan kun je precies zien welke vaccinaties jij nodig hebt.

Dit zijn de meest voorkomende reisvaccinaties:

Hepatitis A

Deze ziekte wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd en is een ontsteking van de lever. Het wordt veroorzaakt door een virus dat vaak wordt overgedragen als je voedsel of water tot je neemt dat in aanraking is gekomen met ontlasting. Deze prik bestaat vaak uit 2 of 3 meer prikken. Als je meerdere prikken haalt, ben je gedurende 30 jaar beschermd.

DTP

DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio. In Nederland komen deze ziektes niet meer voor. Maar in andere landen nog wel. Ben jij na 1950 geboren? Dan heb je deze prik al een keer gehad en hoef je er nog maar eentje. Dan ben je weer voor 10 jaar beschermd.

Gele koorts 

Dit is een heftige infectieziekte en wordt vaak overgebracht door muggen. Het zorgt voor koorts, geelzucht en kan bloedingen veroorzaken. Je hebt maar één prik nodig en die is dan je levenslang geldig.

Hepatitis B 

Ook dit is een infectieziekte, die wordt doorgegeven door bloed en sperma. Het is erg besmettelijk. Wil je hier volledig tegen gevaccineerd zijn? Dan heb je drie prikken nodig. Dan heb je levenslange bescherming.

Tuberculose 

Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door tuberkelbacterie die zich hecht in de longen. Je kunt TBC krijgen als een besmet iemand in je gezicht hoest. Je kunt je ook laten inenten, maar het beste is natuurlijk om te voorkomen dat iemand jouw kant op hoest.

Rabiës

Dit is een ernstige infectie aan de hersenen. Je loopt het vrij makkelijk op als je in aanraking komt met dieren. Een beet, krab of lik kan ervoor zorgen dat het speeksel van bijvoorbeeld een hond in jouw slijmvliezen terecht komt. Deze ziekte leidt vrijwel altijd tot de dood. Voorkom daarom contact met dieren tijdens je reis of zorg voor een inenting. Je hebt er twee nodig en dat geeft een levenslange bescherming.

 Malaria 

Tegen malaria kun je niet worden ingeënt. Het wordt veroorzaakt door een mug die parasieten in je bloed veroorzaakt. Je kunt soms wel een noodbehandeling meekrijgen, omdat in veel niet-westerse landen de pillen niet van de juiste kwaliteit zijn. Check altijd voordat je aan deze noodbehandeling begint, of je daadwerkelijk malaria hebt. Een plaatselijke arts kan dit voor jou beoordelen!

Worden reisvaccinaties vergoed? 

Doordat wij steeds vaker de hele wereld over reizen, worden vaccinaties niet meer volledig vergoed. Kies daarom voor een aanvullende verzekering. Je kunt dan gedeeltelijk geld terugkrijgen voor jouw vaccinaties. Daarnaast zijn er ook thuisvaccinaties mogelijk, dan komt er een arts bij jou thuis langs. Hier liggen de prijzen vaak lager dan wanneer je naar de GGD gaat. Let er wel op dat in sommige landen vaccinaties verplicht zijn.